Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Global Forum: "Urmatorul pas este e-democracy"

20 Octombrie 2009



Sesiunea a doua din prima zi a editiei a XVIII-a a Global Forum, unul dintre cele mai importante evenimente internationale ale industriei IT&C, a avut ca tema „Autoritati inteligente: implicarea cetatenilor”. Vorbitorii au adus în discutie o serie de subiecte de actualitate pentru agenda guvernamentala la nivel global, concentrându-se asupra modului în care administratiile publice trebuie sa se reinventeze pentru a permite implicarea activa a cetatenilor în luarea deciziilor. Acest lucru se intampla in cadrul proiectului e-Trikala, in Grecia, unde cetatenii pot dezbate, vota si chiar propune proiecte pentru administratia locala.


Participantii la discutie au cazut de acord asupra potentialului industriei IT&C de a se transforma într-un motor de crestere pentru economia globala ca întreg, precum si asupra rolului sau în reducerea consumului de energie si a emisiilor poluante în diverse sectoare ale economiei. De asemenea, conectivitatea broadband este un element cheie în implementarea unui sistem de e-participare cu adevarat functional. Un exemplu de implementare cu o rata de raspuns foarte buna a fost oferit de Boaz Dolev, Director Departamentul e-guvernare, Ministerul de Finante, Israel. Acesta a mentionat ca, din totalul de peste 7 milioane de locuitori ai tarii, peste jumatate viziteaza lunar site-urile e-government active în Israel. Mai mult, peste 21% dintre tranzactiile guvernamentale au loc online. Dolev a adaugat ca pasul urmator este trecerea de la aplicatii guvernamentale dezvoltate pentru computere la aplicatii destinate special telefoanelor mobile.
Acest pas a fost facut deja de administratia New York-ului, unde cetatenii pot raporta problemele intalnite, inclusiv prin trimeterea de poze, locatia fiind identificata cu ajutorul tehnologiei GPS, conform declaratiilorlui Alan Shark.
In aceeasi directie, Mary Tovsak Pleterski, Consilier Principal al Directorului General, DG INFSO & Media, Comisia Europeana a mentionat ca, în pofida crizei, Comisia Europeana va avea o contributie de 1 miliard de euro la investitiile în implementarea de broadband mobil, cu focus pe zonele rurale.


Un proiect de armonizare a legislatiei e-procurement, care beneficiaza de fonduri in valoare de 14 milioane de euro din partea Comisiei Europene, urmeaza sa fie implementat intr-un interval de 2 ani si jumatate. Jean-Fracois Soupizet, Head of Unit International Relations DG INFSO&Media in cadrul Comisiei Europene, a mentionat ca proiectul cuprinde 5 regiuni si intentioneaza sa reuneasca cele 13 milioane de companii care ofera servicii administratiilor, oferindu-le acces pe pietele internationale.


Peter Sonntagbauer, Director Relatii Publice în cadrul PEPPOL (Pan European Public Procurement Online) Austria, a declarat ca proiectele în parteneriat public-privat sunt benefice pentru toate partile implicate: guvernele beneficiaza de competitia crescuta dintre furnizori pentru a alege cele mai bune oferte, întregul proces este mai transparent si deschis, iar furnizorii au ocazia sa se dezvolte prin accesul mai usor catre licitatii publice din diferite piete. Prin aceste beneficii clare oferite atât jucatorilor din mediul privat, cât si din cel public, instrumentele de e-licitatii au potentialul de a favoriza redresarea cât mai rapida a economiei si dezvoltarea sa pe termen lung.


Asa cum a subliniat Christos Chrysos, Project Manager la Open Technology Services, Grecia, nu este suficient ca industria IT&C sa puna la dispozitia institutiilor publice cele mai noi tehnologii si aplicatii de e-governance daca acestea nu sunt pregatite sa asculte nevoile si dorintele cetatenilor si sa implementeze acele schimbari care le permit acestora din urma o adoptare mai rapida a noilor instrumente de participare la guvernare.


Printre vorbitorii s-au numarat Boaz Dolev, Director al Departamentului e-Guvernare Israel, Gerard M. Mooney, Director General, Relatii Guvernamentale si Educatiei, IBM S.U.A., Odisseas Raptis, Director Executiv, e-Trikala, Grecia, Jeremy Millard, Consultant Senior, Institutul Tehnologic Danez, Christos Chrysos, Manager de Proiect Open Technology Services S.A., Grecia, Andrei Cruceru, Enterprise Account Manager pentru sectorul public, HP TSG România, Alan R. Shark, Executive Director, Public Technology Institute-PTI-;Profesor Asistent la Universitatea Rutger Scoala de Afaceri Publice & Administratie, SUA.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite