Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Sistemul Informatic al Asigurarilor Sociale de Sanatate, in pas de defilare spre UE

16 Decembrie 2004



Presedintele CNAS, conf. univ. dr. Cristian CeleaCasa de Asigurari de Sanatate Constanta a inaugurat la mijlocul lunii trecute faza pilot a Sistemului Informatic Unic Integrat al asigurarilor sociale de sanatate (SIUI), care va permite centralizarea, gestionarea si actualizarea datelor referitoare la asistenta medicala primara.


In urmatoarea etapa, programul va fi extins in decurs de 1 an la nivelul intregii tari, la sfarsitul acestui proces Romania dispunand de un sistem informatizat al asigurarilor sociale de sanatate compatibil cu sistemele similare ale statelor U.E. Acest lucru este cu atat mai important cu cat implementarea cardului european de sanatate, o data cu integrarea in UE, devine o necesitate, iar SIUI va fi pregatit sa asigure suportul necesar introducerii si utilizarii cardurilor europene de asigurari de sanatate.


„Dupa implementarea acestui sistem, vom dispune de un instrument performant, deosebit de flexibil si compatibil cu sisteme similare europene, care va asigura o transparenta totala a modului in care sunt gestionati banii publici, dar si un control eficient al serviciilor medicale si farmaceutice furnizate asiguratilor”, considera presedintele CNAS, Cristian Celea.


Cele mai importante beneficii aduse de SIUI pentru asigurat sunt: timpii de asteptare redusi in relatia cu furnizorul de servicii medicale, eficienta sporita in situatii de urgenta si confortul unei colaborari mai fluide cu medicul.


Beneficiile aduse sistemului de asigurari de sanatate cuprind:
1. Eliminarea inscrierii duble a unui asigurat pe listele medicilor de familie
2. Eliminarea raportarilor duble de servicii medicale prestate
3. Verificarea, in timp real, a incadrarii unei persoane in categoria celor care pot beneficia de retete cu sau fara contributie personala
4. Uniformizarea bazelor de date la nivelul caselor judetene
5. Economisirea de catre operatori CJAS a 240 minute lunar/raport catre CNAS
6. Obtinerea de situatii statistice rapide la nivel national, precum si eliminarea intarzierilor de raportare a caselor judetene catre CNAS – timpul alocat introducerii de date in sistem va fi redus cu aproximativ 1000 de minute/luna
7. Asigurarea aplicarii unitare a legislatiei la nivelul sistemului de asigurari de sanatate


SIUI este realizat printr-un parteneriat public-privat intre CNAS, Serviciul De Telecomunicatii Speciale, HP – coordonator tehnic si furnizor de structura informatica, si SIVECO Romania, care asigura analiza, proiectarea, dezvoltarea si instalarea aplicatiilor informatice.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite