Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Stocare >> Stiri si comunicate

Prima serie de SSD-uri NAND flash

22 Iulie 2009



Intel Corporation anunţă lansarea primelor Solid-State Drives (SSD-uri) NAND flash pe 34 nanometri, dispozitive ce reprezinta o alternativă la hard disk-ul clasic de calculator. Transferul la procesul de fabricaţie pe 34 nm poate reduce preţul de achiziţie al SSD-urilor chiar şi cu 60% în cazul PC-urilor şi al laptopurilor, consumatorii urmând să cumpere aceste produse datorită mărimii fizice şi design-ului avansat.



SSD-ul multi-level cell (MLC) Intel® X25-M Mainstream SATA este dedicat atât laptopurilor cât şi desktop PC-urilor şi este disponibil în două variante: 80 GB şi 160 GB. Datorită faptului că SSD-urile nu au componente în mişcare, acestea oferă o performanţă sporită, o mai bună eficienţă energetică şi o durabilitate mai mare decât cea a hard disk-urilor (HDD). Aceste lucruri reprezintă câştiguri pentru gameri, creatorii de media şi entuziaşti, SSD-urile jucând un rol important în apariţia laptopurilor ultra-subţiri şi a notebook-urilor foarte uşoare, populare datorită design-ului, dimensiunilor fizice şi autonomiei.
SSD-ul flash pe 34nm Intel X25-M este compatibil cu versiunea pe 50nm şi poate să înlocuiască hard disk-urile clasice existente. Comparativ cu versiunea pe 50nm, noul SSD Intel X25-M oferă o latenţă îmbunătăţită şi o rapiditate sporită în cazul operaţiilor aleatoare de intrare/ieşire per secundă (IOPS). Noul SSD Intel oferă o lantenţă redusă cu 25%, pentru o accesare mai rapidă a datelor, operând la 65 microsecunde, în timp ce un hard disk clasic are o latenţă de 4000 microsecunde.
Pentru cantităţi de peste 1000 unităţi preţul pentru X25-M 80GB în canalul de distribuţie este de 225 de dolari (o reducere de 60% faţă de varianta originală introdusă acum un an, care costa 595 de dolari). Versiunea de 160GB are un preţ de 440 de dolari (faţă de 595 de dolari), pentru cantităţi de până la 1000 unităţi. X25-M este un SSD de 2,5”, iar X18-M are un form factor de 1,8”, transportul SSD-urilor pe 34nm urmând a se face mai târziu, în acest trimestru.
SSD-ul X25-M este compatibil cu HDD-urile SATA şi suportă toate sistemele de operare, inclusiv Microsoft Windows 7. În momentul în care noul sistem de operare Microsoft va fi lansat, Intel are în plan furnizarea unui update al firmware-ului care va garanta suport pentru comanda Windows 7 Trim, împreună cu un aplicaţie dedicată end-userilor care va permite optimizarea performanţei SSD-ului pe sistemele de operare Windows XP şi Vista.





Tags: Intel, SSD, 34nm

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite