Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Front comun pentru realizarea de materiale supraconductoare performante

01 Septembrie 2009



Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei şi SC Metav Cercetare-Dezvoltare SA, s-a implicat în derularea şi finalizarea unui proiect denumit “Materiale supraconductoare pe bază de MgB2”.
Descoperirea supraconductorilor de temperatură înaltă a permis utilizarea pe scară largă a materialelor supraconductoare în industrie, prin folosirea acestora în cablurile pentru transportul energiei electrice, reducându-se astfel pierderile de energie, în medicină, prin introducerea acestor materiale în tehnicile de diagnosticare şi tratament, măsurandu-se câmpurile magnetice ale organelor interne, şi în domeniul ingineriei electrice, identificându-se două posibile aplicaţii de fabricare de dispozitive pe bază de MgB2,: limitator inductiv pentru curenţii de avarie şi microactuator electromagnetic liniar.
Scopul proiectului derulat de partenerii din consorţiu a fost realizarea materialelor supraconductoare cu MgB2, de calitate foarte bună, sub formă de corp masiv, sârmă, benzi şi straturi subţiri. În cadrul proiectului s-au obţinut modele experimentale de sârmă monofilamentară cu miezul ceramic şi teaca metalică din cupru, argint sau inox.
Avantajele utilizării acestor materiale supraconductoare sunt multiple: permit operarea în siguranţă la temperatură scăzută, cost redus şi greutate mică.
Toate aceste rezultate deosebit de importante, împreuna cu beneficiile care reies din implementarea materialelor supraconductoare în industrie, au determinat caracterul inovativ al acestui proiect derulat de partenerii din consorţiu.





Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite