Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Beneficiile virtualizării în variantă locală

25 Iulie 2009



Studiile şi analizele de piaţă abundă în a argumenta beneficiile virtualizării, fără a ignora însă şi riscurile pe care această tehnologie le implică. Pentru a obţine o imagine cât mai clară asupra modului în care sunt valorificate şi înţelese pe piaţa românească aceste aspecte, am realizat o mini-anchetă cu ajutorul câtorva dintre principalii vendori locali.

Conform unui recent studiu realizat de Dell şi AMD (pe un eşantion de 450 de directori IT ai mai multor companii din 9 ţări, printre care şi România), virtualizarea reprezintă o prioritate pentru departamentele IT care doresc să obţină maximum de eficienţă cu un minim de resurse şi să reducă nivelul de complexitate şi costurile managementului IT. Studiul citat relevă că printre cele mai importante avantaje şi provocări legate de implementarea tehnologiei de virtualizare se numără:


• simplificarea proceselor de recuperare a datelor şi realizare de copii de siguranţă (prioritate pentru 62% din companiile care au participat la sondaj)
• reducerea spaţiului alocat serverelor (58%)
• scăderea costurilor hardware (56%)
• reducerea costurilor generate de mentenanţă (55%).


Galeria beneficiilor oferite de soluţiile de virtualizare este una foarte extinsă, care nu se rezumă doar la cele patru menţionate anterior, enumerarea fiind mult mai amplă. Am încercat însă să aflăm câte dintre acestea sunt accesibile şi companiilor de dimensiuni medii şi mici, majoritare pe piaţa românească, adresându-ne unor vendori locali de soluţii de virtualizare.


Tipuri de clienţi


„Există două situaţii în care un client din zona IMM ar dori să opteze pentru virtualizare: a) când acesta are un număr de servere x86 (de obicei cu sisteme de operare: Windows, Linux) care creşte şi ar dori să minimizeze atât costurile pentru hardware pe viitor, cât şi efortul administrativ prin consolidarea de servere şi aplicaţii; b) când porneşte de la o infrastructură IT aproape inexistentă şi doreşte crearea unui mediu virtual complet pentru întreaga infrastructură, fiind limitat financiar sau ca spaţiu/răcire în camera serverelor, dar având un număr mare de aplicaţii care ar dori să folosească cât mai bine resursele. În ceea ce priveşte cele mai frecvente cereri venite din partea clienţilor, trebuie făcută precizarea că şi aici există cel puţin două categorii de clienţi. Prima categorie este reprezentată de clienţii care au testat şi încercat diferite soluţii şi care sunt bine informaţi, ştiind exact de ce vor să facă acest pas. În acest caz, sunt primite din partea acestora cereri care definesc clar produsele şi licenţele dorite în vederea implementării soluţiei de virtualizare şi, în plus, sunt solicitate servicii de training şi instalare/suport din partea integratorului. Întâlnim, de asemenea, cereri din partea unor clienţi care doresc să adopte o soluţie de virtualizare, iar în acest caz cererea este pentru o soluţie completă, pornind de la consultanţă, analiza mediului de implementare, performanţă, analiză financiară. Primim solicitări pentru update-uri de licenţe sau licenţe noi în vederea extinderii infrastructurii virtuale existente“, explică Endre Peterfi, ES Solution Sales S&T România.


Interes în creştere

„Interesul clienţilor pentru soluţiile de virtualizare este în creştere în ultima perioadă şi aceasta se datorează avantajelor pe care o astfel de soluţie o aduce business-ului unei companii.“



Endre Peterfi,
ES Solution Sales S&T România


Posibilităţi multiple


Din perspectiva lui Şerban Zirnovan, Enterprise Business Manager Dell Bulgaria şi România: „Există multiple soluţii şi modalităţi de a pune în valoare un proiect de virtualizare, de la posibilitatea utilizării mult mai eficiente a resurselor hardware aflate la dispoziţie, prin izolarea aplicaţiilor software şi a sistemului de operare interdependent de platformă hardware, până la alocarea aproape instantanee de resurse – atunci când lucrul acesta este necesar. Cu siguranţă, virtualizarea serverelor (şi vorbesc aici de aplicaţii cu acest rol), a spaţiilor de stocare, dar şi a soluţiilor de protejare în caz de dezastru sunt printre utilizările curente. (...) Într-un studiu publicat anul trecut de către Dell, arătam că avantajele legate de protecţia datelor, precum şi îmbunătăţirea folosirii infrastructurii prin reducerea numărului de servere hardware fizice şi respectiv creşterea utilizării acestora a fost votată ca având pondere relevantă în alegerea unei soluţii de virtualizare. Virtualizarea presupune normalizarea unei soluţii tip sistem de operare + aplicaţie, ceea ce permite uşurarea copierii şi replicării datelor. Un alt domeniu unde soluţiile de virtualizare sunt des utilizate este legat de testarea şi implementarea de noi versiuni de software sau de aplicaţii. Nu trebuie uitat, pe de altă parte, că soluţiile de virtualizare trebuie alese în funcţie de tipul de aplicaţie, modul în care acestea sunt utilizate, profilul acestora, resursele interne necesare desfăşurării activităţii sau decizia privind externalizarea acestora etc.“



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite