Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

NET COM pariaza pe WLAN

16 Decembrie 2004



Bogdan MihalceaLa nivel global, piata WLAN a avut o rata de crestere spectaculoasa. Cresterea s-a datorat vanzarilor pe segmente inguste ce includ domeniul educatiei, retail, financiar si sanatate in plus fata de segmentele WLAN existente. Performanta pietei in 2003 si 2004 a fost determinata de lansarea standardului Wi-Fi (802.11b), de lansarea upgrade-ului WPA (Wireless Protected Access), care confera un grad sporit de securitate si de abilitatea draftului 802.11g de a oferi o rata superioara de transfer de pana la 54 Mb/s.


Agere si Cisco se bat pentru locul fruntas pe piata WLAN. Alti jucatori ca Linksys, D-Link, Negear, SMC, producatori de volum mare si costuri scazute, au intrat agresiv cu produsele lor prin canale de retail, vanzari online si cataloage.
Piata globala WLAN va creste de la 3,3 milioane total unitati livrate in 2000 la 23,6 milioane in 2005. Totusi, veniturile se estimeaza ca nu vor tine pasul cu cresterea vanzarilor, datorita scaderii preturilor inregistrate cu produsele 802.11b.


Desi pe piata locala exista jucatori de top internationali totusi solutiile lor WLAN nu sunt inca foarte populare in Romania. Furnizorii importanti din Romania in domeniul comunicatiilor wireless sunt: Lucent Technologies, 3COM, Cisco, Alvarion. Datorita existentei in Romania a unei infrastructuri vechi in bucla locala, solutiile de retele radio au permis accesul la retele si, implicit, la aplicatii si servicii pe Internet pentru abonatii care asteapta comunicatii de calitate avand costuri rezonabile.


Distribuitor exclusiv in Romania a produselor SparkLAN, producatorul nr. 3 mondial de chip-uri WirelessLAN, NET COM ofera o gama completa de solutii de retelistica fara fir. Prin parteneriatul incheiat, NET COM a devenit unul din pionierii democratizarii accesului liber al utilizatorilor fara prea multe cunostinte tehnice la acest tip de retele. Usurinta si rapiditatea implementarii vor impune in mod sigur aceasta tehnologie si in Romania.


NET COM a reusit deja implementarea cu succes a catorva hot-spot-uri si incercam sa popularizam acest tip de acces la Internet mai ales in locurile cu trafic mare cum ar fi hotelurile. Securitatea virtual impenetrabila oferita de noul standard WPA si vitezele de pana la 108 Mbps reusesc sa schimbe ideile preconcepute ale ofiterilor IT despre performantele retelelor fara fir. Ca noutate, access pointurile suporta WDS (wireless distribution system), ceea ce inseamna ca ele vor comunica atat cu clientii WLAN, cat si intre ele, eliminand necesitatea conectarii tuturor access point-urilor cu fir la un switch traditional. Se pot acoperi astfel suprafete extinse fara a trage nici un cablu.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite