Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Sanatate >> Stiri si comunicate

Panasonic lanseaza patul-robot pentru persoanele cu mobilitate limitata

21 Septembrie 2009



Panasonic Corporation anunta dezvoltarea primului sau robot care se poate transforma din pat în fotoliu rulant si invers. Robotic Bed este proiectat pentru a veni în sprijinul persoanelor cu mobilitate limitata, pentru a le conferi mai multa independenta în miscare si în viata de zi cu zi, reducând nevoia pentru asistenta umana la deplasare. Panasonic va expune acest produs inovator la a 36-a editie a Târgului International Home Care & Rehabilitation (H.C.R. 2009) ce va fi organizat la Tokyo în perioada 29 septembrie - 1 octombrie 2009.


Din moment ce patul-robot se transforma singur în fotoliu rulant si invers, la simpla comanda a utilizatorului, sunt eliminate complet nu doar nevoia invalidului pentru asistenta la transferarea din pat în scaun, dar si riscurile de accidentare asociate acestor miscari. Robotul poate extinde astfel întreaga gama de activitati pe care o persoana invalida le poate executa. Spre exemplu, utilizatorul unui astfel de pat-robot se poate alatura familiei, la servirea cinei, fara sa fie nevoie sa solicite ajutorul cuiva, prin simpla transformare a patului în fotoliu.


Dezvoltarea acestui pat-robot nu ar fi fost posibila fara câteva tehnologii inovatoare Panasonic printre care un sistem de control al miscarilor care confera siguranta la operarea robotului. Datorita acestui sistem, Robotic Bed poate sa separe sau sa reasambleze anumite componente în mod automat, pentru transfomarea din pat în scaun si invers. În modul fotoliu, robotul poate detecta persoanele din jur si eventualele obstacole din calea sa, astfel încât deplasarea persoanei invalide sa se faca în siguranta.


Facilitarea operarii robotului a fost posibila si datorita integrarii unor tehnologii de interfata om-robot. Astfel, o interfata interactiva da utilizatorului posibilitatea de a transforma usor patul în fotoliu, în timp ce atunci când se afla în modul scaun, acesta are un controller intuitiv care permite persoanei invalide sa îl conduca usor si sa dea comanda de revenire la modul pat. Pentru confortul utilizatorului, robotul încorporeaza o tehnologie de sprijinire a corpului care ajusteaza si optimizeaza pozitia saltelei astfel încât aceasta sa ia forma organismului uman. Totodata, robotul poate ajuta utilizatorul sa se întoarca de pe o parte pe alta pentru a preveni eventualele rani provocate de sederea prelungita într-o anumita pozitie.


Robotic Bed este echipat cu un gen de “baldachin” a carui interfata permite utilizatorului vizionarea unor posturi TV, dar si operarea unor aplicatii casnice sau verificarea camerelor de supraveghere la reteaua de acasa. Afisajul se deplaseaza în functie de pozitia utilizatorului si se retracteaza automat atunci când patul este convertit în fotoliu.
Prin implicarea în cercetarea si dezvoltarea de proiecte în domeniul robotilor “casnici”, Panasonic doreste sa contribuie la cresterea gradului de siguranta si a confortului din locuintele obisnuite. Pentru persoanele care au nevoie de asistenta în viata de zi cu zi, este esentiala asigurarea unui mod de deplasare cât mai sigura si confortabila, care sa le confere o independenta sporita.


Pentru asistentii sociali, ridicarea si deplasarea unei persoane invalide este nu doar extrem de expuizanta din punct de vedere fizic, dar si riscanta, existând pericolul producerii unor accidente în timpul miscarii. Robotic Bed este solutia cea mai potrivita atât pentru persoanele invalide, cât si pentru asistentii sociali ce le au în grija.
Panasonic participa la un proiect de dezvoltare a unor aplicatii practice în care sa fie utilizati robotii, în scopul sprijinirii utilizatorilor în viata de zi cu zi. Proiectul este coordonat de New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO), o organizatie administrativa independenta din Japonia. Prin dezvoltarea patul-robot, Panasonic contribuie la formarea unor standarde de securitate pentru acesti roboti.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite