Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Finanţări europene pentru proiecte IT

01 Iulie 2009



Tot mai multe administraţii publice locale şi centrale, IMM-uri sau societăţi comerciale depun cereri de finanţare pentru proiecte IT&C din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Destul de multe proiecte, însă, nu trec de comisiile de evaluare, din cauza greşelilor întâlnite în completarea cererilor de finanţare: nerespectarea criteriilor de eligibilitate din ghidul solicitantului, proiecţii financiare nerealiste, cereri scrise de mână etc.

Cei care vor să aplice pentru obţinerea de fonduri europene pentru proiecte IT&C au la dispoziţie mai multe variante.
În cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, Axa 3 „TIC pentru sectoarele public şi privat” este prevăzută posibilitatea finanţării din fonduri structurale, în perioada 2007-2013, a infrastructurii de comunicaţii în bandă largă în zonele dezavantajate din acest punct de vedere.


În urma unei analize efectuate pe parcursul anului 2008 de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a rezultat că există un număr de 11.027 localităţi, în care nu există nici o reţea de comunicaţii în bandă largă.


Primele 17 proiecte semnate de MCSI
Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a semnat primele 17 proiecte cu finanţare din fonduri structurale, având ca beneficiari IMM-uri şi ONG-uri, proiecte care se înscriu în programul „Sprijinirea accesului la broadband şi la serviciile conexe”. MCSI a aprobat în cursul acestui an 162 de proiecte depuse pentru acest program, celelalte urmând a fi semnate în perioada imediat următoare. Din cei 162 de aplicanţi selectaţi, 125 sunt IMM-uri şi 37 sunt ONG-uri.
Finanţarea pentru programul „Sprijinirea accesului la broadband şi serviciile conexe” se face în limita bugetului apelului, care este de 29,5 de milioane de lei, iar suma totală a grantului celor 162 de proiecte este în valoare de 7.177.607 de lei.


Contract de finanţare în domeniul e-sănătăţii
În luna mai a acestui an, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu, şi ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, au semnat primul contract de finanţare în domeniul e-sănătăţii. Contractul este finanţat prin Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, având ca beneficiar Ministerul Sănătăţii, pentru proiectul „Implementarea sistemului naţional de prescripţie electronică”.


Proiectul, în valoare de 88 de milioane de lei (din care asistenţă nerambursabilă în valoare de 71 de milioane de lei), îşi propune să îmbunătăţească calitatea actului medical şi să optimizeze costurile serviciilor medicale, prin implementarea sistemului naţional de prescripţie electronică. Prescrierea electronică reprezintă un sistem suport care susţine medicul în actul medical de prescriere a medicamentului prin suportul de decizie şi informaţia necesară, asigură transferul electronic al prescrierii către farmacist şi creează baza naţională de date pentru înregistrările electronice ale medicamentelor prescrise.


În prezent, un număr de aproximativ de 35 de proiecte ale unităţilor sanitare publice sunt în procesul de evaluare în vederea finanţării din fonduri structurale, proiectele fiind depuse în cadrul operaţiunii 4 „Susţinerea implementării de soluţii de e-sănătate şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar” – la nivel local.


Fonduri structurale pentru IMM – programul EUGA
Iniţiativa EUGA (European Union Grants Advisor) reprezintă primul pas al unui parteneriat la nivel european, conceput pentru a accelera dezvoltarea, competitivitatea şi inovaţia în întreprinderile mici şi mijlocii, precum şi în structurile administraţiei publice.


Iniţiat de Microsoft, Hewlett Packard şi Banca Transilvania în 2007, programul EUGA oferă suport în patru domenii cheie: IT&C, Cercetare şi dezvoltare/inovaţie, Iniţierea afacerii şi Angajarea personalului. Iniţiativa EUGA are rolul de a vă ajuta să identificaţi şi să selectaţi mai repede şi mai uşor acele arii de finanţare de interes pentru dumneavoastră şi pentru care sunteţi eligibili. Întreprinzătorii activi au acces la o bază de date actualizată a surselor de finanţare, prin intermediul unui portal – www.resurseimm.ro. Prin intermediul portalului, potenţialul beneficiar al fondurilor de finanţare va intra în legătură cu Consultantul Tehnic Local care va face o verificare a compatibilităţii între sursa de finanţare şi profilul posibilului proiect.
Anul trecut, Romtelecom s-a alăturat EUGA. Romtelecom furnizează, prin EUGA, consultanţă pentru proiecte de comunicaţii ca soluţii de creştere a competitivităţii firmelor româneşti. Spre exemplu, pot fi realizate reţele locale de telecomunicaţii (managed LAN) şi se asigură acces la Internet de mare viteză, găzduire server web, găzduire server e-mail, nume de domeniu propriu şi toată aparatura de telecomunicaţii (telefon, fax, imprimantă, PDA etc).


Programul Operaţional Sectorial
Fondurile structurale mai pot fi accesate prin Programul Operaţional Sectorial Axa III, dedicat zonei IT.
Marius Radu, specialist fonduri europene, UniCredit Ţiriac Bank, precizează că pe Axa III din competitivitate au fost deja depuse proiecte de anul trecut şi există şi o listă de proiecte aprobate, însă nu au existat foarte multe solicitări.
Diana Popescu, consultant PMSolutions spune că majoritatea cererilor scrise pentru obţinerea de finanţare din fonduri structurale au fost pe POS – Axa 3 - Tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public.
„Clienţii noştri au fost din sectorul public, iar proiectele au variat din punct de vedere al bugetului, de la proiecte pentru achiziţia de sisteme medii de tip e-guvernare, cu valori între 300.000 şi 500.000 de euro şi până la proiecte complexe de implementare a unor sisteme informatice specializate, unde bugetele au variat de la 1.500.000 până la 6.000.000 de euro. Dintre clienţi putem menţiona primării, ministere sau agenţii guvernamentale sau ale administraţiei locale”, a adăugat Diana Popescu.


Sevil Sumanariu,director coordonator alUniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România a afirmat recent că ponderea soluţiilor GIS la nivelul administraţiei publice locale este sub 3% din totalul soluţiilor implementate până acum.
Dacă aveţi nevoie de o soluţie geospaţială, puteţi să apelaţi la programele transfrontaliere pentru situaţii de urgenţă, un exemplu în acest sens fiind proiectul transfrontalier de prevenire a riscurilor la inundaţii în judeţul Constanţa şi zona gestionată de Municipalitatea Dobrich din Bulgaria.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite