Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Securitate >> Stiri si comunicate

Creştere explozivă a Koobface

08 Iulie 2009



Experţii în securitate informatică ai Kaspersky Lab au constatat o explozie a numărului de noi variante ale Koobface, un vierme care se răspândeşte prin intermediul reţelelor sociale, precum Facebook. Doar pe durata unei singure luni, numărul variantelor de Koobface a crescut de la 324, înregistrat la sfârşitul lui mai, la aproximativ 1.000 la finalul lunii iunie.
Net-Worm.Win32.Koobface a fost identificat prima dată în urmă cu un an de Kaspersky Lab, când a devenit celebru prin modalitatea sa inedită de a se răspândi: prin intermediul conturilor utilizatorilor de Facebook sau MySpace. Viermele trimite mesaje de pe profilul unui utilizator către toţi prietenii acestuia, îndemnându-i să urmeze link-uri către site-uri ce imită YouTube prin prezentarea de video-playere false. Atunci când se încearcă vizionarea filmului primit prin link, apare un mesaj de atenţionare în care este sugerată descărcarea „unei noi versiuni de Flash Player”, pentru a putea vizualiza conţinutul. În locul plug-in-ului, utilizatorul va instala, fără ştirea sa, o versiune de Koobface. Odată infectat, profilul respectiv va începe să trimită mesaje asemănătoare către toţi prietenii din listă.
În momentul de faţă, viermele şi-a extins capacităţile de răspândire şi funcţionare, fiind identificat şi pe alte reţele sociale, precum Hi5, Bebo, Tagged, Netlog sau Twitter. Popularitatea acestor site-uri este în creştere, de aceea infractorii cibernetici îşi vor concentra şi mai mult atenţia asupra lor, fiind canale cu o putere foarte mare de transmitere.
Pentru a se proteja împotriva unor posibile infecţii, utilizatorii sunt sfătuiţi:
•Să fie precauţi atunci când deschid link-uri care vin în condiţii suspecte, chiar dacă expeditorul este unul din lista de prieteni
•Să folosească fie Internet Explorer 7 în „Protected mode”, fie Firefox cu „NoScript” instalat
•Să divulge cât mai puţine informaţii personale şi să nu afişeze adresa de reşedinţă sau numărul de telefon
•Să-şi actualizeze periodic bazele de date cu semnături ale programelor antivirus folosite, pentru a preveni noi atacuri.
Utilizatorii care folosesc produse Kaspersky Lab sunt complet protejaţi împotriva tuturor versiunilor cunoscute de Net-Worm.Win32.Koobface.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite