Noi tehnologii pentru extinderea utilizarii benzilor de frecvente in comunicatii

Sistemele de comunicatii in noul mileniu, prin cresterea uriasa a numarului utilizatorilor, prin saturarea benzilor de frecventa existente, implica realizarea de componente performante intr-un spectru de frecventa din domeniul undelor milimetrice si submilimetrice (ex: telefonie mobila, radare anti-colisiune, sisteme radar in-door, comunicatii pamant-satelit, s.a.). Frecventele foarte inalte (peste 20GHz) conduc la pierderi inacceptabile in substratul semiconductor, in special pentru componente pasive (capacitori, inductori, filtre, antene) realizate in tehnologie clasica. Astfel in ultimii 10 ani s-a impus domeniul RadioFrequency MicroElectroMechanicalSystems–componente si sisteme realizate prin microprelucrare cu aplicatii in radio-frecventa. Noutatea tehnologiilor de microprelucrare consta in indepartarea selectiva a substratului semiconductor obtinandu-se circuite, practic, „suspendate in aer“, evitandu-se astfel pierderile.
Laboratorul de microsisteme si componente microprelucrate de microunde din IMT Bucuresti a abordat cu succes din 1997 acest domeniu. Activitatea de cercetare este focalizata pe proiectarea si realizarea, in colaborare cu prestigioase institute europene, a dispozitivelor si circuitelor de tip RF MEMS pe siliciu si GaAs.
In perioada 1998-2001, laboratorul a coordonat proiectul European „MICROMACHINED CIRCUITS FOR MICROWAVE AND MILLIMETER WAVE APPLICATIONS“, acronim MEMSWAVE. Proiectul a fost nominalizat printre cei 10 finalisti pentru premiul „Descartes 2002“, premiu ce se acorda pentru cel mai bun proiect de cercetare finantat de Comunitatea Europeana.
Laboratorul este partener in Reteaua de Excelenta in RF MEMS, „AMICOM“, 2004-2006, proiect coordonat de LAAS Toulouse, Franta si finantat de EU in cadrul programului FP 6.
Rezultatele obtinute in decursul ultimilor ani includ filtre si antene „folded slot” si „endfire” (Yagi-Uda) pentru unde milimetrice (35, 38 si 45 GHz, benzi dedicate comunicatiilor la scurta distanta), realizate pe membrane dielectrice de 1,4 µm grosime, obtinute prin microprelucrarea siliciului (colaborare cu LAAS Toulouse), module receptoare microprelucrate integrat hibrid pe substrat de siliciu, pentru unde milimetrice (in colaborare cu ITC-irst Trento si Universitatea „Tor Vergata”, Italia), filtre microprelucrate si antene Yagi-Uda pe membrane de GaAs pentru 45 si 60 GHz, modul receptor integrat monolitic avand antena si dioda Schottky suspendate pe o membrana de 2 µm grosime pe GaAs (in colaborare cu FORTH Heraklion, Grecia), structuri experimentale de comutatoare microprelucrate pentru banda 2-5 GHz.
Proiectarea si modelarea componentelor si microsistemelor realizate s-a facut printr-o metoda originala utilizand pachetul de programe de simulare electromagnetica IE3D si Fidelity de la Zeland Inc., USA.

Parerea ta conteaza:

