Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Securitate >> Stiri si comunicate

Securitate informatica, un punct sensibil pentru companiile autohtone

25 August 2009



Un recent studiu realizat de Check Point Software Technologies Ltd. arata ca o mare parte dintre companiile din România prezintă încă riscuri în ceea ce priveşte scurgerile şi pierderile de informaţii pentru că nu folosesc soluţii de criptare a datelor pentru a securiza informaţiile pe calculatoare, laptopuri şi dispozitive portabile de stocare. Studiul Check Point, realizat în iunie 2009 în rândul managerilor şi responsabililor IT din companii româneşti, relevă faptul că 56% dintre respondenţi nu au instalate soluţii de criptare a datelor, în vreme ce doar 38% au răspuns că folosesc deja o astfel de măsură de securitate. Dintre companiile care îşi protejează informaţiile, o treime au achiziţionat o soluţie de criptare în decursul anului 2008. 33% dintre companiile care nu au folosit, până acum, astfel de măsuri de securitate, intenţionează să achiziţioneze una în viitorul apropiat, în vreme ce jumătate dintre acestea nu au în plan o astfel de investiţie.
Conform studiului Check Point, contextul economic actual poate influenţa comportamentul companiilor în această privinţă: 38% dintre companii consideră că scăderea activităţii economice duce la micşorarea cheltuielilor pentru securitatea IT, pe când 25% dintre acestea consideră că bugetul pentru protecţia IT a crescut. Pentru 38% dintre companiile care au participat la studiu, criza economică nu a influenţat încă acest aspect. Studiul a arătat, de asemenea, că scurgerile de date relatate în presă în 2008 nu au determinat creşterea bugetelor pentru securitatea IT a majorităţii companiilor chestionate. Doar 31% dintre companii au început să investească mai mult în securitate. 6% dintre respondenţi au afirmat că reflectarea acestor evenimente de către presă a dus la reducerea cheltuielilor alocate securităţii IT, în vreme ce jumătate dintre companii nu au fost influenţate de acest aspect în niciun fel.
În legătură cu priorităţile de achiziţie pentru securitatea IT în 2009, studiul evidenţiază faptul că 24% dintre companii sunt interesate în principal de prevenirea accesului neautorizat. În topul domeniilor de interes, urmează VPN-ul/accesul securizat de la distanţă şi virtualizarea (17%), urmate de securitatea perimetrului şi criptarea datelor (14%). Doar 7% dintre respondenţi iau în calcul investiţiile în controlul/securitatea punctului final de lucru. Referitor la provocările pe care le au în vedere în 2009, principalele patru arii către care companiile îşi îndreaptă atenţia sunt consolidarea (19%), protejarea împotriva scurgerii de informaţii (17%), controlul costurilor pentru securitatea IT (17%), raportarea şi monitorizarea (17%). 14% dintre companii privesc regulile de protejare a datelor ca pe o provocare, în vreme ce 6% dintre acestea iau în calcul probleme legate de mediu şi spaţiul verde, precum şi planificarea capacităţii sau conformitatea PCI.
Studiul Check Point a mai relevat faptul că 69% dintre companiile în cadrul cărora au fost aplicate chestionarele deţin între 0 şi 15 laptopuri, iar 19% dintre acestea folosesc între 51 şi 100 de unităţi; 6% între 501 şi 1000, iar alte 6 % între 1001 şi 2500 de laptopuri. Dintre companiile care au răspuns la întrebările Check Point, 81% utilizează între 1 şi 25 de PDA-uri şi smartphone-uri.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite