Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cum ne ferim de pericolele Internetului wireless

02 Iulie 2009G Data avertizeaza turistii care utilizeaza Internetul wireless despre pericolele la care se expun utilizand retele WLAN gratuite si Internet cafe-urile
Numarul de computere mobile este intr-o crestere continua. Piata netbook-urilor, mai ales, are mult de castigat de pe urma acestei dezvoltari: preturile foarte atractive si posibilitatea de a accesa Internetul oricand doreste utilizatorul reprezinta motive solide pentru atragerea unui segment de piata precum turistii tineri care doresc sa aiba posibilitatea de a utiliza un dispozitiv mobil conectat la www mai ales in vacante. Expertul G Data in securitate, Ralf Benzmüller, atrage atentia cu privire la riscurile la care se expun cei care utilizeaza conexiuni gratuite, mai ales in retelele gratuite de tip WLAN din aeroporturi, stabilimente de vacanta sau Internet cafe-uri. Nu de putine ori, la intoarcerea din vacanta se dovedeste ca aceste conexiuni cu costuri reduse utilizate in vacante sunt capcane ale infractorilor cibernetici, care vizeaza din ce in ce mai mult aceste conexiuni „de vacanta“.


Atentie la capcane: WLAN-urile si Internet cafe-urile gratuite

Netbookurile cu protectie insuficienta nu sunt singura sursa de pericol. Utilizarea WLAN-urilor si a Internet cafe-urilor gratuite poate, de asemenea, sa transforme vacanta dumneavoastra intr-un esec. "Infractorii isi creaza adesea false retele wireless gratuite. Tot traficul de date este apoi receptionat de hackeri", avertizeaza Ralf Benzmüller. Verificarea conturilor dumneavoastra de banca sau rezervarea de cazari cu ajutorul cartii de credit poate sa constituie probleme majore pentru victimele acestora, cand ele se intorc din calatorie. "Nu putem face altceva decat sa avertizam ca utilizarea de WLAN-uri gratuite trebuie evitata in vacanta ca si introducerea de date confidentiale in Internet Cafe-uri."
"Tinerii mai ales sunt exterm de interesati de netbooks. In ciuda preturilor de achizitie foarte scazute, aceste dispozitive ofera tot ce ai nevoie pentru a naviga pe Internet. O problema pe care o au insa multe dintre ele este protectia antivirus, deoarece ele nu ofera solutii de securitate de calitate, fapt care duce ca utilizatorii sa fie aproape neprotejati de atacuri." spune Ralf Benzmüller, Manager al Laboratoarelor G Data Security.


O dată cu solutia G Data InternetSecurity 2010 pentru Netbooks, G Data Software ofera o versiune USB dedicata netbook-urilor. Aceasta va asigura protectia impotriva oricarui tip de atac cibernetic, survenit dupa accesarea Internetului sau chiar inainte de ea.


Sase sfaturi de vacanta de la expertii in securitate:

1. Nu utilizati servicii de online banking sau nu efectuati achizitii online dintr-un Internet cafe, un terminal public sau utilizand un WLAN gratuit.
2. Dupa utilizarea serviciilor oferite de Internet cafe-uri sau de terminale publice, stergeti fisierele rasfoite, istoria stocata de browser si cookie-urile.
3. Nu uitati sa dati „log off“ daca v-ati logat pe un site Web ca utilizator inregistrat. In caz contrar, urmatorul utilizator va va putea accesa contul.
4. Pentru a trimite felicitari de vacanta, ar fi bine sa va faceti un cont special de email inainte de calatorie, de exemplu pe yahoo.com.
5. Multe aplicatii de Internet, precum browserele sau clientii de email clients sunt denumite generic "Portable Apps" si pot fi lansate fara o instalare laborioasa direct de pe un stick USB. Un punct de contact pentru aplicatii „portabile“ de acest tip este www.portableapps.com.
6. Ca o alternativa la WLAN-uri: utilizaţi un card UMTS, care, chiar daca este scump, presupune mult mai putine riscuri pentru utilizatori.

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite