Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Sinaia, din nou, geospaţială

01 Iulie 2009Ca în fiecare an din 2002 încoace, utilizatorii Intergraph de soluţii geospaţiale s-au reîntâlnit la Sinaia, între 11-12 iunie. Din cea de-a şaptea ediţie a conferinţei Lumea Geospaţială 2009 nu au lipsit tradiţionalele concursuri – de postere şi cel de după prima zi de sesiuni, intitulat în acest an „Goana după fonduri”. Participanţii au avut parte şi de o surpriză la finalul cinei festive, neplănuită de organizatori: o întâlnire cu ursul.


Tema principală a conferinţei Lumea Geospaţială 2009 a fost legată de sursele şi modalităţile de finanţare a soluţiilor geospaţiale. Alături de compania organizatoare, Intergraph Computer Services, au susţinut evenimentul partenerul Microsoft România şi sponsorii Romsys, CSR, Blom România şi PMSolutions.

La ediţia din acest an au fost prezenţi manageri, consilieri şi preşedinţi din administraţii centrale şi locale, reprezentaţi ai Poliţiilor comunitare din mai multe municipii (pentru care a fost organizat un atelier tehnic dedicat), dar şi din companii de transporturi, utilităţi şi comunicaţii.


Printre invitaţi s-a numărat şi reprezentantul corporaţiei Intergraph, Leos Svoboda(foto), Director Regional pentru divizia Security, Government & Infrastructure pentru zona Europa Centrală şi de Sud-Est şi director general al Intergraph Cehia, care a susţinut o prezentare în deschiderea conferinţei.

Pe lângă informaţiile legate de cele mai recente dezvoltări tehnologice ale domeniului geospaţial, participanţii au avut ocazia să se implice în dezbateri pe marginea tematicii generale a conferinţei, în special în cadrul mesei rotunde care i-a avut ca invitaţi pe Sevil Sumanariu,director coordonator Uniunea Naţionala a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), Mihai Pocanschi, reprezentant al Agenţiei de Dezvoltare a regiunii Centru (ADR), precum şi consultanţii de specialitate Cătălin Hristea (PMSolutions) şi Radu Onofrei (Romactiv). Tema conferinţei a fost dezbatută din mai multe puncte de vedere, începând cu identificarea principalelor surse de finanţare a soluţiilor geospaţiale pentru administraţia publică, eforturile necesare pentru accesarea acestora, beneficiile aşteptate, precum şi cele mai frecvente greşeli şi cele mai bune practici în realizarea unei cereri de finanţare.


Sevil Sumanariu a afirmat că ponderea soluţiilor GIS la nivelul administraţiei publice locale este sub 3% din totalul soluţiilor implementate până acum. Sevil Sumanariu recomandă, printre sursele de finanţare a soluţiilor geospaţiale, programele transfrontaliere pentru situaţii de urgenţă, oferind ca exemplu proiectul transfrontalier de prevenire a riscurilor la inundaţii în judeţul Constanţa şi zona gestionată de Municipalitatea Dobrich din Bulgaria.
Administraţiile publice locale mai pot accesa şi fondurile structurale alocate prin Programul Operaţional Sectorial Axa 3, dedicat zonei IT.


Registrul unic al străzilor
Numit pentru a doua oară la conducerea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), Mihai Busuioc a anunţat introducerea unui sistem informatic pentru asigurarea accesului public online la datele de cadastru şi carte funciară. Directorul ANCPI a mai spus că directiva INSPIRE n-a fost încă transpusă în legislaţia naţională, deşi termenul era 15 mai 2009.


Printre planurile ANCPI se numără realizarea pentru 2009 a planului topografic de referinţă la scara 1/5000, care va furniza limitele unităţilor administrativ-teritoriale, limitele intravilane, hidrografia etc.


De asemenea, Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Dezvoltării şi ANCPI vor realiza un registru unic al străzilor, pentru a impune standarde în acest domeniu.


Concurs de soluţii – bătaie de cap la furnizor, nu la beneficiar
A doua zi a fost dedicată studiilor de caz, atelierelor tehnice şi seminarului poliţiilor comunitare. Atenţia mi-a fost reţinută de prezentarea lui Marius Ienculescu Popovici, Director Business Development, Intergraph Computer Services, care a vorbit pe marginea avantajelor unei proceduri mai rar utilizate în construcţia sistemelor informatice: concursul de soluţii, prin care bătăile de cap se mută de la beneficiar la furnizor. Unul dintre punctele cele mai sensibile ale proiectelor de informatizare complexe este caietul de sarcini. Orice scăpare strecurată în acest document va fi propagată de-a lungul întregului proiect şi poate ameninţa chiar atingerea obiectivelor sale. Conştienţi de acest risc, majoritatea achizitorilor încearcă să se protejeze prin întocmirea unor caiete de sarcini cu cerinţe foarte detaliate. Reversul medaliei este că responsabilitatea unei proiectări corecte şi complete a sistemului revine tocmai celui care întocmeşte caietul de sarcini, iar furnizorii trebuie să urmărească întocmai toate cerinţele, chiar dacă, pe baza expertizei proprii, ar putea furniza o soluţie mai performantă sau mai puţin costisitoare pentru atingerea aceloraşi obiective instituţionale.

Modalităţi de „stresare“ a concurenţei


„Goana după fonduri”
Probabil fiindcă în acest an am primit insignă de veteran al evenimentului, am fost aleasă să particip la prima probă din cadrul concursului „Goana după fonduri”. După ultima prezentare a primei zile, toţi cei prezenţi în sală au fost împărţiţi în 8 echipe, care au fost provocate să scrie un proiect de finanţare pentru o idee proprie, în timp ce membrii echipelor erau chemaţi pe rând să îndeplinească diverse probe. S-au citit texte la portavoce, „stresând” echipele adverse, unii (bărbaţi) s-au ales cu unghiile date cu ojă, alţii au cântat La Mulţi Ani! Motivaţia acestor probe a fost dată de directorul general al Intergraph, Marcel Foca: „În timpul scrierii unor proiecte de finanţare ne distrag atenţia tot felul de lucruri”.

Câştigătorii concursului „Goana după fonduri“


Premiile anuale Intergraph
În cadrul serii festive au fost decernate premiile anuale oferite de Intergraph atât clienţilor săi din România pentru soluţiile geospaţiale implementate în anul 2008 – 2009, cât şi persoanelor cu merite deosebite în dezvoltarea domeniului geospaţial.
Premiul pentru management geospaţial a revenit echipei manageriale de la Primăria Municipiului Braşov, pentru reformarea modului în care se iau deciziile manageriale în primărie utilizând sistemul informatic geospaţial. Soluţia cu cel mai mare impact social a fost desemnată ca fiind cea a Consiliului Judeţean Constanţa. Este vorba de SIGRIT, proiectul transfrontalier de prevenire a riscurilor la inundaţii în judeţul Constanţa şi zona gestionată de Municipalitatea Dobrich din Bulgaria. Premiul pentru pionierat geospaţial a fost câştigat de Poliţia Comunitară a Municipiului Sibiu, în calitate de prima poliţie comunitară din România care şi-a informatizat activitatea cu o soluţie geospaţială, iar premiul pentru promovarea domeniului geospaţial a revenit lui Marian Tutilescu, fost director general al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pentru sprijinul acordat echipei IT a instituţiei pentru promovarea conceptului de informatizare geospaţială a Poliţiei Române.
Ca în fiecare an, participanţii s-au putut înscrie şi într-un concurs de postere care a urmărit să evidenţieze prin intermediul unei ilustrări de tip hartă, cele mai interesante modalităţi de utilizare a unei soluţii geospaţiale Intergraph implementate în instituţiile din România. Premiul întâi a fost acordat Primăriei Sibiu pentru o lucrare colaj reprezentând mai multe soluţii digitale geospaţiale. Premiul al doilea a revenit Primăriei Municipiului Braşov cu o descriere ilustrată a bazelor dispeceratului tehnic al municipiului Braşov. Premiul al treilea a fost acordat Inspectoratului General al Poliţiei Române cu lucrarea despre maparea criminalităţii cu ajutorul unei soluţii geospaţiale.

Primăria Sibiu, locul I la concursul de postereParerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite
Marian
Anul acesta tot in iunie se tine? Vreau sa imi iau <a href="http://www.camerelamunte.ro/cazare-sinaia/">cazare sinaia</a> din timp.
10 Februarie 2015, 08:13:12