Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

EUGA - eficienţă pentru succesul proiectelor cu bani europeni

01 Iulie 2009



Iniţiativa EUGA (European Union Grants Advisor) reprezintă un parteneriat prin care se oferă consultanţă IMM-urilor şi administraţiei publice pentru accesarea de fonduri nerambursabile. Este un program implementat deja în 23 de ţări ale Uniunii Europene, care cuprinde o bază de date completă de finanţări şi un instrument de mediere între posibilii beneficiari şi programele publice de finanţare ale UE.


Parteneri
Partenerii implicaţi în acest proiect în România sunt Microsoft, Hewlett-Packard, Romtelecom, Banca Transilvania şi Cisco.


Statistici
În ultimul an au fost depuse 41 de proiecte, în valoare de 37 de milioane de euro. Potrivit evaluărilor făcute de consultanţi independenţi, rata de reuşită în obţinerea finanţărilor europene este de 25% pentru aplicanţii care nu au beneficiat de asistenţă şi consultanţă şi de 84% în cazul proiectelor consiliate prin intermediul EUGA.


Proiecte
Programul EUGA oferă suport în patru domenii cheie:
• IT&C
• Cercetare&Dezvoltare/Inovaţie
• Iniţierea afacerii
• Formarea personalului.
În programul EUGA poate aplica orice IMM sau instituţie din administraţia publică locală şi centrală care doreşte să implementeze un proiect IT viabil, cu efecte în dezvoltare, inovaţie şi creşterea competitivităţii.


Consultanţa pentru obţinerea finanţării este gratuită în etapa de iniţiere a aplicaţiei - verificarea criteriilor de eligibilitate şi identificarea schemelor de finanţare care se potrivesc ideii dumneavoastră de proiect, precum şi pentru asistenţa în dezvoltarea dosarului de aplicaţie, iar plata va fi facuă după câştigarea proiectului.


Exemple
Iată căteva exemple de tipuri de proiecte câştigătoare. Primele două s-au încadrat în Domeniului major de interventie 3.2: „Formare profesională şi sprijin pentru întreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilităţii”, din cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.


O firmă procesatoare de carne a obţinut o co-finanţare de 635,231 RON. Obiectivul general este creşterea competitivităţii capitalului uman propriu, în vederea implementării cu succes a noii strategii de dezvoltare şi repoziţionare a companiei pe piaţa regională de profil şi se va realiza prin implementarea unor activităţi de formare, de diferite tipuri, a personalului, care vor include un număr total de 90 de persoane.


În ceea ce priveşte cursurile IT, 21 de angajati vor beneficia de 54 de ore de formare teoretică şi practică, incluzând utilizarea principalelor programe de operare, a internetului şi a mesageriei electronice, la finalul cărora vor fi evaluaţi şi vor primi certificate de „Operator Calculator”, recunoscute de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse. Acestea le vor da dreptul practicării profesiei de operator calculator.


Un al doilea exemplu este o firma dezvoltatoare de soluţii IT, care a obţinut o co-finanţare de 218.919 RON. Obiectivul general este creşterea competitivităţii persoanelor care lucrează în cadrul companiei, pentru ca aceasta să îşi poată menţine buna poziţie pe piaţa de profil, şi se va realiza prin implementarea unor activităţi de formare generală şi specifică, de diferite tipuri, a personalului, care vor include un număr total de 35 de persoane (85% din totalul angajaţilor).


În ceea ce priveşte cursurile IT, participanţii vor beneficia de formare teoretică şi practică, incluzând „Training pentru administratorii bazelor de date- SQL Server 2005, SharePoint 2007 - instalare şi dezvoltare”, “Business Intelligence Developers - SQL 2005”, „Dezvoltare aplicaţii Web şi Windows”, la finalul cărora vor fi evaluaţi şi vor primi certificate de atestare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite