Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Mituri şi legende în standardizarea informaţiei geografice

28 Octombrie 2009




4. Standardele nu asigură funcţionalitatea necesară.

Acesta e un mit. În foarte multe cazuri de licitaţii pentru achiziţii publice, instituţiile nu pregătesc analize detaliate ale funcţionalităţilor aflate în uz în interiorul sistemelor proprii, ca bază de plecare pentru definirea a ceea ce trebuie asigurat în noul sistem. Unele din funcţiile cerute sunt utilizate pentru situaţii unice cu care se confruntă o instituţie. Altele reprezintă abordări total diferite. În acest caz, nu ar trebui anexate standardului şi făcute publice tuturor?


5. Fiecare funcţie poate fi standardizată prin ea însăşi.

Aceasta conduce la o serie de definiţii izolate, care, la rândul lor, conduc la neînţelegerea cerinţelor funcţionale, sporind astfel vulnerabilitatea datorată neînţelegerilor din domeniul geografic şi datorată diferenţelor culturale.


6. Standardele nu sunt dificil de specificat.

Elaborarea unui standard este o muncă laborioasă care cere să se acopere întregul ciclu de viaţă.


Este cunoscut faptul că scrierea unei specificaţii care încorporează standarde, este dificilă. Nu este suficientă declararea utilizării standardelor în activităţile legate de achiziţii publice prin simpla afirmare a unui procent de 100% de conformitate, în principal din cauza faptului că lipseşte o definiţie comună şi o metodă standard de determinare a faptului că un produs se potriveşte sau nu definiţiei. Cel care se ocupă de specificare trebuie să aibă cunoştinţe solide în ceea ce priveşte standardele existente în domeniu şi argumente puternice în opţiunea pentru unele sau altele dintre ele.


În numărul viitor vom continua prezentarea miturilor şi legendelor în standardizarea informaţiei geografice şi vom aborda şi subiectul standardizării de conţinut.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
ANONIM:-
nu ma intereseaza asta :-b d
04 Decembrie 2009, 05:02:25
redactie
ok, ce va intereseaza?
04 Decembrie 2009, 05:04:50