Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Retelele de cartier intre litera legii si legea junglei

16 Decembrie 2004




Greutatile legalizarii unei retele
Pentru ca o retea sa fie considerata legala trebuie sa aiba autorizatii de constructie si urbanism din partea primariei. Daca prin intermediul acestei retele se ofera servicii de Internet, reprezentantul ei trebuie sa transmita ANRC o notificare cu privire la aceasta intentie. Acestea sunt aspectele formale, teoretice. De aici si pana la punerea lor in practica este o cale galactica de parcurs. In cazul ANRC, pentru obtinerea autorizatiei nu dureaza decat maxim 7 zile. In cazul primariei, birocratia te impinge catre alte ramificatii stufoase de probleme: aprobari peste aprobari de la furnizorul de energie electrica, Romtelecom, apa, agent termic etc. si iar etc.


RDS si Astral acuza, dar se incrimineaza
Chiar RDS vinde conexiuni la Internet unor persoane care, la randul lor, vor sa redistribuie aceasta conexiune. Pe site-ul companiei RDS exista urmatoarea oferta: „Oferta speciala – reduceri pentru grupuri mai mari de zece persoane intre 50-100%”. Am sunat la RDS sa vad despre ce e vorba si prima reactie a fost: „aaa, pentru retele de cartier?”.
Stau in zona Tineretului. La un moment dat am avut conexiune la Internet de la o retea de cartier, Evolva, care avea drept furnizor RDS. Intre timp, „relatiile“ cu RDS s-au deteriorat. Acum 5 luni RDS cocheta cu retelele de cartier si acum le critica cu vehementa.


„Provideri de Internet precum RDS si Astral nu-l intreaba nimic pe cel care vrea sa cumpere o conexiune mare, pentru ca sunt interesati sa vanda. E drept, in ultima perioada, s-au aliat impotriva retelelor de cartier, dar asta pentru ca au inceput sa resimta concurenta la nivel de utilizator final”, completeaza Catalin Scarlat, Business Development & Marketing Euroweb Romania. Si Niculae Plesa cunoaste acest lucru. „O parte din retelele de cartier sunt, intr-adevar, ilegale. Ele sunt reprezentate de anumiti administratori care cumpara Internet de la Astral sau RDS si redistribuie conexiunea ilegal, fara contract si factura. La ei, totul se bazeaza pe o retea de fire suspendate intre diferitele apartamente ale blocurilor. Cartierul devine un fel de ghetou”.
Cruciada „baietilor de cartier“
In timp ce RDS si Astral se pierd in declaratii sterile, „baietii de cartier” se constituie intr-o asociatie care se va numi Interlan. „Obiectivele prioritar ale acestei asociatii este rezolvarea tehnica a interconectarii tuturor retelelor din Bucuresti. Sunt sigur ca aceasta idee nu este straina nici unui administrator de retea, din cauza problemelor interminabile create de catre providerii de Internet (a se citi RDS si Astral). Ei nu sunt in stare sa creeze singuri o retea Metropolitana, iar noi vom crea o retea locala imensa!”, spune Lucian, administrator al unei retele de cartier.
Va fi oare Interlan-ul un nou Matrix?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Adrian
... macar aici scutiti-ne de reclama la ISP-ul Dvs.,ISP format in jurul unui server de file-sharing. Ideea articolului nu era statutul firmei dvs, era alta. Pacat ca nu ati inteles.
11 Ianuarie 2005, 11:48:27
GABRIEL
Evolva Telecom nu este retea de cartier, este ditamai ISP-ul care a avut curajul sa iasa din "umbra RDS". RDS le-a filtrat ilegal IPurile in reteaua RDS, dar au pierdut mai multi clienti, care cautau largime de banda si preturi mai mici. Evolva Telecom este o solutie de viitor pentru retelele de cartier formate sau aflate in formare.
11 Ianuarie 2005, 11:27:50
Adrian
Se pare ca toate pornesc de la dorinta de a oferi un serviciu occidental fiecarui utilizator final, ceea ce, cei doi mamuti, incearca sa incetineasca se numeste dreptul la informare, care nu este agreat de catre alti furnizori de servicii internet de pe piata romaneasca de servicii de telecomunicatii cum ar fii Evolva Telecom, C-Zone s.a.m.d. Scopul de a se dezvolta o ascociatie care sa apere drepturile utilizatorului final este binevenita si sustinuta de catre companiile mai sus mentionate. Tot ceea ce s-a dezvoltat in piata de telecomunicatii a fost pe segmentul corporate care a fost acaparat de catre cei doi mamuti in 6 ani de cand a inceput sa existe un real interes pentru domeniul de telecomunicatii. Sa speram ca acest lucru se v-a reglementa si utilizatorul final poate opta pentru un serviciu oferit de 10 furnizori si nu doar de doi(autoproclamati "verii lui Dumnezeu")care isi impart piata de servicii internet pentru segmentul de utilizator final.
11 Ianuarie 2005, 11:46:10
nixon
mdea... m-am saturat de plansetele RDS-ului si scancetele Astralului... vai domle ne iau retelele de cartier end-userii! Fac ghetouri - ha ha ha! Am o singura intrebare: ce faceti ca sa va pastrati abonatii? Le dati net cu adaos de 300%? Sunteti in blocurile noastre de 1 an cu RDSLIK-ul vostru si noi nu facem fata la cererile de conectare!!! ah, a costat prea mult reteaua stelaro- galactica? pai pentru asta ne scoateti vinovati pe noi? Articolul e superb in rest.... ma amuza un singur fapt: Ati uitat intentionat pe lista ISP-urilor pe cel care vinde net celor mai multe retele de cartier? E bau bau, nu? e bine sa nu-i pomeniti numele? ha ha ha - articol funny rau de tot! amuzant de nedocumentat! amatori as zice.... nixon din INTERLAN!
11 Ianuarie 2005, 11:53:44
gabriel
cred ca ma confundati, sunt utilizator evolva nu proprietar evolva.
11 Ianuarie 2005, 11:58:33
badsykes
Pai de cand a devenit partea de internet politica....si sa se certe ISP-istii ca la gradinita si sa arunce cu noroi ptr 3-4 retele de cartier...Oricum ideea de baza este ca reclama la orice provider mai ales la RDS este de gradinita...si ptr fraieri si in primul rand retelele de cartier au aparut din cauza pretului imens de mare practicat la banda de extern.Ce sa zic ma doare pe mine ca ne trantiti banda de 2mbps la 100$ ...sunt O SUTA DE DOLARI ..nu 10$!!! si ne dati un 30k/s pe extern...Asta e nesimtire...Numai reclame penibile are RDS-ul..no ofence
11 Ianuarie 2005, 11:59:30
ALEX
Si eu sunt de parere ca RDS si ASTRAL daca sunt chiar deranjati de retelele de cartier ar trebui sa-si revizuiasca atitudinea fata de clienti. Eu am o astfel de retea .Si utilizatorii primesc contracte si facturi si tot. Am scos nu unu ci zeci de cabluri ASTRAL din casele oamenilor. Si asta dintr-un singur motiv. Pentru ca nu se tin de treaba. Pentru ca suni al suportul tehnic si iti trebuie ore sa dai de ei. Pentru ca legatura pica tot timpul si exemplele pot continua. Nu cred ca pentru asemenea colosi ca RDS si ASTRAL este o problema sa angajeze mai multi oameni de service care sa fie la dispozitia clientilor. Doar ca nu se vrea. Le e mai usor sa ne filtreze ip-urile. Domnilor din RDS nu faceti nimica cu asta. Ba faceti mai RAU pentru ca mai multi clienti sunt suparati si mai multi or sa plece.
12 Ianuarie 2005, 12:09:20
Jack
Domnule Gabriel, ce legatura are Evolva Telecom cu articolul de mai sus? Mai sunt si alte "salvari" inafara de ISP-ul mai sus mentionat. Sa nu uitam ca, ISP ( Internet Service Provider ) este de fapt si o retea "de cartier". Penibil este ca, RDS si nu numai. Au si ei retele de cartier ( sau in cartier :D ) Deciiii ..... De la modem la computerul end userului tot cablu UTP este :))
12 Ianuarie 2005, 12:12:15
Tyby
hmmm ... nu zau ... ati devenit un simplu utilizator, domnule Gabriel?! Cum asa! In alta ordine de idei: razboiul e greu ... ca e pe bani ... Multi ... Succes!
12 Ianuarie 2005, 12:18:47
cristi
la firma unde lucrez am rds abonament de 50 $, pica aproape in fiecare zi sun la ei si sun si sun si hop raspunde....cine?...robotul..care imi povesteste o juma de ora ...balarii..binenteles k pe mine telefonul ma costa in timp ce stau sa ascult robotul...si in sfirsit cind cineva raspunde imi zice ori nu e nici o problema resetati modemul sau e o defectiune in zona...bla..bla bla..aa si la 50 de para am trafic limitat la 4 giga acasa am "retea de cartier" ..ALTA VIATA ... mai pica si asta da oricum mai rar k la rds iar viteza ( faceti comparatie 50 kb la rds si 2-3 mega pe ro si 50-60 de k in afara dar nu am limita de trafic si dau 10 $ pai e limpede k rds nu stie ce sa mai faca taie piring cu toata lumea si la noi in retea a taiat si ce....ducase toata lumea injura rds nici decum pe cel care da net la noi in retea
12 Ianuarie 2005, 01:50:07
Cristian Dimache
În primul rând, sunt membru al acelei asociaþii INTERLAN de care vorbeºte articolul de mai sus. Nu vreau sã mã dezic de Nixon, dar articolul este unul dintre cele mai pozitive pentru reþelele de cartier pe care l-am citit în ultima vreme. Deºi are carenþele sale de documentare, acest articol este mult mai aproape de realitate decât orice altã asemenea compoziþie realizatã de ziariºti ce nu au pãrãsit vreodatã propriul birou unde ISP consacraþi livreazã acces internet pe bani grei. Singurul lucru pe care îl pot face este sã rog autorul acestui articol sã ne contacteze pentru a stabili o discuþie în care carenþele de documentare sperãm sã fie înlãturate, tocmai pentru o mai bunã informare a publicului. De pe site-ul www.interlan.ro veþi putea lua informaþiile de contact necesare. Ce pot sã adaug în acest moment este faptul cã reþeaua de cartier este la limita legii atâta vreme cât limita legii este împinsã departe de reþeaua de cartier. O lege datã pentru o firmã sau un grup de firme nu este o lege, este o acoperire pentru corupþie la nivel înalt. Iar aplicarea unidirecþionalã a unei legi (primãria nu vede cablurile aeriene decât dacã aparþin reþelelor de cartier, trecând cu mare uºirinþã peste evantaiul de fire de pe B-dul Elisabeta, de unde primãria primeºte acces internet) este de asemenea o realitate cruntã. Vreau sã fie clar, în spatele acestei asociaþii nu este nici un interes obscur al vreunei firme sau persoane, apariþia sa a fost dictatã pur ºi simplu de piedicile tot mai mare ce sunt aruncate în faþa firmelor mici ce livreazã, cât pot mai legal, servicii de acces internet în cartierele bucureºtene sau ale altor oraºe. De aceea, orice reþea care doreºte sã depãºeascã stadiul de afacere ilegalã total este invitatã sã recurgã la resursele aceluiaºi site pentru a ne contacta. Firmele ce actualmente iau parte la discuþiile din INTERLAN funcþioneazã cel puþin la fel de legal ca RDS ºi Astral.
12 Ianuarie 2005, 03:23:40
Gath
Bine bine.....Interlan dar de ce nu spuneti si costurile raminerii in acest Interlan? nu-i asa ca taxa de "intretine" (cu sauna si bagaboante a adminilor) e undeva la 3,6 Euri de calculator? Asta pe linga internet. o retea cu 1500 de calculatoare aduce la 5000 de euri lunar.Spuneti si asta copii ca vrea si buzunarul vostru niste bani pt osteneala
12 Ianuarie 2005, 04:09:39
KingOBeer
RDS acum ceva timp interzisese accesul la serverele sale utilizatorilor de "retele de cartier". Asta, evident, se poate incadra la "concurenta neloiala" ceea ce este ilegal! Declaratiile lor pline de reclama negativa ( si calomnioase uneori)cad, din nou, sub incidenta lipsei de fair-play. Dupa cum vad eu treaba, totul se va reduce la nivelul de coruptie a justitiei, in cazul in care banul inca face legea firmele mari vor avea castig de cauza multumita sumelor imense pe care le pot vehicula! In cazul in care justitia va fi "justa", insa, aceste firme cu vise de monopol nu vor avea un caz solid! INTERLAN, tineti-va tari baieti, lupta nu e usoara!
12 Ianuarie 2005, 04:12:49
nixon
Costurile Interlan nu afecteaza cu nimic end-userul (ah, mint - va fi mai ieftin netul datorita contractelor externe negociate in comun) Interlan se adreseaza exclusiv Conducerii retelelor ca persoane juridice nu end-userului. Ca exemplu ca sa te lamuresti cum este cu sauna fiecare retea (nu end-user) are o cotizatie de platit de 50 Euro/luna - asta ca sa nu mai spui cai verzi pe pereti... sa te faci aiurea de ras pe net nixon Interlan
12 Ianuarie 2005, 04:22:20
Gath
Nixon - remember Watergate - faci afirmatii fara sa stii despre ce vorbesc.Intreaba decit sa sari aiurea in sus.Ni s-a cerut 3.6 Euro de user cu specificatia ca nu vor mai fi "tolerate" (asta a fost cuvintul) retelele satelit.Adica cu resursa de net separata.Ceva de genul cine nu e cu noi trebuie sa devina si sa mai si dea bani pt asta. Va plingeti de RDS si de Astral dar nu va uitati la voi.Vreti putere ok.Pt ce?Brusc adminii au devenit SEFI ai retelelor? Inainte sa faceti din retele niste IAS-uri intrebati-va la ce va trebuie.Si nu-mi zice Nixone de net ieftin.Ca nu e asa.Net ieftin au retelele oricum.
12 Ianuarie 2005, 04:33:34
nixon
mdea eu ti-am explicat care este cotizatia in Interlan - alte costuri nu stiu sa existe - ce ti se cere tie ca end-user si de catre cine, nu este problema Interlanului ci a ta si acelei persoane, iar acum ai sa ma scuzi dar nu-mi sta in caracter sa ma cobor la mintea tuturor pe net, am incercat doar sa dau o lamurire pentru alti eventuali cititori de pe acest site. nixon Interlan
12 Ianuarie 2005, 04:44:54
gath
Taxa mi-a fost ceruta de "Seful" unei retele care intra sau a intrat in Interlan. Mi se cere taxa sau mi se arata usa.Taxa justificata prin apartenenta la Interlan. Urit. Nu mai lungim discutia inutil. Bafta 4 all.
12 Ianuarie 2005, 04:53:28
nixon
in acest caz te rog sa ne dai detalii despre reteaua si/sau seful respectiv! Interlan nu tolreaza astfel de manifestari... scrie-mi mie la info@obornet.ro o astfel de situatie conform principiilor Interlanului poate duce la excludere din asociatie sau refuzul cererii de aderare. Vom avea pe site si o condica de reclamatii unde end-userul se poate plange de felul in care este tratat! Daca Interlan te poate ajuta o va face! acelasi
12 Ianuarie 2005, 04:58:55
KillerOPS
O chestie am de zis: cand o sa ajunga RDS-ul shi ASTRAL-ul sa ofere 45Mbps (negarantat, dar sa ajunga) la 25 Eu cu tot cu telefonie shi TV atunci or sa aiba o oferta buna zic eu:). Auzi frate 150Eu pe 256k :blink:. Astea-s pretzuri? Sa nu mai vorbesc de metropolitanu ala infect, care se shi vinde pe deasupra):(. Uitatzi-va asha de curioshi la www.brygge.net
12 Ianuarie 2005, 11:44:44
sourcer
Nu stiu unde vor duce discutiile dar eu am aderat in InterLan de curand. Reteaua pe care o conduc se numeste DCN - Digital Construction Network. Vis-a-Vis de plati va amagiti cu totii. Eu ca membru platesc 50 EUR taxa lunara la InterLan bani care se folosesc pentru o banda mai buna alocata si retelei mele. Pe abonatii mei nu ii costa absolut nimic iar mie InterLanul nu mi-a cerut niciodata nici macar un leu in plus. In concluzie (aviz amatorilor) nu comentati decat in momentul in care aveti date concrete direct de la sursa. Atat ca membru InterLan cat si ca administrator de retea multumesc domnului ziarist pentru articolul scris.
13 Ianuarie 2005, 10:56:16
Valheru
apropos de preturi la net: www.noos.fr la 15 eur iti dau si net si canale tv ... alte comentarii apropos de interlan mai tarziu :D
13 Ianuarie 2005, 11:10:05
Luci S
Retelele de campus sint in afara oricarui provider oriunde in lumea civilizata, fiindca retelele universitare au inventat internetul (alaturi de ARPANet). Mai mult, retelele din Grozavesti si Regie sint conectata la RoEdu, o retea care a adus Internetul in Romania, si care nu poate fi desfiintata la cererea unor bisnitari sturlubatici. Relatia intre administratia retelei si clienti este reglementata de un contract, relatia intre reteaua retelelor individuale cu RoEdu este reglementata de alt contract. Hardware-ul si conectica au fost cumparate cu bani de la sponsori privati, bani care au fost scosi din impozit, deci donati legal. In alta ordine de idei, reteaua principala a caminelor din Grozavesti (cea apartinind studentilor Universitatii Bucuresti) este administrata de Catalin Banu, aceeasi persoana fiind administrator si la Home.ro si la alte acareturi ale RDS. Prestatia sa ca administrator este cel putin indoielnica, pentru ca celelalte retele din Regie si Grozavesti sint conectate la serverele din Politehnica prin fibra optica, in timp ce, din motive usor ciudate, trafiul retelei sale trece printr-un proxy de pe undeva de la Eroilor, apartinind... RDS. Cei conectati la aceasta retea platesc pentru traficul prin acel proxy, desi au iesirea internationala prin Roedu (cum ar veni, RDS este o firma capusa a monopolului de stat Roedu). Situatia a evoluat in acest mod in momentul in care studenti s-au colizt impotriva ministresei invatamintului (cea din 2002, i-am uitat deja numele) folosind chat-ul si bypass-ind organizatiile studentesti corupte. Atunci ministra a decis trecerea retelelor de campus sub controlul organizatiilor studentesti. Reteaua din Grozavesti a fost preluata de ASUB, o organizatie subordonata PSD (unii din lideri au fost cooptati la Ministerul Invatamintului), de unde au luat probabil si obiceiul cu firma capusa. Deci Oprea este neinformat sau nesimtit, folosind exemplul cel mai prost cu putinta.
13 Ianuarie 2005, 06:16:43
Bobont
[b]Ehehei .... Doamne, Doamne .... cate magarii mai vezi. Fiecare se discurca cum poate. Bine macar ca au idei despre cum sa faca bani. Important e sa fie toata lumea multumita si sa nu castige unul prea mult si altul prea putin. Eu.. ca end-user.. ii platesc pe toti din amaratul meu de buzunar.[/b] :unsure:
13 Ianuarie 2005, 06:47:22
nixon
imi cer scuze in primul post, luat de val fiind Cu RDS si alti raniti... nu mi-am dus ideea pana la capat! Intr-una din discutiile dintre mine si reprezentantul unui ISP acel om a spus: "in goana dupa dolar toti uita ca end-userul este si el un om"! Userul de rand fie el abonat RDS sau al unei retele de cartier ca a mea... e obligat sa suporte pe buzunarul lui cearta dintre ISP-isti. ca idee RDS lasa peeringul celorlati ISP cu o singura conditie - sa filtreze clasele retelelor! Vorbim de mii de oameni, poate zeci de mii! toti au o singura vina si anume ca vor un serviciu mai ieftin si mai bun. Ptr. asta RDS ii pedepseste. E o dragoste cu sila bazata pe contentul lor mare de site-uri romanesti! Cearta dintre ISP (a se citi ingenuncherea lor de catre RDS) a dus la faptul ca cuvantul Metropolitan nu mai inseamna acum nimic! Nu toti ISP insa s-au plecat in fata sabiei RDS, unii au ridicat steagul si au oferit cat au ptutut de mult si de ieftin ptr ca end-userul sa aibe macar 2-3 optiuni la net. Acelor ISP retelele si implicit end-userii din ele ar trebuie sa le fie recunoscatori...
13 Ianuarie 2005, 10:11:24
io
[u]viva la revolucion!![/u]
13 Ianuarie 2005, 11:30:56
Emilian Nedelcu
Domnule Dimache, Va multumesc pentru aprecierile referitoare la articol. N-am pretentia sa fi acoperit subiectul in mod exhaustiv, de aceea sunt mai mult decat dispus sa va ascult completarile. Va rog sa-mi trimiteti pe adresa de e-mail, emilian.nedelcu@finwatch.ro, datele de contact si voi lua legatura cu dumneavoastra in cel mai scurt timp posibil.
19 Ianuarie 2005, 03:26:21
Alexandru Vasile
(!)Buna ziua!Din punct de vedere legal nu este nici o diferenta intre noi si rds.Unul din motivele principale pentru care rds nu ne agreeaza este faptul ca usor,usor,isi pierde monopolul pe care l-a dobandit cu atata greutate prin "aranjamente".Nu cred ca este o greseala a lor ci a puterii care le-a permis sa se dezvolte.In orice caz,pe noi nu ne intereseaza daca sunt ei sau nu de acord.Pe noi ne intereseaza sa nu mai fim vazuti de toata lumea ca "oaia neagra" a furnizorilor de internet.Toti incercam sa dezvoltam ceva,toti muncim din greu pentru a reusi si nu vad nici o diferenta intre noi si cei care-si deschid o afacere in alt domeniu.Dimpotriva.Nu avem banii lor si nici sponsori de afara?Asta e problema?Asta ne deosebeste de ei?RDS datorita relatiilor sus-puse a devenit un fel de romtelecom si electrica....adica societati care sponsorizeaza guvernul pentru a pune stapanire pe piata si nu concep termenul de concurenta.Nu stiu de ce li se permite asa ceva dar sunt sigur ca ies bani frumosi pentru "cineva",mai ales daca aceasta afacere ar fi vanduta sa zicem in viitorul apropiat.Acum,in ce priveste clientul...eu cred ca are dreptul oferit de constitutie sa aleaga ce vrea,sa nu fie fortat sa cumpere un produs care nu ii place si mai ales la preturile practicate de "singurul furnizor" de internet din Romania.Deci atata timp cat preturile sunt mai mici iar serviciile oferite sunt mai bune,nu vad de ce ar face alta alegere.Oricum noi toti speram sa se ajunga odata la ziua in care cineva are sa le limiteze drepturile si nu o sa ii mai lase sa faca legea in tara asta.Oricand,cu placere,o sa votam pentru o concurenta loiala si niciodata nu o sa fim de acord sa ni se puna "pumnul in gura."Va multumesc!
29 Ianuarie 2005, 12:50:11
Bobu cu noroc
Sunt administrator la o retea de cartier legala. Fiecare utilizator primeste factura si chitanta.Dar de ceva vreme ma lupt cu o firma concurenta care se afla sub umbrela RDS.Singura problema cu aceasta firma este ca este ilegala.Numele cu care au plecat la drum intrand in zona in care activam este ESTEL SERVICE.Problema cu dansii sta in felul urmator cei care se ocupa de reteaua din zona mea(prelungirea Ghencea)fac legea dupa bunul lor plac.Acum cateva luni am fost chemati eu si cei doi asociati ai mei sa discutam o eventuala interconectare cu E.S..Conectarea a fost in felul urmator pumnii si picioarele lor cu fata si corpurile noastre.Motivul a fost extrem de simplu dupa spusele lor,sa ne retragem cablul dintr-un bloc in care ei aveau utilizatori si se temeau sa nu fuga la noi.In acea seara am aflat ca firma s-a redenumit in Estel Service Net.Pana sa se faca aceasta trecere luni la rand firma Estel Service a facut contracte cu utilizatorii in zona mai sus mentionata fara a avea autorizatie de functionare in sectorul 6.Bineinteles ca am facut plangeri la primarie ca sa pun capat acestei prostii dar raspunsul a fost uimitor,au acordurile asociatiilor de locatari deci pot sa isi traga firele.Ma mira prostia domnului Florin Calin seful serviciului de la disciplina in constructii care pe vremea aceea mi-a raspuns ca am semnat foia ca sa treaca mai departe.In afara de aceste probleme firma Estel Service ...Estel Service Net in momentul de fata cel care se ocupa de partea aceasta de retea incaseaza bani fara a da facturi sau chitante...facand 50% 50% cu cei din Estel.Ca sa nu mai spun ca in blocurile in care au tras ei fire eu nu pot sa trag pentru ca au cumparat asociatiile de locatari ca sa fie singurii care pun fire acolo.La acest lucru nu ma poate ajuta nimeni,ANRC-ul a spus ca nu se poate implica,primaria la fel,politia...politia e de partea lor.In seara in care am fost batuti a venit un echipaj de la Sectia 22 politie care a facut un proces verbal de constatare si la indicatiile celor care au venit la locul incidentului,cei care ne-au batut au fost indemnati sa scrie o declaratie prin care ei au fost cei care au luat bataie de la noi.Aceste declaratii urmand a fi luate in seama si cercetate doar daca noi obtineam certificate medico legale si am fi inceput o actiune impotriva lor.Mai nou am auzit o reclama a aceste firme si la RADIO 21.VA aduc toate aceastea la cunostiinta ca sa stiti cat de greu este sa ai o firma ca sa poti intra in legalitate cu reteaua de cartier.Ca sa nu mai vorbim de cei de la astral care sunt mai magari decat cei de la RDS.AM fost sa discut cu ei si sa cer o conexiune mi s-a spus ca nu se poate fiind vorba de o retea de cartier.Dar mi s-a propus sa vand abonamentele lor la pretrile lor in zona respectiva,fara a avea eu vre-un castig.Ce pot sa spun succes celor de la RDS si ASTRAL pentru ceea ce fac si sper sa dea faliment mai rpd pt ca sunt niste incapabili cu diplome.Serviciul clienti la astral este sub standarde...suni si de multe ori dupa ce stai cateva minute bune pt a prinde legatura iti raspunde o voce care nu stie nici pe ce planeta este dapai sa ii mai spun ca am schimbat placa de retea si trebuie sa imi schimbe mac-ul din server.Iar rds...noi nu avem fibra trasa in zona dvs...iar cand au fost pusi in fata actelor care dovedeau ca pe stalpul N de pe strada X exista nod de fibra optica...ne scuzati dar nu putem tine socoteala nodurilor.Cei care adiministreaza retele de cartier legale nu va dati batuti pt ca in curand or sa intre in faliment cei mari din cauza prostiei lor si a mandriei.Daca nu ne vor...ne putem descurca si singuri.Euroweb, Evolva felicitari pt servicii si promtitudine.
30 Ianuarie 2005, 05:27:45
GSpot
interesant articol... se pare ca sunt 2 tabere deja formate, tabara RDS/Astral si tabara ISP-istilor mai mici. Problema e in felul urmator si poate e si cineva din RDS/Astral pe aici ca prea s-au luat de Evolva. Eu am net de la Tu-Net, de mai bine de 1 an. Problema sta in felul urmator, daca RDS sau orice alt funizor national poate sa imi furnizeze mie ca end-user acelasi internet, nu mai bun la un pret nu egal cu cel pe care il platesc acum deci aceeasi viteza si pret dublu ma bag la el. Dar nu exista asa ca traiasca cei care au avut curajul sa faca asta pentru toti clientii end-user. De ce nu a facut RDS sau Astral asta? nu aveau forta financiara? ba da dar de ce sa se lupte cu astia mai mici ca noi. S-au gasit niste oameni intreprinzatori care au crezut ca potface asta. Nu e usor sa intretii retele de mii de computere. Sa fim seriosi Rds e pe duca ... Astral ramane... sa vedem ce se intampla :) ciao all B)
01 Februarie 2005, 01:17:29
un user
Nu cred ca rds e pe duca... Verificati site-ul www.rdslink.ro exista oarecare modificari in structura abonamentelor :) Va las sa vedeti singuri Care sunt acestea :D
04 Februarie 2005, 01:52:31
Gabi
Hai ca nu stiu pe nimeni care ar mai dori sa se aboneze la retelele voastre atat timp cat RDS are deja net nelimitat si telefon la 9 dolari::lol:
04 Februarie 2005, 07:47:57
Bobu cu noroc
Tu chiar crezi ca tot ce zboara se mananca? Daca e atat de bun RDS-u de care ziceti voi...de ce nu isi permite sa traga pe cineva intr-un bloc dintr-o zona a astralului.Si stiti ca astralu are abonamente mai mari la net si telefonie.In plus sunt atatea servicii pe care rds-u nu le ofera si nu le poate oferi.Te las sa te gandesti singur despre ce servici este vorba. SI ca sa iti spun dc nu trage rds-u pe oricine.Rds-u vrea banu gros la fel ca astralu...are foamea mare dupa bani si nu ii convine sa ia cate 4...7E pe abonament.Prefera sa faca contracte cu firme mari de unde pot sa fure in liniste...decat sa fure de la un amarat de end-user.Nu cred ca stii problemele astea care se ascund in spatele preturilor.Stiai de ce a fost inchis FX-u? Statea ca un ghimpe in coasta celor de la astral si rds.SI atunci Astralu si rds-u au pus-o de-o cardasie ca sa desfinteze fx-u care era o firma mult mai tare ca astia 2...care nimikuri sunt si nimikuri or sa ramana oricat de mari sunt.Cu cat sunt mai mari cu cat sunt mai prosti.Stati sa vedeti ce frumos dispar din serviciile oferite de astral si rds. Si prefer sa fiu tratat ca om de o firma buna...decat sa fiu tratat ca animal de catre mamutii astia 2.
06 Februarie 2005, 11:55:11
gabi SKYNET TELECOM BRASOV
trebuie sa ne unim intr-o asociatie care sa ne reprezinte la nivel national cu astia de la rds si astral nu este de gluma astia vor face genocid intre noi !!!! :ninja:
08 Februarie 2005, 08:36:28
D.I.A.S.
Evolva...hmm..parca nu mai este brand-ul Evolva. Mai are voie sa foloseasca firma numele asta? In ceea ce priveste RDS-ul..poveste lunga..nu pot sa tina un net neintrerupt timp de 24 de ore. Asa ceva nu se poate la o firma cu pretentii. Chestia cu taiatul peering-ului nu face altceva decat sa decada in fata userilor de internet. RDS-ul incepe dupa Evolva..sa coboare incet, incet. RDS-ule o sa vina vremea cand o sa vrei sa faci peering cu cineva si o sa-ti zica pas. :D
08 Februarie 2005, 10:36:38
Bobu cu noroc
Ai dreptate cu asociatia. E cea mai buna idee. Deja este una care am auzit ca se formeaza. Daca ai sa te uiti pe huburile din romania ai sa vezi ca cel mai mare este hubul evolva. Daia este buna evolva si inca exista dupa tepele pe care rds-ul le-a tras celor de la evolva. La mine in retea toti userii vor acces pe hubul evolva. Chiar daca i-am bagat prin euroweb unde aveau viteza mai buna...evolva nu merge, pentru ca evolva nu vrea peering cu euroweb.Asa ca am luat siun canal de la evolva si am rezolvat problema.
08 Februarie 2005, 05:06:21
El_Niño
[b]READ ME[/b] Pai sa vedeti, fac parte din reteaua crangasi, de unde si INFOGATE TELECOM - cu Niculae Plesa patron, ce pot sa zic, noi pe retea aveam un ab de la astral cu UNCAP pe modem :) 3 MB/sec la orice ora si de afara si din romania ! eh a mers ce a mers pana s-au trezit cei de la infogate sa trimita mailuri pe la astral, acuma am ramas cam 300 pe langa infogate vor sa ne distruga sa ne mutam la ei !! cat despre astral din partea mea si a prietenilor mei, multe laude NU PICA, cel putin la noi, mi se pare cel mai stabil internet din Romania, nu stuntem singurii care spunem asta ! Bafta !
11 Februarie 2005, 02:29:15
Bobu cu noroc
Astralu...am avut si eu un abonament de la astral...si am schimbat placa de retea din server, si nu a mai mers netu. De ce? pentru ca tehnica lor lua si macu-l placi mele de retea. Sun la ei la tehnic le zic ca am schimbat placa de retea si trebuie sa imi modifice macu...la care unu' de la ei de la departament...ce-i ala mac? ce legatura are cu netu? merge modemu? se aprind ledurile pe modem? normal ca se aprindeau...cica atunci nu e nici o problema...sun dupa 5 minute altu de la tehnic... zic, domne' schimba-mi mac-u de la placa de retea de la voi din server ca nu imi merge netu ca am schimbat placa de retea, pai nu stiu cum se face...stai sa intreb...ii zic eu cum se schimba...cica nu stiu e prea greu... Pana la urma mi-a fos schimbat mac-ul.Ti se pare normal ca la o firma care vrea sa fie cea mai mare sa angajeze niste incompetenti. Eu la mine in firma daca cel pe care l-am angajat nu stie sa faca ceea ce il pun sa faca, nu-l tin. Si cei de la RDS sunt la fel...la ei problema e ca....vor sa vanda dar nu stiu ce...si unde au ce au de vanzare. Asa ca astral si RDS dupa parerea mea sunt praf si pulbere. Iar infogate-ul ...e bunicel dar deja tinde la prea multe si el...vrea sa intre in drumul taberei....acum nu i mai ajunge crangasiu si vrea mai mult...mult nork...sper ca aveti asigurari medicale bune pt ca cei care "lucreaza" in drumu taberei nu stiu decat o lege..."legea pumnului".Eu zic sa stati acolo pt ca eu am probat-o pe piele mea...si nu ii puteti da la o parte. Bafta tuturor si zic ca ar fi bine sa facem o alianta...sau ceva prin care sa putem unii toate retelele de cartier.
18 Februarie 2005, 01:50:24
DAF
NUSH CE ZICE LUMEA DAR VAD CA RDS-UL ARE PARTI BUNE SI RELE:x EU SPER CA INTR-O ZI NETUL SA FIE MOCCA:D SAL PT TOTI
23 Februarie 2005, 12:49:09
anonimus
vreau si eu ce vrea rds-ul si astral-ul defapt??? monopol?? nu au auzit inca de concurenta? daca vor monopol de ce nu scad pretul la abonamente ca sa nu mai fie nici un fel de probleme ? mindrie sau prostie??!!! vad ca se incearca tot felul de kknarii. dar nimic concret ca sa se autopropulseze in schimb incearca sa saboteze. vai de mama lor. inseamna ca au o oferta de kk si sint constienti de asta .drept urmare saboteaza,sau nai bine zis incearca .ceea ce nu vad (din cauza prostiei cred) e ca nu reusesc. au cumparat niste "retele de cartier" si surpriza ... e cea mai mare teapa pt ca din sec 2 toti userii au plecat de la ei .fratiilor tot ce pot sa va urez e bafta multa SI JOS RDS SI ASTRAL
23 Februarie 2005, 06:03:21
Bobu cu noroc
RDS-u este in colaborare cu o firma(retea de cartier) la mine in cartier si concureaza cu mine.RDS si astral au convenit pe zone unde sa lucreze fiecare.Zona in care stau e a astralului. Ce vreau sa spun prin asta...se sapa unu pe altu.Sunt de kkt amandoi pt ca useri care sunt la rds sunt nemultumiti de calitatea serviciilor si se muta la mine. Astralul are alta politica cu retelele de cartier...iti dau abonamentele lor si tu tre' sa le dai la preturile lor.Ce castigi din asta? Devii sclavul astralului.Astralul si rds-u din cauza mandriei si burtior pe care rahatiicare le conduc nu mai vad in jos sa vada cat de mare e kktu in care sunt si ei cred ca oamenii inca isi pot permite sa plateasca preturile lor exorbitante. Sa comparam de exemplu un aboanament cu trafic nelimtat la viteza de 256 kbps la astral cu un abonamnt de-al meu de 256 kbps...astral 29$+chirie modem+TVA=aprox 1.300.000 lei...abonamentu meu 7Euro+1Euro ip-u public+Tva=aprox 350.000 lei...Deci ce sa aleg 1.3 mil sau 350.000 lei? Ca sa nu mai vb de preturile de conectare aprox 2 mil la astral...si te conecteaza doar daca ai reteaua lor pe scara si in bloc securizata. la mine 15 euro...Si sa nu mai zic de cum fac ei instalarea la astral.Am avut si eu inainte un abonament astral si au venit taranii si mi-au ciopartit cablu din casa in tzaspe mii de bucati dupa care si-au dat seama ca pe scara nu e net...e securizata scara dar nu e net ):( si a trebuit sa se apuce sa faca netu pe scara...iar mie in casa mi-au facut cablu din 2 bucati.L-au inadit. O sa le pltaesc si eu abonamentu la tv cand mi-or schimba cablu tv.
24 Februarie 2005, 12:05:28
OVIDIU
INFOGATE BATE LUMEA IN CRANGASI SI IN DRUMUL TABEREI , TAIE CUM APUCA CABLURILE RETELELOR DIN JUR , UNDE SE DUC AU IN SPATE O GRMAGA DE ROMI CARE II APARA SI DACA COMENTEZI CEVA TI-O SI EI DE LA EI ASTA FACE FIRMA INFOGATE !!
28 Februarie 2005, 04:00:48
Yacuza
Eu am eternul abonament de 29 $ de la astral!!! Aici in Bucurestii Noi nu sunt oameni cu care sa faci retea,provideri nici atat (decat Astral si RDS)deci trebuie sa suport acest tarif colosal pt viteza pe care o am,trebuie sa stau ore in sir la telefon ca sa pot sa ma ia la mishto in final cand raspunde cineva, limitari de banda etc..Rugaminte mare : suntem un grup pe raza unui km patrat..venitzi fratilor si la noi cu un ISP care nu are legatura nici cu Astral nici cu RDS...unde ma uit retea de cartier 1,4 mb/s download real la preturi mici(10-15 $)...suntem in final si noi oameni..:(
06 Martie 2005, 12:24:04
DJValentine
Ma fratilor am citit toate discutiile. Pentru ce atata cearta? Tot sariti in sus ca Astral si RDS. Macar fiti sinceri, putin mai modesti si limitativa la comentarii, ca oricum nu aveti dreptate cu retelele de cartier. .... Hai sa va zic cateva lucruri sa fim bine intelesi de la inceput ... Fac parte dintro retea de peste 1000 de calculatoare din Cluj-Napoca. E adevarat platesc 8 dolari pe luna si mi se deschide adresa de mail instant. Problema apare in momentul in care te apuci de facut trafic. Sincer daca doar 5% din userii din reteaua in care sunt si eu ar face download simultan, adresa de mail mi-ash deschide-o "mai spre seara".Cu alte cuvinte, ia voi astia admini de retea spuneti-le oamenilor ce le garantati de 8 dolari sau cat le luati pe luna. Uitati un singur lucru. Multa lume nu stie despre internet decat un email, un mirc, un messenger. - - Cum ramane cu cei care stim, si cu timpu o sa apara tot mai multi care or sa vrea, radio, tv, download ...etc, aplicatii ce consuma resurse de internet? ... Ia puneti problema cap la cap si vedeti care din toate retelele care ati bombanit pe aici, parerea mea cu putina nesimtire, ati suporta un download simultan de macar 25% din userii retelei? ... Sa nu mai aduc in discutie servere de jocuri si alte aplicatii, filme, muzica ... etc, ilegale. Ganditi-va ca nici Astral nici RDS nu practica politica asta. ... In incheiere atat mai spun despre reprezentantii retelelor de cartier, terminati cu aruncatu vorbelor si avati macar putin obraz, ca intr-o zi daca veti fi "mari" problemele voastre vor fi = cu cele ale Astralului sau RDSului. V-ar conveni sa vorbeasca altii atunci despre voi?
17 Martie 2005, 11:10:58
Dichis
Hei, DJValentine, un om care pare ca intelege cate ceva din retelistica. Te apropii de niste realitati interesante, si ai dreptate in multe puncte de vedere. Nu este normal sa arunci cu noroi in RDS, Astral sau orice alt provider. Si cu cat se face reteaua mea incep sa inteleg problemele logistice ale marilor ISP (Da, mãrturisesc, sunt administrator de reþea la o reþea de cartier). Hai sa luam pe rand si sa comentam ce zice DJValentine. Merge internetul bine, dar daca ar merge prost, ce s-ar întâmpla? Cam asta este întrebarea fundamentalã pe care o pui dumneata. Gradul de folosire de 5% este comun pentru orice reþea, nu numai pentru reþelele de cartier. Se fac planuri destul de avansate referitoare la gradul de utilizare, capacitatea de bandã achiziþionatã, dimensionarea cererilor, numãrul de pachete transmise, serviciile folosite ºi în ce proporþie, etc. Hai sã luãm un exemplu mai clar, cãci vorbind abstract am ajunge la discuþii filozofice. Vom alege un mare ISP din România, nume fictiv. Sã zicem PDS. Ei bine, furnizorul nostru, fictiv numit PDS, are 4 legãruti STM1 (155 mbps), conform propriilor declaraþii. Cu aceste patru legãturi STM1 ce ar putea sã facã, considerând cã are 10.000 de abonaþi PDSlink cãrora le dã câte 256 kbps (bineînþeles, nu garantat). Ar avea nevoie, dacã 20% din clienþii sãi PDSlink, de întreaga sa capacitate de extern doar pentru aceºtia. Hey, dar mare noroc cã legea numerelor mari ºi bunul ºimþ ne spune cã maxim 5%, în general 3% din totalul benzii disponibile unui numãr suficient de mare de clienþi va fi folosit de aceºtia. Hai sã mai amintim aici cã PDS, furnizorul nostru ipotetic, dar inspirat din realitate, mai are o groazã de clienþi business, cu bandã garantatã, ºi chiar serioasã. Ei, cum sã câºtigi niºte bani frumoºi, sã nu încalci contracte, dar sã meargã bine ºi accesul la internet? Simplu: vinzi acelaºi bit de 5 ori. Este clasic exemplul cu firmele care iau multã bandã, consumã ocazional rãu mai mult de 10% din banda garantatã, iar noaptea nu fac nici un trafic. Ei bine, banda rãmasã liberã poate fi folositã oricând...Ce sã mai zic de servicii complexe, precum transport sau alte asemenea, din care mai ies grãmezi de bani cu un impact minor asupra reþelei... ªi, pentru cã trebuie sã mã întorc la routerele mele, s trag o concluzie: câtã vreme funcþioneazã, nu te plânge.ªi nu mai judeca reþelele de cartier ca pe niºte amatori care nu au ce face în timpul liber decât sã tragã cabluri de nebuni sau sã ia calculatoare vechi sã facã routere de internet din ele. Crede-mã dacã vrei când zic cã este o muncã grea sã faci din rahat bici ºi sã creezi infrastructuri capabile sã susþinã traficul a sute de oameni cu bani puþini, iar apoi sã vezi întrebãri de genul "acum o merge cum o merge, dar dacã se încalcã toate manualele din lume, toate graficele sunt date peste cap ºi nimic nu mai este aºa cum se ºtie, atunci cum va merge internetul?" Material de studiu referitor la ce am zis eu se regãseºte oriunde pe net, înainte de a formula idei este bine sã ne documentãm, nu?
31 Martie 2005, 06:55:48
Bobu cu noroc
DJValentine si eu sunt admin la o retea de cartier.Am o intrebare pt tine...Zici ca dc++ este ilegal, de ce nu a fost inchis pana acum? Raspunsul ti-l dau tot eu. Pentru ca pe mari ISP -isti nu ii intereseaza lucru asta pentru ca isi scot bani de pe urma traficului care se face pe banda lor.Aaa...ca astral sau RDS nu fac contracte cu retelele de cartier si asa nu iau bani pe trafic...asta e.Lasa ca mai sunt alti ISP-isti care nu spun NU la retele de cartier si chiar ne ajuta. Firme mult mai serioase decat cele de mai sus care nu s-au nascut din shpagi sau ilegale in romania.Firme care vin din afara romaniei.Daca e asa tare RDS-u tau atunci de ce atunci cand cineva doreste contract la ei raspunsul este...Aaa aveti astral in zona la dvs...daca mai apar inca 2..3 blocuri atunci va facem legatura?Teapa lor ca nu fac afaceri cu retelele de cartier pt ca asa ar avea castig cu minim de efort. Dar ei nu s-au orientat spre micii retelisti...ei au fost "nesatui" si au sarit sa ia marii afaceristi...o treaba buna.Dar acum cand au vazut ca retelele de cartier se extind nu le place...e asta e fratilor. Ati uitat de unde ati plecat...de la persoana din casa...si ati ajuns la firme...Dupa ce ati intors spatele oamenilor vreti sa le bagati pe gat abonamentele voastre la viteze de kko indepartand concurenta prin mijloace ilegale. Sper sa pice cat mai rpd Astralul ca asta este soarta lui...si RDS...la fel :D
01 Aprilie 2005, 12:02:51
Ovidiu S.
Dupa ce am aflat ca sant in aria de acoperire, m-am dus la casieria RCS sa-mi fac abonament la cablu si il voiam pe ala, de 29$. Acolo un tip, altfel simpatic, mi-a spus instantaneu ca va dura minim o luna pana voi fi conectat. Chestia asta mi se pare f. misto, minim o luna, poate 1 an dupa ce au incasat 15$ taxa de conectare +29$ abonament. Daca stiti vre-o solutie pt. mine care vreau trafic in afara serios, dar pana in 1500000 lei pe luna spuneti-mi. Eu stau in zona B-dului Chisinau, fost Socului.
01 Aprilie 2005, 12:03:16
DEEP
[b]oare de ce 99% bucuresti ?[/b] sa zicem ca am pornit o retea ¨de bloc¨ cu aproximativ un an in urma. Inceputul, ca de obicei, de la 2 utilizatori in sus = retea. Am inceput cu 14 oameni, am ajuns la 200. Ideea este ca doresc sa intru in legalitate, OK. Ce inseamna sa intru in legalitate ? Ce implica si unde se ajunge ? Din cate stim bine, Constanta este cam la inceput cu retelele de cartier. Nu exista retea mai mare de 200-250 de utilizatori (ma refer la O retea, UN administrator, UN abonament, nu 15 oameni care au net si mai dau si la altii prin bloc).Am citit despre Interlan .. ok .. de ce ar trebui sa existe o ¨asociatie" a retelelor de cartier care sa ceara bani ? Este poate o retea mai mare, care aduna niste retele mai mici ? :rolleyes: Ideea este ca RDS (fiind singurul care (momentan) poate sa concureze o retea de cartier la pret) are nite preturi iesite din comun. OK .. tot la RDS apelam .. de ce ? Astral in Constanta nu instaleaza Fibra Optica. Ceea ce nu concep este faptul ca dau 300$ pe 10mbps MAN (metropolitan RDSCT). De curand am purtat o discutie cu GTS (ex KPN), oferta este chiar buna, dublu decat RDS, necomparandu-se calitatea serviciilor. Ajung mai departe la o treaba interesanta, e OK colaborarea cu o retea. Partea proasta este ca exista niste costuri ceva cam mari pt instalare. De ce oare difera politicile celor 2 provideri mai sus mentionati ? Se vehicula ceva pe net, ca RDS ar fi la al treilea provider deja, primii 2 luandu-si teapa :) .. are vreo importanta ? Nu cred ca sunt singurul care a citit despre asta, dar am o intrebare. La cate tepe nu se mai uita nimeni la tine ? :rolleyes: Vreau sa inchei postul cu alta intrebare .. o idee mai buna decat RDS sau Satelit in Constanta exista ? Ca eu nu am gasit-o. Rog a fi contactat de un ¨admin de retea de cartier¨ pentru a afla pasii care trebuie sa ii parcurg pt a intra in legalitate.Apropos .. Wireless am descoperit ca te scapa de foarfeca mult folosita de cei pe care ii deranjezi, costurile sunt acceptabile,investita e OK
12 Aprilie 2005, 05:55:30
Bobu cu noroc
Fratilor feriti-va de firma asta. Deci am colaborat pana acu ceva vreme cu o firma numita Computer line S.R.L. care este mana in mana cu U-nite sau cum naiba se nuemsc astia.Cine e unite?Unite este o firma care se vrea sa uneasca toate retelele de cartier sub forma juridica...dar ce nu spun ei este ca ei v-or controlul asupra tuturor retelellor de cartier...adik voi ce construiti...le dati lor. Sa va citesc de pe fluturasul lor"Mai mult de atat, daca pana de curand ati folosit serviciile de internet prin UTP ale unei alte firme, beneficiati de b]25% discount la abonament pe primele 6 luni si taxa de instalare!"Adik voi ati facut reteaua si ei cand vor sa instaleze pe cineva pur si simplu va taie firu nu va intreaba nimik pe voi si muta firul la ei in switch(acelasi lucru il face si ESTEL SERVICE s.r.l.)Ca sa nu mai vb de calitatea internetului...e mai jalnic ca dial-up-ul.In afara acestu lucru...care mi se pare illegal va mai dau motive de illegalitati...te invita baietii la o discutie..asta daca ai norok...ca sa iti ofere sansa sa lucrezi cu ei(te pun sa tragi fire)iar daca nu...apeleaza baietii la lucruri neortodoxe.Daca scapi nebatut cu mainile si picioarele rupte(cazul il alegeti voi)va baga in controale trimise de la ANRC din spaga pe care ei o dau acolo ca sa aiba spatele acoperit.Firmele care le-am enumerat in acest text nu asigura serviciul de internet.Si nici nu isi respecta contractele.COmputer line srl nu si-a respectat contractul cu o alta firma si era pe punctul de a ajunge in instanta pentru ca nu a vrut sa ii despagubeasca.Firma resepctiva a renuntat la aceasta forma de a-si recupera daunele in urma intalnirii cu unii conducatori de la U-nite care au recurs la amenintari(o stiu din surse sigure).Si multe altele...Verificati firma la care vreti sa intrati inainte sa intrati...ca sa nu o patititi. Va urma :D
27 Aprilie 2005, 07:28:51
whatever
Nu cred ca ai auzit pana acum de cineva care sa fie batut de astia de la u-nite si nici nu cred ca esti corect in exemplele pe care le dai.Conectarea se face intr-adevar pe cablul clientului dar pentru asta se da si reducerea la conectare ca altfel platesti pretul integral...si inca ceva ... nu te obliga nimeni sa intri nicaieri.Daca nu vrea omul poate sa stea cu astralul sau mai rau...cu tine.:P.
19 Mai 2005, 02:20:25
Alex28
nu inteleg de ce va agitatzi atat ....in primu` rand evolva la serviciile pe care le ofera nu cred ca se mai putea numi ISP ... si in al 2 lea rand....ideea era sa se discute despre faza cu retelele de cartier...nu sa isi vanda fiecare produsul`. in legatura cu isp`urile.....la orice ora ASTRAL sau RDS poa` sa obtzina monopol... se bazeaza pe $ faza ;) ...degeaba incercatzi marea cu sarea ...ca in final tot astia 2 vor ramane in picioare...cat despre piraterie ....cat timp un utp va lega 2 calculatoare....va exista piraterie ;)
02 Octombrie 2005, 02:07:39
gik
M-am saturat de toti monopolistii astia. Daca vreau sa dau un ban mai putin si sa fac un counter cu tovarashii de la scara 3, nu inteleg de ce sa fac o gramada de contracte si sa fiu un anonim pe reteaua lor. Eu nu numesc asta piraterie eu numesc asta COMUNICARE. si Cred CU TARIE ca viitorul e o MARE RETEA. :ninja:
24 Octombrie 2005, 11:08:03
maxy
vad ca unii viseaza avioane p'aici... adica probleme nu? suntem in romania nu?? omu' nu'si cumpara filme... jocuri ... muzica... omu' se baga la net cu 2 lei si le trage de pe "disi" ! (ca doar d'asta e lan... sa imparti cu 1 2 vecini... ce cumperi tu.... 1 - 2 mii ma refer) si cand pica netu il injura pe al de'i dadea inainte cu 2 minute 1000000 de mps ca nu mai merge... sa'si traga el filmu... eu am astral acasa de 2 ani... la inceput am avut tot felu de probleme(sunt nesimtit la tehnic :>> adevarat asta... sau atunci cel putin...) dar de cand mi s'a schimbat modemu nu am mai avut ... si pot spune ca sunt multumit... ca daca pica 1 minut o data la 2 luni nu ma intereseaza.... cat de RDS pot spune ca ei se ocupa cu sugrumatu :)) (retelelor) ... am lucrat la o firma de internet unde acum 1 an din cei 100 mbps metropolitan s'au transformat in 10 mbps d'odata... si 100 de filtre ... si.. BOBU tu cine esti? ce retea reprezinti mai exact? ca vad ca ai ieshit la atac... nu ca nu ai avea dreptate in majoritatea privintelor!...:)... ah si inca ceva... am pe cineva plecat in sua... 40$ pe 30 mbps... sau ceva de genu' asta.... dar problema e ca ii e frica sa intre pe un server de dc si sa traga o melodie ! si va intrebati oare de ce e atata banda ;) gata! vorbesc prostii ?? ... ca razna am luat'o de raspund la articole postate de nush cat timp
11 Ianuarie 2006, 04:44:27
Cristi
...lucrurile incep sa se miste.. scuzati.. sunt putin cam obosit. ;-)
17 Ianuarie 2006, 11:24:11
Cristi
Si totusi una din firmele de cablu "de monopol" (asa cum o considerati voi).. are deja o oferta destul de tentanta..desi pe bani ceva mai multi. Deci lucrurile incep sa se misca.. probabil si multumita "retelelor de cartier" care ii determina sa ofere servicii ceva mai bune end-user-ilor.. Incurajez concurenta, dar nu incurajez aruncarea cu noroi..
17 Ianuarie 2006, 11:23:13
teo
este foarte bine ca exista retele de cartier si forte bine ca pe net iti poti gasi un loc de munca sa iti duci zilele de azi pe maine pentru cei care fac retelele exista legi dar pentru parlamentari nu care fura miliarde nici nu mai stiu nr la bani vedeti numai oameni care muncesc mult sa faca o retea,era mai bine daca bagau mana in buzunar sau spargeau un magazin ia faceti o camparatie ,lasa-ti oamneni cu retelele lor ce este foarte bine mai vedem ce se intampla in lume poate ne mai desteptam si noi .Haideti sa fim oameni seriosi.ore cum va este ca un oare care iti da in cap pentru o paine mai bine aceste institutii care spun ca se ocupa de retele sa vada pe parlamentari si pe rpimari ca fura fara limita haideti ca cu toti suntem romani sa vedem cine fura mai mult stati si judecati.
06 Martie 2006, 06:45:05
Bavarezu
Va zic o mica poveste care suna asa:un abonat RDS pe fibra optica din 10 mega cat avea banda metro se trezeste limitat la 128kbps cat avea extern desi platea abonamentul luna de luna la timp.La cererea unei explicatii cei de la RDS au inceput sa se balbaie ba ca le-a crapat un echipament ba ca nu se stie daca vor mai fi 10 mega metro pt retelele de cartier.Ca urmare a acestor explicatii aiurite si a trenarii situatiei de fapt s-a procedat la schimbarea ISP-ului.Si am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea asa. PS: Mai bine va vedeti de treaba decat sa va trageti net de la ei.
05 Aprilie 2006, 09:27:04
UN FAN ASTRAL-Daca as fi BUSH v-as da o bomba
Astral? Hmm am fost abonat la ei 2 ani iar in acesti 2 ani mi-au tocat nervi si banii cu servicii de cea mai proasta calitate.Daca s-ar fi aflat in italia cu serviciile pe care le ofera si-ar fi luat un sut stiti voi unde de la director pana la ultimul angajat.Descrierea Astralului in cateva cuvinte : cea mai proasta firma de pe piata romanesca, asa angajati , asa firma(Astral).RDS au fost bunicei la inceputurile lor net bun, servicii bune dar deh omul intotdeauna uita de unde pleaca cand ii intra ceva banet in buzunar
14 Mai 2006, 01:27:22
.::Kent::.
Rds hmm... am avut net de la ei dala la 9$ si cica nelimitat ma insel sincel!!!poate acesul dar nu si downloadul care era limitat la 4gb pe luna!cam super putin!!dupa mine!care iau de pe DC++ cantitatea asta de date intro zi!alt lucru neplacut la ei ar fi urmatorul viteza mica in intern dar pe extern mergea mai bine ca alte retele de cartier!!! RDS alta problema ar fi ca nu prea poti sa faci mare lucru cu el de exemplu vrei sa faci un server de cs1.6 (orice server nu neaparat de cs)ai imensa placere ca dupa ce teai chinuit atat timp sa faci sai dai drumu si sa realizezi ca nu se poate conecta nimeni la el!!! daca intradevar aveti bani de acuncat sfatul meu e sa va bagati de la rds sa dati 50$ pe luna si sa trageti cu 7Mb/s in loc sa va bagati la o retea de cartier buna dupa care puteti trage si cu 50mb/s(aici depinde foarte mult reteaua).eu de exemplu am ISP GEMENII.RO si este o retea dupa mine foarte buna viteza este chiar mare si nu pica cand tie lumea mai dragaB)atceva despre rds nu merita decat un lucru !!!PE TOTI STALPII PE CARE VEDETI CABLURI CU ACTIPILDE RSD PE ELE TAIATILE!!! doar atat in rest astept proiectul interlan sa se finalizeze!!
12 Iunie 2006, 09:33:56
Iulian
Sunt de mai mult de o jumate de an in Amsterdamsi am net`ul gratis wireless de la cativa provideri de net... cu laptopul practim am net oriunde merg in Amstedam pot sa sparg si NASA ca nu ma prind... Mi-am bagat abonament de 5Mbps acasa pentru 15Euro lunar cu 400 programe TV din care vreo 20 porno si 10 de filme mai bune ca HBO~ul... Fratilor.. nu mai stati in Romania ci haideti si voi in West.. nu mai traiti ca milogii.. aici oamenii castiga in medie 3000 de Euro pe luna si isi permit cam tot ce vor fara sa fie umiliti!!! Sa ii lasati naibii pe hotii aia sa se fure intre ei.. nu vedeti ca patronii si politicienii va fura toata munca si ati ajuns ultimii oameni de pe planeta???
09 Iunie 2006, 04:47:32
mucea
Vizavi de ce scriu baietii care sunt plecati io zic ca au plecat pentru ca nu aveau destula minte sa faca banii de afara in romania adika putin-tare dar des-al-drak.deci nu ne intereseaza parerea lor, iar net-ul sa stie toata lumea ca NU E GRATIS pe link direct pe pppoe este mai ieftin(TU AI INTRETINE O RETEA DEGEABA- GRATIS????)
01 August 2006, 11:58:29
bluiaka
Sa va zic eu una de la RDS Alexandria . Am net de la rds ptr ca altceva nu ai ce alege. Si ptr ca este RDS normal ca au pierderi la greu time out carca.Am anuntzat cam 3-4 zile si pana la urma ma duc la sediul lor si zic vreau sa vb cu cineva de la tehnic in legatura cu netu ca am probleme .Secretara zice " poi vorbeste cu mine ca te lamuresc eu" .Eu am trecut direct la problema "am time out al gateway" la care secretara zice: avetzi modemul in priza :)). Dupa ceva timp ajung si la tehnic ii spun problema si varu de la rds care avea vro 150 de kg si nu se deraja sa se miste de pe scaun zice " auzi da nu esti prea mare sa te mai joci?"( eu avand 21 de ani atunci) Acum sunt in Bucuresti si vreau sa zic ca sunt super multzumit de HIFI lan care face parte din interlan + ca eu un pretz decent fatza de RDS care au tarife super mari si + ca mint in legatura cu tzeava pe care o ai.
04 Octombrie 2006, 07:10:14
Oq
Toata lumea acuza .. blameaza Astral si RDS. Intr-adevar Astral si RDS sunt doi colosi pe care acum greu ii poti tine pe loc si nici nu discutam de dat inapoi. Eu nu ma pot plange de RDS pentru ca pana acum si-au respectat indatoririle contractuale (chiar daca am 2 mbps negarantati, au fost acolo tot timpul). Despre Astral ce sa va spun ... departamentele tehnic si cel de relatii cu clientii sunt LA PAMANT, dar totusi si ei isi respecta contractele. Partea proasta este ca ambii ISP incearca cu orice chip sa termine "retelele de cartier" au ajuns chiar sa dea cablurile "retelelor de cartier" jos de pe stalpi puse in mod legal (explicatia fiind ca se atingea de fibra lor). Cu toate ca ei incearca sa termine retelele de cartier ei totusi dau net la cateva din ele pe care chiar au incercat sa le doboare :) Pentru cei din InterLan : keep up the good work si poate ajungeti peste ceva vreme la o discutie si prin Braila
27 Octombrie 2006, 06:42:57