Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Mozilla Firefox, un explorator mai bine echipat

16 Decembrie 2004



Blake RossLui Microsoft i s-a aruncat din nou manusa. Pentru prima oara de cand a redus la tacere Netscape, la sfarsitul anilor ’90, Microsoft are acum un rival pe masura. Provocarea vine din partea unei mici organizatii non-profit, Fundatia Mozilla, care pe 9 noiembrie a lansat public browser-ul Mozilla Firefox 1.0. Intr-o singura zi, in data lansarii, Firefox a fost descarcat de peste 1 milion de oameni. Anterior, versiunea de test fusese copiata de peste 7.100.000 de ori. Blake Ross, arhitectul recent lansatului Firefox, a fost implicat la varsta de 14 ani in proiectul Netscape. Acum, la 19 ani, student in anul II la Universitatea Stanford, Blake Ross (foto) nu are decat un singur gand: sa curme dominatia Internet Explorer-ului (IE) pe piata browser-elor de Internet.


Mozilla Firefox 1.0 este o „platforma incrucisata“ (engl. cross-platform), adica poate rula pe sisteme de operare multiple: Windows (de la Windows 98 la XP), Mac OS X si diferite variante de Linux, inclusiv Red Hat Linux 8.0. Prin comparatie, IE 6.0 ruleaza numai pe sistemul de operare Windows XP SP2. Microsoft nu mai ofera posibilitatea ca IE sa fie descarcat in mod autonom.


Cerintele hardware pentru instalarea Firefox sunt minime. Pentru PC-uri e nevoie de un procesor Intel Pentium II sau AMD K6, iar pentru MAC este nevoie de un PowerPC 266Mhz, cu 64 de MB de RAM si 52 MB spatiu liber pe hardisk.


Firefox vs. Internet Explorer


Pachetul de instalare Firefox ocupa un spatiu foarte mic, de doar 4.7 MB. Aceasta inseamna, ca prin intermediul unei conexiuni la Internet de dial-up 56 K, descarcarea dureaza intre 20 si 25 minute. Eu l-am copiat in doua, trei minute.


Firefox afiseaza o simplitate eleganta, atat in interiorul aplicatiei, cat si in afara ei. Toolbar-ul prezinta doar comenzile de baza: „back“, „forward“, „reload“, „stop“ si „home“. Optiunile programului constau in cinci categorii simple de setari, majoritatea neavand nevoie de ajustari, deoarece browser-ul functioneaza foarte bine si cu setarile initiale.


La prima executare a programului a aparut un mesaj care ma intreba daca vreau sa import toate setarile din IE. Importul s-a facut instantaneu.


Toate meniurile Firefox-ului sunt extrem de intuitive. Este imposibil sa te incurci prin ele. Fata de IE exista doar cateva mici diferente de terminologie:


Internet Explorer / Firefox
Internet Options / Options
Temporary Internet Files / Cache
Favorites / Bookmarks
Address Bar / Location Bar
Refresh Reload
Links Bar / Bookmarks Toolbar
Explorer Bar / Sidebar
Copy Shortcut / Copy Link Location
Save Target As / Save Link As


Cea mai importanta diferenta pe care Firefox o face fata de IE este navigarea prin taburi. Aceasta posibilitate iti permite deschiderea mai multor pagini de web in cadrul aceleiasi ferestre (n-am reusit sa deschid mai mult de 35, dar este un numar suficient, nu credeti?).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
necunoscutul
"Nu as vrea sa uit in finalul articolului, ca materialul prezentat mai sus a fost conceput SI pe baza opiniei unor oameni de IT carora le-am solicitat parerea si pentru asta, inca odata le multumesc. Amintesc aici pe XXX - firma X, YYY - firma Y, etc. " ... nu era mai normal si frumos si in primul rand MAI PROFESIONAL sa incheiati asa articolul ? Pacat ca "omisiunea" dumneavoastra ne face sa ne schimbam parerea despre aceasta publicatie, destul de interesanta si captivanta. Nu mi-am mai trecut numele de autor al acestui mesaj caci m-am lamurit ca oricum nu conteaza pentru dumneavoastra si ... cine stie, poate va insusiti si acest comentariu. Toate cele bune !
17 Decembrie 2004, 04:53:22
Jack
I:heart: Firefox. Merge bine, stabil, nu am vazut incopatibilitati WEB sa spun asa. Sa nu mai spun ca este total imun la scripturile malefice din pagini construite special sa ruleze pe IE. Mozilla Rocks !!! B)
12 Ianuarie 2005, 10:08:33