Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Leasing-ul IT convinge doar conjunctural

01 Iulie 2009



Scenariile pesimiste pe care companiile de analiză le prevăd pentru evoluţia bugetelor IT în 2009 arată reduceri de la 3 până la 11 procente. Chiar dacă reducerile nu vor fi atât de accentuate, este previzibil că multe companii nu-şi vor putea susţine din resurse proprii anumite proiecte şi vor fi nevoite fie să le amâne fie să caute surse externe de finanţare.


Cu sau fără criză, anumite proiecte ITC trebuie finalizate pentru bunul mers al companiei, chiar şi pe fondul unui cash-flow nu foarte fericit. Astfel, sursele externe de finanţare vor deveni tot mai atractive, ca de altfel şi modelele de business ce permit plata lunară a produselor sau serviciilor (outsourcing, SaaS, închiriere etc). Printre opţiunile unei companii în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor IT sunt: leasing-ul, diviziile de finanţare ale unor companii mari din ITC, fondurile europene.


Piata se dezvoltă timid
Piaţa de leasing pentru produse şi soluţii ITC nu este foarte dezvoltată în ciuda optimismului manifestat în urmă cu 2-3 ani, la finalizarea pachetului legislativ privind leasing-ul pentru software. Companiile specializate au în ofertă şi finanţarea proiectelor IT, însă valoarea finanţărilor acordate este relativ mică şi orientată cu precădere către hardware, pe motivul valorii tangibile a acestor bunuri prin comparaţie cu aplicaţiile. Alături de jucătorii generalişti precum Unicredit Leasing, Alpha Leasing sau BCR Leasing există şi companii cu oferte mai nişate: Grenke Leasing, Ager Leasing, ECS România, GE Money sau chiar companii din IT, ca Total Soft spre exemplu, care oferă astfel de finanţări cu ajutorul unor parteneri. Aparent oferte sunt multe, însă în realitate proiectele IT finanţate astfel sunt rare. Cauza este o combinaţie între necunoaşterea şi nepromovarea serviciilor şi viabilitatea aplicării acestui model la proiecte IT (cu precădere software).


Abordare combinată
Un succes mai ridicat par a avea parteneriatele între o companie de leasing şi un vendor IT, care împreună să ofere serviciile de finanţare şi să-şi asume riscurile. În 2005, Total Soft încheia un astfel de parteneriat pentru produsul Charisma, dar exemple sunt mai multe, precum cel dintre ZspotMedia si Motoractive Leasing pentru echipamente de printing sau, mai recent, parteneriatul dintre Unicredit Leasing şi Cisco pentru soluţii de comunicaţii.
,,TotalSoft a fost prima companie din România care a vândul software în leasing şi asta se întamplă încă din anul 2005. De atunci, am avut an de an clienţi care au optat pentru achiziţia Charisma în leasing. Companiile de leasing nu oferă generic astfel de produse pentru că software-ul nu este ceva tangibil şi se consideră că riscurile sunt prea mari. TotalSoft beneficiază însă de atuul ca majoritatea firmelor de leasing din România lucreaza cu produsul Charisma şi atunci, în cazul nostru, nu se pune problema de neîncredere. Chiar în momentul de faţă suntem în faza de încheiere a unei vânzări în leasing cu una dintre cele mai importante companii medicale din România, firma de leasing care acordă finanţarea fiind clientul nostru de mulţi ani”, ne-a declarat Liviu Drăgan, Director General, TotalSoft.


Un alt exemplu că există interes îl reprezintă ECS România, companie din grupul BRD, care oferă închiriere şi leasing de produse IT. ,,Pentru că am finalizat cu precădere proiecte mari, la nivelul anului 2008 am reuşit să contractăm peste 10.000 de produse (cu precădere PC-uri, dar şi servere), ceea ce a însemnat o depăşire cu 194% a obiectivelor propuse. Situaţia este la fel de bună şi în 2009, iar la finele celui de al doilea trimestru ne-am realizat deja 65% din target-ul anual“, afirmă directorul ECS Romania, Benoit Retif. Clienţii ECS sunt companii cu peste 100 de PC-uri, finanţările fiind acordate 80% pentru echipamente şi 20% pentru software şi servicii, ceea ce reflectă mersul general al pieţei. ,,Timpul de acordare al unei astfel de finanţări este variabilă, de la câteva săptămâni, la câteva luni. Depinde în principal de bonitatea clientului, operaţiune de care se ocupă BRD. Dacă solicitantul este deja client BRD aprobarea poate dura şi câteva ore“, mai afirmă Benoit Retif.


Chiar dacă există semne că leasing-ul poate fi o soluţie bună şi pentru finanţarea proiectelor IT, conceptul încă nu convinge, chiar şi cu existenţa unei legislaţii coerente. O explicaţie poate fi şi faptul că potenţialii beneficiari pot avea acces şi la alte surse, precum fondurile structurale sau diviziile de servicii financiare ale companiilor multinaţionale etc., unele poate chiar mai recomandate pentru achiziţia produselor IT.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Ionut
Look
28 Aprilie 2010, 07:00:54