Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

ICPE-CA dezvoltă aplicaţii inovative, cu potenţial de brevet

24 Iulie 2009



Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA a demarat două proiecte privind aplicaţii ale microfirelor. ICPE-CA, în calitate de coordonator, alaturi de SC. CEPROHART SA Brăila şi SC.Medapteh SRL Bacău, derulează proiectul „Elemente de securizare cu microfire feromagnetice şi senzor de câmp pentru aplicaţii în detecţia electronică de validare”, iar în parteneriat cu Universitatea Tehnică ”Gh. Asachi”- Iaşi, Facultatea de Textile, SC.Medapteh SRL Bacău, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa”- Iaşi şi Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”- Iaşi desfăşoară proiectul „ Structuri textile compozite pentru sisteme de protecţie împotriva radiaţiilor electromagnetice”. În cadrul institutului s-au realizat, până în prezent, microfire cu proprietăţi magnetice, din aliaje pe bază de FeBSi, şi microfire din Cu. Aceste microfire, datorită izolaţiei de sticlă, oferă o rigiditate dielectrică ridicată şi posibilitatea de manipulare într-o gamă largă de temperaturi, de la -80 până la 250 grade Celsius.

Aplicaţiile microfirelor, ce rezultă din cele două proiecte, sunt numeroase: senzori magnetici cu microfire, ecranare electromagnetică, etichete antifurt pentru magazine, produse şi documente de autentificare, protecţia mărcii şi controlul de acces, sisteme de încălzire sub orice tip de podea, microconductoare pentru telecomunicaţii, mici transformatoare de înaltă tensiune, îmbrăcăminte de protecţie pentru radiaţiile electromagnetice.
De asemenea, materialele compozite inteligente, aflate în compoziţia lor, permit utilizarea microfirelor ca elemente de securizare în validarea electronică. Avantajele securizării cu microfire constau în: posibilitatea identificării de la distanţă, proprietăţile magnetice rămân stabile chiar şi la temperaturi înalte şi medii corozive, gamă mare de temperaturi funcţionale, dimensiuni şi consum mic, stabilitate la ecranare şi la acţiuni mecanice, informaţia poate fi citită atât de la o sursă staţionară, cât şi de la o sursă în mişcare, codarea este imposibil de distrus, iar cantitatea de coduri create este foarte mare. Astfel, principalele aplicaţii ale securizării cu microfire vizează securizarea hârtiilor de valoare, a documentelor fiscale şi a timbrelor speciale, prin codificare magnetică.
Aplicaţiile microfirelor şi rezultatele celor două proiecte sunt deosebit de inovative, motiv pentru care partenerii din consorţiu au demarat procedura de brevetare.

Durificare cu fascicul de electroni


Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA derulează si proiectul “ Durificare cu fascicul de electroni pe zone preselectate de pe piesă, cu ajutorul unor sisteme integrate, pe o instalaţie cu fascicul de electroni”. În cadrul proiectului, ICPE-CA realizează atât tehnologia de durificare, cât şi instalaţia cu fascicul de electroni pe zone preselectate, cu sisteme integrate moderne care permit realizarea durificării. Durificarea este o metodă de tratament termic la suprafaţa metalelor, cu ajutorul unui fascicul de electroni concentrat, de mare densitate, în vid.
Avantajele durificării cu fascicul de electroni sunt: se elimină toate dezavantajele tratamentelor convenţionale; energia consumată pentru durificare reprezintă cca 5% faţă de metodele convenţionale; viteza de durificare este de 60...90 mm/s; piesele nu se deformează, nu suferă modificări, nu necesită prelucrări ulterioare, motiv pentru care durificarea poate fi întreprinsă la sfârşitul execuţiei piesei; durificarea se poate programa şi realiza numai în zonele de pe piesă solicitate mecanic la uzură; durificarea se realizează automat, dintr-o singură pornire a fascicolului de electroni, cu o mare precizie a zonelor preselectate; piesa poate fi înglobată în plastic sau răşină, deoarece nu se încălzeşte; se elimină operaţiile tehnologice pentru corectarea deformaţiilor şi pentru înlăturarea adaosului de prelucrare, în condiţii de duritate mare, în cazul tratamentelor convenţionale.
Aplicaţiile rezultatelor proiectului sunt: în domeniul electrotehnic şi de mecanicăǎ fină; în medicină, pentru durificarea instrumentarului chirurgical, mai ales în zonele foarte active; în fabricarea de componente speciale; în domeniul industriei automobilelor, pentru părţile tăietoare ale sculelor şi cuţitelor maşinilor, inclusiv pentru părţile tăietoare ale maşinilor agricole; în alte domenii, acolo unde este nevoie de un strat dur, pentru că piesa, astfel durificată, poate să reziste la uzură.
Pentru tehnologia deosebit de inovativă, ICPE-CA a depus cerere de brevet de invenţie.





Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite