Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

La Călăraşi, Primavera gestionează proiecte de peste 60 milioane de euro

25 Septembrie 2009



Nu se ştie cum gestionează Consiliile Judeţene din România proiectele mari de infrastructură, însă CJ Călăraşi o face cu Primavera. Instituţia a obţinut recent finanţare europeană de peste 30 milioane de euro pentru trei proiecte de modernizare a drumurilor judeţene şi pregăteşte unul de mediu în valoare de peste alte 33 milioane de euro şi se bazează pentru a le duce la bun sfârşit pe aplicaţia de management al proiectelor furnizată de TotalSoft.


Judeţul Călăraşi nu este printre cele mai mari şi bogate din ţară, însă, printr-o bună organizare, a reuşit atragerea a aproape 25% din fondurile alocate întregii regiuni Sud Muntenia (7 judeţe) pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere. Unul dintre avantaje a fost înfiinţarea unei Direcţii de Management al Proiectelor, orientată către absorbţia şi gestiunea fondurilor europene.


,,Suntem un judeţ mic, cu resurse limitate, situaţie care se reflectă în administraţie, însă nu şi în ambiţii. Pentru a reuşi derularea proiectelor necesare dezvoltării judeţului, ne-am propus lucruri pragmatice. Prima etapă a fost să conştientizăm necesitatea de a avea un management adecvat al proiectelor şi astfel am început să dezvoltăm mecanismele necesare în cadrul instituţiei. A doua etapă a fost finanţarea europeană, care ne-a dat un suflu nou prin multiplicarea de peste 10 ori a resurselor proprii. În această etapă, am început să elaborăm cereri de finanţare şi să formăm echipe. Finanţările au venit, însă am realizat că succesul nu constă doar în primirea banilor. Greutăţile reale încep după primirea finanţării când trebuie puse în practică toate elementele proiectului“, afirmă Mugurel Păunescu, Director Executiv la Direcţiei Management Proiecte din cadrul CJ Călăraşi (foto).



Mugurel Păunescu


Abordarea pragmatică a CJ Călăraşi a însemnat şi derularea unor proiecte mici, pentru formarea oamenilor şi expertizei, ca şi pentru însuşirea lucrului în echipă. După această etapă, instituţia a fost pregătită pentru un alt nivel de complexitate. Macroproiectele nu au întârziat să apară şi, în mod curent, Direcţia de Management al Proiectelor gestionează sume considerabile. Sunt în derulare trei proiecte de reabilitare a unor drumuri naţionale, cu valoare de peste 10 milioane de euro fiecare (suma de care beneficiază judeţul Călăraşi reprezintă aproximativ 25% din totalul sumei alocate regiunii Sud formată din 7 judeţe) precum şi un proiect pentru managementul integrat al deşeurilor ce depăşeşte 33 de milioane de euro. Toate proiectele sunt foarte complexe, cel de mediu fiind, în termenii reglementărilor europene, unul „major“ ceea ce înseamnă că este aprobat direct de către Comisia Europeană, iar pregătirea este foarte laborioasă.


Obţinerea acestor finanţări şi derularea lucrărilor nu ar fi fost posibile fără dezvoltarea în cadrul CJ a unor abilităţi de project management.


,,Aceste abilităţi au fost create în timp şi au fost obţinute atât din cărţi şi cursuri cât şi prin experienţă în urma unor proiecte concrete derulate de CJ. Eu am lucrat pe proiecte europene în ultimii şapte ani şi venirea mea aici a avut sarcina precisă de a forma un sistem eficient de absorbţie a fondurilor europene. Aici am găsit un stadiu intermediar şi am iniţiat organizarea ca structură şi proceduri de lucru, precum şi impunerea acestora în cadrul CJ. Am început schimbarea mentalităţilor, a modului de lucru, dar acesta este un proces continuu“, este de părere Mugur Păunescu.


Opţiunea Primavera

Nevoia unei aplicaţii profesionale a venit natural, prin atenţia acordată de Consiliul Judeţean unui management structurat de proiect şi dezvoltării aptitudinilor necesare şi, complementar, aşezării instituţionale şi apariţiei Direcţiei de Management de Proiecte. În cadrul acestei direcţii s-a fundamentat necesitatea unei abordări profesionale în derularea proiectelor şi s-a format expertiza specifică. Mai mult, proiectele luând amploare necesitatea unui software a devenit critică.


,,Pentru proiectele mici, derulate anterior foloseam un software mai simplu, care nu mai era potrivit însă pentru proiectele de infrastructură deoarece aceste proiecte nu se pot urmări doar „clasic“ pe devize şi cantităţi de lucrări executate. Pentru proiectele complexe derulate cu fonduri europene am considerat necesar să utilizăm un software pe măsură, mai versatil şi recomandat pentru lucrări de infrastructură. Am descoperit Primavera în cadrul unor cursuri pe care le-am făcut anterior şi, în urma cercetărilor făcute, căutări pe Internet, analiza referinţelor etc., am observat că este un standard de facto pentru proiectele mari. În cadrul CJ aveam şi un program de devize, am avut şi alte prezentări, deoarece am făcut un studiu înainte de achiziţie, însă avantajele oferite de Primavera au fost indiscutabile. De asemenea, am considerat necesară trecerea de la monitorizarea clasică, gen dirigenţie de şantier, la cea în care datele preluate prin dirigintele de şantier sunt prelucrate cu ajutorul unui soft care să ne dea indicaţii în timp real despre desfăşurarea temporală a activităţilor, nu doar cantitativă. Dorim, de ce nu, să-i surprindem pe constructori prin nivelul de detaliu al informaţiilor pe care le deţinem, în mod operativ, privind lucrările în desfăşurare. Mai mult, deadline-urile foarte stricte impuse nouă de către finanţator ne-au impus o atitudine similară faţă de subcontractori“, afirmă Mugur Păunescu.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite