Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

TOP 10 Malefic: Virusii Netsky si Bagle sunt la putere

16 Decembrie 2004



Din punct de vedere al amenintarilor informatice, anul 2004 se va sfarsi in acelasi fel in care a evoluat pe parcursul sau, cu un flux nou de virusi, care se raspandesc prin atasamente de mesaje e-mail. Menirea lor este aceea de a bloca comunicatiile companiilor, datorita imensului trafic generat artificial, de a facilita furtul de parole ale cardurilor de credit sau de a trimite mesaje de tip spam.


Topul lunii noiembrie, realizat de BitDefender, este puternic dominat de variante de Netsky si Bagle si aparitii sporadice de Mydoom:


Virusii care patrund in calculatoare folosindu-se de diverse vulnerabilitati ale sistemului de operare nu au reusit sa ajunga in topul acestei luni. Bogdan Dumitru, BitDefender CTO apreciaza ca: „Printre motivele absentei acestora din top sta faptul ca, vulnerabilitatile care au iesit la suprafata in timpul verii si al toamnei au fost acoperite prin actualizarea sistemelor de operare de catre majoritatea utilizatorilor.“


Un nou virus a ajuns, in mod surprinzator, direct pe locul doi al topului 10 Malefic Noiembrie: Sober.I, care a demonstrat, la fel ca si predecesorul sau Zafi.B, ca este foarte profitabil sa se raspandeasca in mai multe limbi de circulatie internationala. Chiar si dupa anuntarea sa de catre BitDefender inca din ziua aparitiei, acest virus a depasit ca efecte pana si predictiile cele mai pesimiste ale specialistilor antivirus.


Aflat in competitie pentru titlul de „virusul anului“, Netsky.P este o prezenta constanta in topurile lunare oferite de BitDefender, cu un total, in luna noiembrie, mai mare de 30% dintre infectiile raportate, aratand, inca o data, cat de rezistent si plin de succes poate sa fie un virus, atat timp cat mai exista utilizatori de calculatoare care nu folosesc un program antivirus.


Nume virus / Infectii raportate
1. Win32.Netsky.P@mm / 30.65%
2. Win32.Sober.I@mm / 16.27%
3. Win32.Netsky.D@mm / 11.36%
4. Win32.Bagle.AX@mm / 10.33%
5. Win32.Bagle.AA@mm / 5.93%
6. Win32.Mydoom.M@mm / 4.63%
7. Win32.Bagle.10.Gen@mm / 3.92%
8. Win32.Zafi.B@mm / 3.47%
9. Win32.Netsky.C@mm / 2.89%
10. Win32.Netsky.AA@mm / 2.68%



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite