Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se simplifica“

16 Decembrie 2004



In cadrul Simpozionului de istorie si civilizatie bancara „Cristian Popisteanu“ guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a chemat la o atitudine pozitiva fata de procesul de denominare a bancnotei nationale, aplicabil efectiv de la 1 iulie 2005. „Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se simplifica. Pentru ca totul se simplifica, in final toata lumea castiga“ a subliniat guvernatorul.


Lansarea campaniei oficiale de pregatire a populatiei pentru trecerea la „leul greu“, prin taierea a patru zerouri din valorile actualelor bancnote, a reunit la sediul BNR reprezentantii unui important numar de banci comerciale care si-au spus opinia fata de aceasta masura cu puternice implicatii la nivel macroeconomic.


LEUL–o moneda cu prestanta


Sunt cateva motivatii serioase care pledeaza pentru un atare demers: incheierea unui ciclu inflationist si intrarea intr-o perioada de stabilitate a preturilor; exprimarea preturilor la niveluri nominale uzuale in Europa si simplificarea trecerii ulterioare la Euro (2012-2014); reducerea nivelului indicatorilor valorici la parametri mai usor inteligibili. Experienta altor tari arata ca nu apar dificultati in aplicare, iar acolo unde si conditiile macroeconomice au fost indeplinite, inflatia a scazut dupa denominare. „Leul va deveni total convertibil in urmatorii doi ani si va fi total aberant ca o bancnota convertibila sa aiba atatea zerouri in coada“ a adaugat Mugur Isarescu. In plus, se mizeaza pe un efect psihologic favorabil asupra romanilor–LEUL devenit o moneda cu prestanta, mai „grea“.


Guvernatorul a spus ca nu vor interveni rotunjiri de preturi care sa genereze un nou puseu inflationist, pentru contracararea acestuia fiind obligatorie afisarea dubla a preturilor de la data de 1 martie 2005 pana la 30 iunie 2006. Intre masurile propuse pentru neafisarea pretului dublu mentionam sanctionarea comerciantilor cu o amenda intre 10 si 30 de milioane lei.


Costurile denominarii vor fi suportate in mare parte de Banca Nationala si nu vor fi mai mari decat cele generate de actuala emisiune de bancnote. Bancile comerciale vor suporta si ele o parte din costuri, indirect, aceasta insemnand adaptarea ATM-urilor si a sistemelor informatice.


RON (Romanian New) sau ROL (Romanian Leu)


Leul „greu“ ar urma sa fie inregistrat cu o codificare noua, fata de cea actuala. Pe listele de tranzactii si in conturi ar putea aparea indicativul RON (Romanian New) in loc de ROL (Romanian Leu), propunere neagreata de majoritatea bancherilor. In schimb, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Gratian Ghetea, considera ca este necesara definirea unei noi monede nationale (denumirea de RON), dar vor trebui modificate toate conturile agentilor economici din Romania. In piata internationala va fi confuzie, deoarece in septembrie a fost introdus codul IBAN, care contine si codul valutei ROL. Decizia de trecere la RON trebuie anuntata cu sase luni inainte Comisiei Bursei de la Londra. Continuand aceasta idee, presedintele HVB Bank, Dan Pascariu, avertizeaza ca persoanele fizice si juridice vor avea conturi atat in RON, cat si in ROL, ceea ce va crea dificultati in activitatea bancilor. Pentru a raspunde acestor provocari guvernatorul Mugur Isarescu a declarat: „sentimental, imi place foarte mult ROL. Este si de succes. Daca tehnicienii vor spune ca aceasta diferenta dintre ROL si RON nu este necesara, eu sunt gata sa renunt.“


Metalul–din nou in operatiunile bancare


Reintroducerea metalului este de asemenea un element care va genera probleme infrastructurii tehnice a bancilor. In opinia presedintelui Bancii Romanesti, Petru Rares, „aceasta va insemna costuri si intarzieri pentru banci. Retragerea BNR din anumite judete unde bancile comerciale sunt prezente va crea probleme mari de alimentare a sucursalelor cu noua moneda.“



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite