Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

La Connex 3G aduce voce mai ieftina

16 Decembrie 2004



Ted LattimoreLa intrebarea daca piata romaneasca este pregatita pentru 3G, raspunsul Connex a fost unul afirmativ. Desi dezbaterea publica pe aceasta tema s-a intensificat in ultima perioada, deschiderea Connex fata de noua tehnologie a fost permanenta si a culminat cu testarea tehnologiei UMTS in luna septembrie a acestui an. Dupa efectuarea primei convorbiri video-telefonice la standard 3G din Romania si achizitionarea uneia dintre cele patru licente 3G scoase la licitatie de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, intentiile au devenit evidente. Am identificat in Ted Lattimore, Chief Operating Officer Connex, persoana cea mai potrivita pentru a ne detalia strategia companiei pentru oferirea serviciilor din noua generatie pe piata romaneasca.


Acum dupa ce Connex are in proprietate o licenta UMTS, care este mesajul dvs catre piata?
UMTS este o tehnologie de voce si date, nu trebuie sa uitam acest lucru. Cele mai multe voci afirma ca 3G inseamna doar date, ceea ce nu este adevarat. Daca ne gandim la 3G ca la o tehnologie de voce si date trebuie sa punctam si faptul ca, spre deosebire de GSM, vocea prin 3G are o calitate superioara si este mai ieftina. Noi am inteles acest lucru si cum piata romaneasca, inclusiv propria noastra afacere, are o crestere enorma, ne-am propus sa punem la dipozitia utilizatorilor tehnologia si terminanele 3G cat mai repede posibil. Daca nu ne-am orienta catre 3G am continua investitiile in GSM, insa aceste investitii ar fi inutile pe termen lung.


La cat se ridica investitia Connex pentru ca serviciile 3G sa fie disponibile pe piata romaneasca?
Este dificil sa cuantific investitiile facute de Connex in tehnologia 3G. Am inceput dezvoltarea retelei acum trei ani si tot ce am investit in GSM a fost cu deschidere catre 3G. Pana acum am investit milioane, iar pana cand 3G va fi disponibil utilizatorilor, cifra va ajunge la zeci de milioane.


Considerati intemeiate parerile unora dintre analisti ca investitiile in 3G nu vor avea un Return of the Investment prea rapid?
Categoric nu sunt de acord cu aceasta opinie, iar motivul este unul simplu: 3G inseamna voce si date. Daca intrebarea ar fi fost despre Return of the Investment la nivel de servicii de date sau video-streaming ar putea fi o discutie pentru ca nu cred ca vor exista de la inceput multi utilizatori pentru aceste servicii. Ce stiu insa cu sigurnata este ca utilizatorii de voce devin din ce in ce mai multi, ca si minutele utilizate. Daca in loc de GSM convorbirile vor fi prin tehnologia 3G, aceste servicii vor deveni foarte profitabile, chiar daca nu vor fi utilizate prea mult serviciile de date. Ne-am propus sa determinam utilizatorii sa adopte terminalele 3G pentru traficul de voce si apoi sa incurajam si folosirea serviciilor de date. Cred ca, pentru voce, 3G va avea un ROI bun chiar de la inceput.


Normele ministeriale implica o desfasurare etapizata a retelei 3G, care sunt planurile Connex pentru prima etapa: 31 decembrie 2005?
Normele ministeriale au prevazut trei etape de dezvoltare minima obligatorie pentru acordarea licentei, in ceea ce priveste investitia si acoperirea serviciilor. In acest moment nu pot face publice datele exacte ale acestei dezvoltari etapizate, insa ne-am propus, si este in interesul nostru sa o facem, o acoperire cat mai rapida. Cu siguranta, daca vom face mai mult decat cerintele ministerului, toata lumea va fi multumita.


Fata de EVDO sau EDGE, UMTS este o tehnologie de voce si date, care va fi abordarea Connex din acest punct de vedere?
UMTS a fost dezvoltat ca sa ofere broadband intr-un mediu mobil, insa ofera si voce, mai bine si mai ieftin decat GSM-ul. Din punctul nostru de vedere, serviciile de voce in retea 3G sunt profitabile, iar daca la acestea adaugam si datele, nu poate fi decat si mai profitabil. E altceva decat sa investesti in GPRS, EV-DO sau EDGE pentru ca aceste tehnologii ofera doar date, intr-un mediu GSM sau CDMA. Pe noi insa nu ne-au interesat in mod deosebit serviciile de date.
In momentul de fata nu ne gandim ce sa oferim preponderent, voce sau date, ci cum sa determinam clientii sa adopte tehnologia. In regiunile urbane va fi mai ieftin sa oferim voce cu tehnologie UMTS asa ca vom incerca sa convingem cat mai multi sa utilizeze aceasta tehnologie.


Desfasurarea unei retele 3G va aduce si o scadere a preturilor pe serviciile de voce oferite de Connex?
Vor fi probabil si o serie de reduceri pentru serviciile de voce. Vocea prin tehnologia 3G este mai ieftina, insa si investitiile sunt pe masura. Nu putem sa uitam aceste costuri si incercam sa recuperam investitiile, insa pe de alta parte dorim sa incurajam utilizarea tehnologiei. Astfel ca vom mentine probabil costurile lserviciilor de voce la nivelul celor de astazi si vom incerca sa-i determinam pe cei care vorbesc foarte mult sa migreze catre 3G pentru a beneficia de reduceri de pret. Cu siguranta vom subventiona terminalele si le vom da utilizatorilor posibilitatea sa descopere serviciile de date (download-uri de muzica, filme, TV etc.) pentru care prevad preturi foarte atractive, pentru a-i obisnui cu astfel de servicii si a le percepe valoarea.


La capitolul terminale ce parteneriate aveti in vedere?
Ne vom baza in continuare pe partenerii traditionali din America si Europa, desi nu ignoram realizarile deosebite in acest sector ale producatorilor asiatici. Produse foarte bune sunt fabricate acum in Coreea si Japonia, si mai nou in China. Pentru noi, punctul de interes este atractivitatea terminalului, modul in care acesta indeplineste exigentele clientilor. Este vorba de design, dimensiuni, calitatea ecranului dar si longevitatea acumulatorului, deoarece mai mult decat brandul ne preocupa fiabilitatea. La inceput, preturile pentru terminale vor fi destul de ridicate, ceea ce va delimita oarecum piata. Daca vom subventiona pretul terminalelor, o vom face pentru acele categorii care genereaza si cel mai mare profit. Cu siguranta, pe masura ce piata va creste, si preturile pentru terminale 3G vor scadea.


3G-ul exceleaza la capitolul aplicatii, atat de business cat si de entertainment, avand in vedere specificul pietei romanesti, unde credeti ca sunt cele mai mari oportunitati?
Sunt doua mari segmente de piata pe care le vom exploata la inceput: persoanele cu venituri ridicate atrase de noutati si sectorul afacerilor. Experienta ne-a aratat ca este important sa te vezi cu partenerul de afaceri sau cu angajatii, iar serviciul de videostreaming poate realiza cu succes astfel de intalniri sau videoconferinte intre centru si birourile regionale ale unei companii.
Cele mai multe aplicatii vor raspunde unor cerinte de business, cel putin in faza incipienta. Acestea vor ajuta si la crearea unei piete pentru terminale, ceea ce ne va determina ulterior sa abordam mai atent si piata consumer.
Incercam sa identificam aplicatii specifice, de nisa, deoarece nu credem intr-o killer apllication care sa cucereasca sute de mii de utilizatori. Vocea va fi elementul comun, iar aplicatiile vor diferi in functie de fiecare segment al pietei. Nu cred ca notiunea de killer apllication mai are un suport real in industria noastra.


Cum vor fi impachetate serviciile 3G in oferta de comunicatii integrate?
Tehnologia 3G aduce mari oportunitati in acest domeniu. In viitorul apropiat portofoliul Connex de solutii integrate de comunicatii va oferi o noua experienta completa a serviciilor de telecomunicatii. In acest portofoliu vom inlocui anumite tehnologii cu standardele 3G pentru ca vom avea o viteza mult mai mare de transfer a datelor. In urma cu trei ani, cand am dezvoltat aceasta strategie am fost constienti ca vom reveni la clienti cu schimbari de aceasta natura. De aceea, ne va fi usor sa includem noua tehnologie in acest pachet de servicii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Mihai Petrescu
Oof, de nu s-ar transmite acest obicei al politicienilor de a povesti problemele cetatenilor si la businessmani... Domnul acesta nu face (cu cateva exceptii) decat sa reia informatiile din intrebare, cu o forma de afirmatie. Pacat. :(
31 Ianuarie 2005, 11:32:36
redactia
realitatea este ca piata pentru 3G nu este foarte bine definita, probabil nici pentru cei de la Connex; estimarile sunt greu de facut fara existenta unor experiente similare pe langa noi; eu unul sunt putin susceptibil, dar cateodata ma gandesc la fitzele unora dintre romani si imi dau seama ca exista piata pentru orice
03 Februarie 2005, 06:37:53
gabby
Asta sa i-o spuna lu' mutu,toarsu'Ted Lattimore.Primo:Dupa groaza de bani pe care trebuie s-o bage in infrastructura,nu cred ca tarifele vor fi mai mici,cel putin o bucata de timp.Secondo:Acoperirea UMTS va merge ca melcul,mai mult ca sigur.Dupa aceea sa ne gandim si la figuri(fitze),cu telefoane care mai de care:cu piscina,cu televizor(asta chiar va exista),etc.
24 Martie 2005, 03:38:40