Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„In 2005 piata IT&C va creste cu 25%“

16 Decembrie 2004



Alexandru BorceaInfiintata in urma cu 12 ani, ARIES (Asociatia Romana pentru Industria Electronica si de Software) pornea la drum cu 7 firme. In prezent, promoveaza interesele profesionale si comerciale a peste 300 de companii si are filiale la Timisoara, Cluj si Craiova. Urmeaza Brasov, Iasi si Galati sau Constanta. Alexandru Borcea, presedintele ARIES, ne-a prezentat experientele si planurile ARIES.


Cum sprijina ARIES industria romaneasca de IT&C?
ARIES promoveaza interesele profesional-comerciale ale membrilor si cresterea industriei de IT&C. Pe de o parte, reprezentam interesele de advocacy ale membrilor sprijinindu-i atat pentru partea legislativa, cat si pentru participarea la programele guvernamentale. Pe de alta parte, oferim membrilor oportunitati de afaceri, de a stabili contacte, de a-si prezenta produsele si de a intra in proiectele europene.


Care au fost cele mai importante momente din istoria ARIES?
Am inceput chiar cu legea copyright-ului a carei adoptare s-a datorat interventiei ARIES si a Ambasadei SUA. Am avut parte si de insuccese si de jumatati de masura. De exemplu, deschiderea pietei este un element strategic al ARIES. In acest scop am militat pentru reducerea barierelor tarifare si la un moment dat am castigat 4%, apoi am pierdut 6%, apoi, pentru jumatate de an, am castigat 100%. In final, a intervenit UE si toate facilitatile au fost anulate. Am fost implicati in proiectele legislative legate de parcurile tehnologice si de transferul tehnologic.
Cum sprijiniti membrii ARIES?
Avem un program de sustinere a firmelor prin participare la expozitii din strainatate. Programul a inceput sa functioneze in 2002 si, pe segmentul IT&C, suntem cel mai important partener al guvernului in organizarea de astfel de evenimente. Participam la expozitii de profil in Germania, Marea Britanie, SUA, Japonia si Australia.


Ce se intampla cu BYNARY?
BYNARY este un proiect propriu, pornit in 1998. A fost proiectat ca un eveniment de coeziune si sinergie a industriei si, in timp, a devenit un targ. Dupa ce am inregistrat cresteri anuale de 50-60%, 2004 este primul an in care am inregistrat un regres.


Cum va explicati acest regres si ce veti face pentru a depasi aceasta situatie?
Vechiul format, focalizat pe coeziune si sinergie, si-a atins limitele. In 2005, focalizarea principala va fi promovarea acestui eveniment ca un targ profesional si internationalizarea acestuia. Am semnat acorduri de cooperare cu organizatii din Germania, Grecia, Japonia, Israel, Elvetia etc. La nivel de Balcani, am discutat despre un schimb de standuri cu firmele IT din regiune. Speram sa extindem aceste relatii in Europa Centrala si sa transformam Bucurestiul, si eventual, BYNARY, intr-un pol al industriei IT&C.


La BYNARY acordati premii studentilor. Sunt acestia sprijiniti ulterior?
Premiile pentru studenti se acorda din 2000 si sunt sponsorizate de companii importante, precum Dot Commerce si Novell. Este imbucurator ca si firme romanesti doresc sa se implice in acordarea de premii. Premiantii sunt promovati de catre MCTI si intentionam sa atragem sponsori pentru sprijinirea permanenta a celor care doresc sa-si infiinteze firme. Cred ca GeCad se va implica in acest sens. Probabil ca vom avea doua categorii de premii la BYNARY 2005, pentru produse si pentru idei de afaceri.


Cum apreciati evolutia industriei IT in 2004?
Cresterea este de peste 20-25% la nivelul industriei. Outsourcing-ul inregistreaza o crestere peste media industriei. Piata totala de IT&C este apreciata la 3 miliarde EUR, iar pentru outsourcing, cifra oficiala este 200 de milioane EUR. Membrii ARIES reprezinta o zecime din numarul de firme inregistrate si aproximativ 25-30% din cifra de afaceri.


Este outsourcing-ul de IT o sansa pentru Romania?
Pana in 2007, outsourcingul va fi o resursa extrem de importanta. Dupa aderarea la UE, acest segment va fi periclitat, asa cum s-a intamplat in tarile care au aderat de curand. Acolo costul fortei de munca a crescut cu 30 – 50% astfel ca multe firme apeleaza la Romania pentru servicii de outsourcing. 70% din membri sunt focalizati pe zona de software, dintre care, cel putin 35% au contracte de outsourcing. 70% dintre membrii nostri au cooperari internationale, pe diferite subiecte.


Ce planuri aveti pentru 2005?
Avem o noua viziune, focalizata pe inovare. Suntem implicati in patru proiecte europene, alte doua fiind in curs de aprobare. Toate proiectele vizeaza inovarea si promovarea legaturilor intre firme si cu organizatii din strainatate, pentru dezvoltarea de proiecte si produse. Cel mai amplu proiect, derulat pe o perioada de 4 ani, este IRC (Innovation Relay Center). Este cea mai importanta retea de promovare a inovarii, cu 71 de noduri in Europa, Israel si Chile. Se preconizeaza si un nod in China. Focalizarea este pe parteneriate transfrontaliere– T.T.T. (Transfrontalier Technology Transfer). Consider ca vom avea peste 400 de membri la sfarsitul lui 2005 si ca piata romaneasca de IT&C isi va pastra ritmul de crestere de 25%.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite