Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Constanţa pune bazele celui de-al doilea Consorţiu GIS din România

25 Iulie 2009



Pornind de la experienţa dobândită în cadrul proiectului transfrontalier de prevenire a riscurilor la inundaţii în judeţul Constanţa şi zona gestionată de Municipalitatea Dobrich din Bulgaria, unde s-a creat un cadru în care mai multe companii comunică între ele informaţii geospaţiale, a apărut ideea înfiinţării unui Consorţiu GIS în regiune. Sevil Sumanariu, director executiv Direcţia de Informatizare şi Cooperare la Marea Neagră, Consiliul Judeţean Constanţa, a vorbit revistei Market Watch despre acest nou proiect.

Cum s-a născut ideea unui Consorţiu GIS?

Ideea a pornit de la înţelegerea corectă a realităţii: există mai multe instituţii publice cu atribuţii în domeniul gestiunii teritoriului judeţului Constanţa, iar atunci când este vorba de acelaşi teritoriu primul lucru care le uneşte este harta care descrie teritoriul comun. Bineînţeles că fiecare dintre aceste instituţii are activităţi şi roluri diferite, dar primul lucru pe care îl are în comun cu celelalte este acelaşi teritoriu: judeţul Constanţa. Prin urmare, fundamentul natural al unei reale colaborări inter-instituţionale este o hartă comună a teritoriului judeţului Constanţa. O hartă, la fel ca şi o imagine, valorează cât o mie de cuvinte. Însă ea poate genera şi pierderi, dacă fiecare instituţie încearcă să-şi genereze o proprie hartă (imagine) asupra aceluiaşi teritoriu. Prin urmare, din nevoia de a asigura acelaşi fundament geografic de raportare, am iniţiat demararea unui Consorţiu GIS.


Care sunt instituţiile fondatoare ale consorţiului?

Instituţiile fondatoare ale acestui consorţiu sunt: Consiliul Judeţean Constanţa, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Regia Autonomă Judeţeană Drumuri şi Poduri Constanţa, Regia Autonomă Judeţeană de Apă Constanţa, Municipalitatea Dobrich.


Vizaţi şi alţi membri în viitor?


Consorţiul GIS nu este un club închis, lista membrilor fiind deschisă şi pentru alte instituţii care pot aduce valoare adăugată în efortul de a genera un fond de hartă comun al teritoriului judeţului Constanţa. Membrii fondatori ai Consorţiului GIS au în comun şi faptul că au fost membri în cadrul proiectului „Sistem informatic pentru reducerea riscului la inundaţii în zona transfrontalieră prin dezvoltarea de tehnologii IT – SIGRIT”.


Care este zona geografică care face obiectul Consorţiului GIS?

Zona geografică vizată de Consorţiul GIS nu se limitează doar la teritoriul judeţului Constanţa. Atât participant la proiectul SIGRIT, cât şi membru fondator al Consorţiului GIS, este Municipalitatea Dobrich din Bulgaria. Prin urmare, zona geografică vizată de Consorţiul GIS este teritoriul Constanţa - Dobrich.


Care sunt activităţile pe care şi le propun membrii în cadrul Consorţiului GIS?

Principalele activităţi pe care şi le propun membrii Consorţiului GIS includ:
- crearea unui mecanism de integrare a datelor geospaţiale într-un format standardizat, în vederea constituirii unui fond de date comun; această activitate presupune şi stabilirea unor protocoale de schimb de baze de date vectoriale.
- agregarea şi actualizarea periodică a hărţilor de risc la inundaţii în vederea includerii acestora în planurile de urbanism generale elaborate la nivelul unităţilor administrativ teritoriale din judeţul Constanţa şi municipalitatea Dobrich.


Acestea sunt primele activităţi pe care şi le propun membrii consorţiului, însă nu ne vom limita la acestea. Suntem conştienţi că o hartă robustă a teritoriului stă la baza fundamentării deciziilor strategice în privinţa dezvoltării regiunii, nu doar a activităţilor destinate minimizării riscului la inundaţii, dar trebuie să începem cu primul pas. De asemenea, trebuie să precizez că proiectul Consorţiului GIS nu este un proiect cu termen de finalizare, ci este un cadru de colaborare inter-instituţională care presupune o colaborare continuă.


Se intenţionează şi oferirea de servicii în exteriorul Consorţiului GIS?

În mod cert vor exista şi servicii pentru exteriorul Consorţiului GIS. Şi asta pentru că toţi membrii consorţiului consideră că o hartă completă şi actuală are rolul unei infrastructuri informaţionale a teritoriului. Prin urmare, ea va trebui să deservească întreaga comunitate prin mult mai multe activităţi decât cele acoperite de membrii fondatori ai consorţiului.


Care este poziţionarea Consorţiului GIS faţă de iniţiativa INSPIRE?


În mod cert, principiile INSPIRE sunt partajate şi de membrii Consorţiului GIS. Directiva INSPIRE prevede obligativitatea conturării la nivel naţional a unor baze de date care să conţină un număr minimal de straturi de informaţii geospaţiale, date care vor trebui să fie accesibile prin utilizarea unor tehnologii geospaţiale bazate pe standarde internaţionale. Astfel, odată conturată baza de date geospaţială care va descrie teritoriul de interes, vor fi disponibile interfaţări către exterior, prin care să se expună informaţiile geospaţiale conform cerinţelor legale care urmează a fi adoptate şi de către România. Acest lucru va fi unul simplu, deoarece încă de la momentul actual structura de date geospaţiale vizată de Consorţiul GIS este una cu o granularitate mult mai fină comparativ cu cerinţele INSPIRE. Prin urmare, la momentul la care Directiva INSPIRE va fi pe deplin asimilată de legislaţia românească, noi nu vom avea altceva de făcut decât să agregăm informaţiile de detaliu pe care le vom deţine. Iar din punct de vedere tehnologic afirmăm că, încă de la bun început, cuvântul de ordine pentru noi a fost „standardizare”. Prin urmare, considerăm că investiţia noastră în date şi tehnologii geospaţiale este protejată pe termen lung.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite