Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Securitate >> Stiri si comunicate

BitDefender – topul amenintarilor informatice in iunie

06 Iulie 2009



Topul amenintarilor informatice care au predominat in luna iunie, stabilit de BitDefender, dezvoltator autohton de solutii de securitate, contine troieni pe cinci din cele zece locuri. Mai mult, amenintarea "numarul unu" a lunii precedente este tot un troian.
Pozitia 10 din top este ocupata de un vierme, Delf.NFW, care se raspandeste datorita folderelor partajate prin intermediul programelor de schimb de fisiere cum ar fi DC++ si oDC. Acest vierme cauta si distruge fisiere de sunet de tip mp3, care contin in denumirea lor numele unor artisti romani precum "Guta" si "Minune".
Pe urmatoarele doua locuri se afla Trojan.JS.PYV si Trojan.Vb.BO, doi troieni raspanditi intensiv prin intermediul directoarelor partajate in retea si al site-urilor operate de creatorii de virusi.
Pe locul 7 este pozitionat un exploit, un cod facut sa exploateze vulnerabilitati, in acest caz faptul ca unele browsere pot fi convinse sa execute elemente dintr-o pagina web fara stirea sau acordul utilizatorului.
Pe locul 6 se situeaza Sality.OG, un virus polimorf, criptat, care infecteaza fisiere. Si acest virus se raspandeste prin infectarea fisierelor executabile de tip .exe sau .scr din directoare partajate in retea. Odata rulat, virusul activeaza si o componenta rootkit, care odata instalata protejeaza virusul de unele programe de devirusare.
In pozitia 5, Trojan,Autorun.AET foloseste aceeasi tactica a infectarii directoarelor partajate, dar modifica sau creeaza si fisierul Autorun.inf din radacina unor astfel de directoare, pentru a se asigura ca este rulat la fiecare accesare a acestora.
Pe locul 4 se fala viermele downadup, cunoscut si sub numele de Conficker sau Kido. Din fericire, numarul de infectii noi pare sa fie in scadere de cand vulnerabilitatea din Windows cu ajutorul careia se raspandea a primit o rezolvare de la Microsoft.
Pe locul 3 se situeaza un alt troian foarte "popular" - Clicker.CM, care serveste reclame de tip pop-up, in timp ce pe 2 Exploit.SWF.Gen reprezinta o clasa de amenintari informatice care folosesc pentru raspandire vulnerabilitati existente in diferite versiuni de Flash.
In fine, pe primul loc Trojan.AutorunINF.Gen reprezinta o alta clasa de amenintari, si anume cele care folosesc fisierul Autorun.inf pentru a fi lansate la accesarea unui director partajat in retea.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite