Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

SAN sau NAS – care e diferenţa?

25 Iulie 2009



Pentru stocarea datelor sunt disponibile mai multe soluţii, bazate pe diverse tehnologii. Unele dintre cele mai eficiente soluţii sunt SAN (Storage Area Network) şi NAS (Network Attached Storage), ambele oferind servicii de stocare la nivel de reţea. Acronimele asemănătoare crează unele confuzii, însă cele două soluţii sunt diferite. NAS reprezintă un singur dispozitiv de stocare care operează cu fişiere, iar SAN o reţea de dispozitive de stocare care operează cu blocuri de date.

Ca de obicei, am apelat la specialişti, Eduard Lapas, Senior Presales Consultant, Information Management Infrastructure Solutions la StarStorage, Alexandru Vîlcu, Storage Products Manager la HP şi Andrei Zichisanu, Presales Engineer, GENESYS SYSTEMS pentru a identifica situaţiile specifice în care se recomandă fiecare dintre aceste două soluţii, care sunt principalele deosebiri dintre acestea şi care este situaţia curentă pe piaţa locală.


Soluţia SAN este destinată aplicaţiilor critice şi, implicit, este o soluţie foarte complexă. Complexitatea nu trebuie să fie însă un motiv de îngrijorare pentru client. Toţi vendorii oferă servicii pentru proiectarea, instalarea, configurarea şi mentenanţa acestor sisteme. Mai mult, există cursuri de pregătire şi certificare pentru aceste soluţii, iar furnizorii se obligă, contractual, să presteze aceste servicii clientului şi să instruiască corespunzător personalul care va face administrarea soluţiei. Una dintre cele mai întâlnite aplicabilităţi ale echipamentelor de stocare SAN este cea de replicare la distanţă în vederea creării unui centru de recuperare în caz de dezastru.


Grad de adoptare pe piaţa locală


Tehnologiile SAN şi NAS sunt adoptate pe scară largă şi în România, ele reprezentând principalele tehnologii de conectare a dispozitivelor de stocare profesională. Majoritatea centrelor de date, indiferent de dimensiune, care implică folosirea partajată a unui dispozitiv de stocare, adoptă una din cele două tehnologii. “Din punct de vedere al raportului de adopţie între cele două soluţii, se regăseşte o penetrare aproape de peste 80% a mediilor SAN în cazul centrelor de date de mari dimensiuni specifice marilor companii, în timp ce infrastructurile IT ale micilor companii sau ale sediilor regionale ale marilor companii se bazează în proporţie la fel de mare pe soluţii NAS. Trebuie totuşi remarcat că există soluţii NAS de mare performanţă şi scalabilitate care determină unele companii să opteze pentru produse NAS de ultimă generaţie care oferă funcţionalităţi multiple şi o mare flexibilitate şi simplitate în utilizare, acestea fiind argumente forte ale oricărei soluţii NAS”, ne-a declarat Alexandru Vîlcu.


Fiabilitate şi costuri

La nivel de fiabilitate, rezilienţă si scalabilitate, ambele soluţii, atât NAS cât şi SAN, pot acoperi cele mai exigente cerinţe. Mai mult, în funcţie de nivelul impus de aplicaţiile de producţie şi de nivelul critic al acestora, există pe piaţă echipamente corespunzatoare, de la modele entry-level, la modele high-end de tip enterprise. ,,Din punct de vedere al fiabilităţii, rezilienţei şi scalabilităţii cele doua solutii sunt comparabile. Comparaţia la nivel de costuri nu este una tocmai relevantă doarece soluţiile sunt complementare”, consideră Eduard Lapaş.


Ambele soluţii au costuri ridicate. Soluţia SAN destinată companiilor medii şi mici şi lansată recent de HP şi în România are un preţ de pornire de circa 15.000 euro, dar este o soluţie profesională accesibilă în trecut doar companiilor foarte mari. Costurile sunt ridicate, însă perfect justificate de complexitatea şi de beneficiile oferite, dar mai ales de necesitatea acoperirii cerinţelor de stocare şi back-up ale aplicaţiilor critice dintr-o organizaţie.


Deşi complementare în ceea ce priveşte aplicabilitatea, între cele două tehnologii există o serie de diferenţe, pe care le puteţi găsi sintetizate în tabelul de mai jos.


Diferenţe NAS/SAN




“Soluţia NAS este destinată aplicaţiilor ce necesită accesul la date la nivel de fişiere (Ex. File Sharing), cu autentificare la nivel de utilizator şi, în general, situaţiilor în care fişierele trebui să fie accesate de mai multe aplicaţii (sau utilizatori) dintr-o singură sursă comună. Echipamentele de tip NAS se instalează în reţeaua LAN şi toţi utilizatorii/aplicaţiile care au acces în această reţea şi drepturi de acces pe echipament pot accesa fişierele stocate într-un punct comun. De asemenea, echipamentele de tip NAS mai pot fi folosite ca şi destinaţie pentru aplicaţiile de backup ce efectuează backup pe disc.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite