Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Enterprise Applications >> Comunicatii >> Stiri si comunicate

Revizuiri ANCOM

16 Iulie 2009



ANCOM supune consultării publice trei proiecte de decizie, prin care sunt revizuite pieţele cu amănuntul corespunzătoare serviciilor de acces şi apeluri furnizate la puncte fixe şi pieţele de gros corespunzătoare serviciilor de originare la puncte fixe şi tranzit al apelurilor prin reţele publice de telefonie.
Romtelecom rămâne furnizor cu putere semnificativă pe ambele pieţe de gros, precum şi pe piaţa cu amănuntul a serviciilor de acces la puncte fixe.
Scopul revizuirii acestor pieţe este reanalizarea situaţiei concurenţiale şi reevaluarea măsurilor de reglementare în vigoare, prin prisma evoluţiilor înregistrate la nivelul sectorului comunicaţiilor electronice din România în perioada 2004 – 2008.
Astfel, pe piaţa cu amănuntul a serviciilor de acces, Autoritatea consideră că este necesară menţinerea în sarcina Romtelecom exclusiv a obligaţiilor de selectare şi preselectare a operatorului (obligaţia de a oferi abonaţilor săi posibilitatea de a utiliza serviciile oricărui furnizor de servicii de telefonie destinate publicului, cu care este interconectat) şi interzicerea condiţionării achiziţionării unui serviciu de achiziţionarea altui serviciu (obligaţia de a nu condiţiona furnizarea serviciilor de acces la puncte fixe de acceptarea de către utilizatorii finali a unor prestaţii suplimentare, fără legătură cu serviciul solicitat).
În ceea ce priveşte pieţele serviciilor de apeluri, ANCOM intenţionează să retragă toate obligaţiile impuse anterior în sarcina Romtelecom, ca urmare a presiunilor concurenţiale atât directe, cât şi indirecte (de la nivelul altor pieţe), exercitate îndeosebi din partea operatorilor de reţele de cablu şi a operatorilor de reţele mobile de telefonie, care au avut ca efect scăderea semnificativă a cotelor de piaţă ale furnizorului fost monopolist, în unele situaţii chiar şi sub 40%.
Totodată, în stabilirea concluziilor preliminare, Autoritatea a avut în vedere şi faptul că, atât pentru serviciile de acces, cât şi pentru serviciile de apeluri Romtelecom practică tarife situate, în medie, sub nivelul maxim permis prin formula de control al creşterilor tarifare stabilită de Autoritate în urma analizelor de piaţă realizate în anul 2004.
„Acest demers vine ca urmare a intensificării concurenţei pe piaţa serviciilor de telefonie la puncte fixe din România, în special ca urmare a evoluţiilor din perioada 2007-2008. Astfel, ANCOM consideră că, în orizontul de timp al analizei de piaţă, măsurile de reglementare menţinute pe piaţa de acces şi la nivelul pieţelor de gros sunt suficiente pentru a asigura o concurenţă eficientă la nivelul pieţelor cu amănuntul de telefonie fixă,” a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.
În ceea ce priveşte pieţele de gros de originare a apelurilor la puncte fixe şi tranzit al apelurilor prin reţele publice de telefonie, în urma analizelor de piaţă realizate, opinia preliminară a Autorităţii este aceea că Romtelecom deţine în continuare putere semnificativă, principalele criterii care au stat la baza acestei concluzii fiind cota de piaţa de peste 50% înregistrată pe ambele pieţe, existenţa unor bariere ridicate la intrarea pe piaţă, precum şi la schimbarea furnizorului, lipsa concurenţilor potenţiali, precum şi controlul asupra unei reţele sau infrastructuri asociate, greu de duplicat.
În consecinţă, ANCOM propune menţinerea tuturor obligaţiilor impuse anterior în sarcina furnizorului cu putere semnificativă - obligaţia de a permite accesul şi utilizarea unor elemente specifice ale reţelei şi a infrastructurii asociate în vederea furnizării serviciului de originare la puncte fixe a apelurilor şi a serviciului de interconectare în vederea tranzitului comutat, obligaţia de transparenţă, obligaţia de nediscriminare şi obligaţia de control al tarifelor, inclusiv de fundamentare a tarifelor în funcţie de costuri.
Începând cu anul 2007, Autoritatea a reluat analizele de piaţă în sectorul comunicaţiilor electronice, demers care cuprinde revizuirea definiţiilor pieţelor relevante existente sau definirea unor noi pieţe relevante, analizarea situaţiei concurenţiale pe aceste pieţe în sensul determinării eventualilor furnizori cu putere semnificativă şi reevaluarea obligaţiilor de reglementare în vigoare, în sensul menţinerii, retragerii sau modificării acestora sau impunerii de noi obligaţii.
După încheierea perioadei de consultare publică şi analizarea observaţiilor şi propunerilor primite, conform normelor cadrului european de reglementare în domeniu aplicabile odată cu dobândirea de către România a calităţii de stat membru al Uniunii Europene, ANCOM urmează să notifice Comisiei Europene şi autorităţilor naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene setul de măsuri propuse, care cuprinde definiţiile pieţelor relevante identificate, desemnarea furnizorilor cu putere semnificativă, precum şi obligaţiile pe care intenţionează să le impună pe pieţele analizate, împreună cu motivele care stau la baza acestor măsuri. Comisia Europeană şi celelalte autorităţi de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii şi observaţii în termen de o lună de la data notificării.
Proiectele de decizie pot fi consultate pe pagina de internet a ANCOM, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 28 august 2009, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, Bucureşti), direct la registratură sau prin intermediul departamentelor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite