Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Parinti, atentie la capcanele Internetului!

17 Decembrie 2004



Internetul aduce in viata copiilor nu numai aspecte pozitive, ci si o serie intreaga de capcane. Din acest motiv, exista o mare cerere din partea parintilor pentru un World Wide Web mai sigur pentru copii lor. Solutia, in conceptia lor, ar fi programele de filtrare a materialelor cu continut nociv si motoarele de cautare create special pentru copii. Numarul site-urilor straine dedicate combaterii spamming-ului pornografic si protejarii copiilor impotriva capcanelor Internetului este impresionant. In limba romana nu am gasit insa nici un site cu astfel de preocupari.


„Cei mai multi dintre cei care intra pe Internet o fac in scopuri pozitive. Dar, ca in orice activitate exista niste riscuri. Lumea virtuala, ca si cea reala este constituita dintr-o varietate de oameni. Cei mai multi sunt decenti si respectabili, dar altii pot fi neciopliti, obsceni, insolenti, sau chiar parsivi si exploatatori. Copiii obtin foarte multe avantaje din navigatul pe Internet, dar pot fi de asemenea tinta infractiunilor si a exploatarii in acest mediu, ca si in oricare altul. Creduli, curiosi, nerabdatori sa exploreze aceasta lume si relatiile/ relationarile pe care le face posibile, copiii au nevoie de supravegherea parintilor si sfaturile acestora despre felul in care pot fi siguri ca experienta lor pe Internet este sanatoasa si productiva”, ne sfatuieste Lawrence J. Magid, redactor la Los Angeles Times, autorul studiului “Siguranta copiilor in reteaua informationala a Internetului” (“Child Safety on the Information Highway”) si gazda a site-ului www.safekids.com, dedicat pastrarii sigurantei copiilor pe Internet. Lawrence J. Magid a stabilit cateva dintre pericolele la care sunt expusi copiii care utilizeaza Internet-ul:

  • Accesul, adesea involuntar, la materiale inadecvate varstei lor
  • Molestare fizica (in cazul in care stabilesc intalniri cu persoane necunoscute care le agreseaza)
  • Instigarea (pot fi indemnati sa comita diverse fapte reprobabile), Infractiuni legale si financiare (ex. Sa dea cuiva numarul de credit card a parintilor sau sa faca ceva care inseamna finalmente violarea drepturilor unei terte persoane).


    Cum pot parintii reduce riscurile?
    Desi copiii au nevoie de un anumit grad de intimitate, ei au totodata nevoie si de implicarea si supravegherea parintilor in viata lor de zi cu zi. Aceleasi manevre parintesti care sunt aplicate in „lumea reala”, trebuie de asemenea aplicate si cand sunt on-line.


    „Cea mai buna metoda prin care poti sa te asiguri cand copiii tai au o navigare pe Internet pozitiva si benefica este sa fii mereu la curent cu ceea ce fac” stabileste in continuare Lawrence J. Magid.
    In plus, exista proprietati de filtrare care pot fi incorporate in browser-ele de Internet obisnuite (softul folosit care asigura accesul in reteaua World Wide Web) care ofera posibilitatea parintilor sa ingradeasca accesul copiilor la acele site-uri care sunt considerate nocive pentru ei. Alte instrumente utile sunt programele software care blocheaza site-urile, grupurile si chat-urile considerate interzise copiilor. Multe dintre aceste programe pot fi configurate de catre parinti pentru a filtra site-urile care contin nuditate, imagini cu implicatii sexuale sau de ura si violenta, ori cele care pledeaza pentru droguri, tutun sau alcool. Altele pot fi configurate sa impiedice copiii sa furnizeze informatii despre ei, precum nume, adresa, numar de telefon. Un director unde pot fi gasite astfel de programe este www.safekids.com/filters.htm.


    „Instrumente ale tehnologiei destinate protectiei copiilor sunt bine venite, dar nu atotputernice. Nu conteaza daca folosesc sau nu un program de filtrare, cea mai buna metoda pentru parinti de a se asigura ca propriul copil foloseste Internetul in scopuri utile si pozitive este sa fie mereu la curent cu ceea ce face. O solutie in acest sens este sa petreaca cat mai mult timp cu el in timp ce se afla online. Sa ii arate ce sa faca sau sa isi indrume la randul sau parintele in tainele Internetului. S-ar putea sa fie surprins de cat de multe poate invata de la propriul copil...“, este concluzia studiului intreprins de Lawrence J. Magid.


    Cautarile efectuate pe Internet m-au condus in preajma catorva site-uri straine deosebit de interesante si reprezentative pentru subiectul protectiei copiilor la capcanele Internetului, despre care voi vorbi in editia viitoare.



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite
    Carmen
    Intr-adevar Internetul are multe avantaje si ajuta mult la dezvoltarea anumitor abilitati ale copiilor, dar prezinta si anumite pericole. Consider ca este foarte important ca parintii sa se implice si sa comuninice deschis copiilor avantajele si dezavantajele lui. Copilul trebuie sa simta ca poate discuta despre orice cu parintii. In acest sens va recomand situl sigur.info. Aici gasiti informatii relevante, sfaturi atat pentru parinti cat si pentru copii, dar si softuri gratuite special concepute pentru filtrare si control parental. O zi frumoasa tuturor!
    10 Mai 2010, 02:34:33