Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Financiar-Bancar >> Stiri si comunicate

Rezultate financiare pozitive pentru OTP Bank

18 August 2009



În primele şase luni ale anului 2009, OTP Bank România a înregistrat un profit după impozitare de 586 milioane HUF, comparativ cu pierderea de 1,2 miliarde HUF în perioada de bază. Pierderea de 725 milioane HUF din Trim. 1, 2009 a fost urmată de un profit de 1.311 milioane HUF în Trim. 2, 2009.
Venitul net din dobânzi a scăzut în trimestrul al doilea cu 2% comparativ cu trimestrul anterior. Aceasta se datorează în principal scăderii în continuare a ratelor de referinţă ale dobânzilor, în timp ce cheltuielile cu dobânzile la depozite au crescut. Acest efect a fost parţial compensat de recalcularea constantă a preţurilor la creditele corporative şi pentru IMM-uri. Veniturile nete din taxe şi comisioane bancare a crescut în Trim. 2 cu 11%, de la un trimestru la altul, în principal datorită venitului mai mare din comisioanele aferente creditelor. Alte venituri nete în afară de dobânzi au crescut cu 10% în Trim. 2, deoarece câştigul mai mic din cursul de schimba valutar a fost compensat de câştigul de 3 milioane RON din vânzarea de titluri de valori.
Cheltuielile operaţionale au rămas neschimbate în Sem. 1, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2008 (cheltuielile cu personalul au scăzut cu 6% însă deprecierea a crescut), astfel că raportul cost/ venituri a scăzut la 70%. În Trim. 2, 2009, costurile au crescut cu 6% (de la un trimestru la altul), ceea ce se explică prin creşterea costurilor de marketing; alte costuri au rămas la nivelurile reduse din Trim. 1, astfel că se manifestă şi în continuare un control strict al costurilor. Totuşi, unele provizioane pentru posibile pierderi din împrumuturi au fost anulate datorită campaniilor reuşite de restructurare şi colectare a datoriilor în Trim. 2, în timp ce suma provizioanelor pentru pierderile din împrumuturi în primele şase luni a crescut cu peste 50% de la un an la altul.
OTP Bank România a luat mai multe măsuri de a proteja şi creşte calitatea creditelor. Dintre acestea, trebuie menţionat programul de protecţie a debitorilor, sprijinit de campania de recuperare. Suma împrumuturilor cu scadenţa depăşită a scăzut parţial datorită programului de succes de colectare şi reeşalonare a datoriilor (aproape 6% din portofoliul total al creditelor de retail a fost atins de programul de protecţie a debitorilor). Iniţial, programul s-a concentrat pe creditele cu garanţii ipotecare cu scadenţa depăşită de 60 de zile şi creditele pentru nevoi personale.
Portofoliul de credite a crescut cu 22% de la un an la altul, în HUF şi în RON; totuşi, a scăzut cu 15% de la un trimestru la altul în HUF. Aceasta se datorează faptului că OTP Bank România a restricţionat activitatea de acordare de împrumuturi şi faptului că moneda RON s-a depreciat cu 11%, de la un trimestru la altul, în raport cu HUF. Portofoliul de credite corporative a manifestat cea mai mare scădere.
După retragerile semnificative de depozite din Trim. 4 2008, depozitele au crescut cu 25% în RON în primele 6 luni. Baza depozitelor de retail a înregistrat o creştere semnificativă încă din primul trimestru, însă această bază nu a fost doar menţinută, ci şi extinsă ca urmare a preţurilor atractive adaptate la condiţiile de piaţă şi dezvoltarea produselor (creştere în RON în Trim. 1: 15%, Trim. 2: 18%).
Cota de piaţă a OTP Bank România la depozitele totale a crescut cu 16 puncte de bază, de la un trimestru la altul, creditele au scăzut cu 4 puncte, iar raportul credite – depozite a scăzut cu 82 de puncte, comparativ de la un trimestru la altul.
Numărul angajaţilor a scăzut cu 37, la 1.059 în Sem. 1, în timp ce numărul agenţiilor a rămas acelaşi.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite