Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Realitatea bancara romaneasca impliniri si provocari

16 Decembrie 2004



Despre modul in care a evoluat piata bancara romaneasca in 2004 si previziunile pentru anul in care intram in curand, ne-a vorbit in numele comunitatii bancare romanesti, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

  • Romania raspunde cerintelor impuse de aderarea la Uniunea Europeana
  • Noile sedii de banci se deschid acum in cartiere, aproape de clienti
  • Bancile vor accepta in curand cardul de credit ca un produs de masa


    Care au fost principalele preocupari ale bancilor in 2004?


    Radu GheteaCaracteristica anului 2004 este legata de dezvoltarea sectorului retail: creditul de consum, creditul ipotecar si imobiliar, dezvoltarea cardurilor si a certificatelor de depozit. In plus, au aparut noi moduri de deservire a clientelei bancare, incepe sa dispara acea sobrietate afisata prin cladiri impunatoare. Bancile se concentreaza acum in gasirea acelor locatii din zone de cartiere de locuinte, care sa le aduca cat mai aproape de clienti. De mentionat este cresterea spectaculoasa pe care a inregistrat-o activitatea de creditare in domeniul imobiliar, legata de cresterea veniturilor unei anumite categorii de populatie si a dorintei de a-si cumpara o casa mai buna.


    Cum apreciati evolutia cardurilor de credit?


    Cardul de credit a inceput sa fie folosit nu numai de corporatii dar si de persoanele fizice, insa dupa un criteriu de selectie foarte serios. In acest moment bancile ofera un credit de ½, ¼ din salariu. Adevaratul credit este sa primesti pana la 4/5 salarii, pe care nu trebuie neaparat sa le folosesti. La noi, prin cardul de credit posesorul doreste sa-si acopere cheltuielile curente, nu cheltuielile accidentale (cum ar fi normal). Astfel, cardul de credit functioneaza ca un credit. Este o intelegere gresita a acestui instrument. In ciuda acestei stari de fapt, bancile vor accepta in curand cardul de credit ca un produs de masa deoarece Romania nu poate sa nu tina cont de modul in care evolueaza acest tip de produs in toate celelalte tari europene.


    Ne puteti face o retrospectiva a celor mai importante proiecte pentru comunitatea bancara romaneasca?


    Unul dintre obiectivele majore ale comunitatii bancare in 2004 a fost incheierea capitolului III, referitor la servicii, in negocierile pe care Romania le are cu Uniunea Europeana. De altfel, multe proiecte care au pornit de la aceasta premisa sunt in faza de realizare. Astfel, de la 1 ianuarie 2005 sistemul bancar va adera la standardele internationale de raportare financiara, urmand ca in primul trimestru al anului viitor sa intre in functiune Sistemul Electronic de Plati (SEP).


    De asemenea, legea Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDSB) a fost adaptata cerintelor de aderare ale Uniunii Europene, concretizandu-se intr-un program de crestere a sumei minime garantate care ar trebui sa atinga 20 000 EURO pana la 01 ianuarie 2007. Un proiect foarte dorit de BNR si de Fondul Monetar International care s-a finalizat cu succes este infiintarea Biroului de Credit.


    De subliniat este si decizia BNR ca incepand cu data de 01 iulie 2005 sa introduca leul „greu“. De altfel, denominarea are o importanta deosebita si este pregatita cu minutiozitate.
    In ce directii se va dezvolta business-ul bancar in 2005?


    Evident ca se va intensifica specializarea bancilor in ceea ce priveste serviciile, in special pe zona de retail. Se vor oferi din ce in ce mai multe produse la pachet, in acest caz calculatorul fiind cel care stabileste daca un client va primi sau nu un credit, card, etc. In plus, sper sa se rezolve pe scara larga problema debitului direct–banca sa plateasca in numele clientului factura de telefon, de energie electrica, impozitele si taxele, etc.



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite