Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cel mai puternic LASER din istorie va fi dezvoltat la Măgurele

29 Octombrie 2009



România va dezvolta cel mai puternic LASER din istorie, începând cu 2010, când vor începe lucrările pentru cel mai mare centru ştiinţific internaţional din estul Europei – ELI Nuclear Physics, într-o colaborare cu Cehia şi Ungaria. Cu un puternic impact pozitiv, economic şi social, acesta va deschide noi oportunităţi pentru ştiinţă, tehnologie şi industrie, punând UE în faţa economiilor mondiale concurente.

Prima facilitate de cercetare paneuropeană din estul cortinei de fier se va numi Extrem Light Infrastructure (ELI) şi va fi construită la Măgurele, lângă Bucureşti. Aici se vor dezvolta tehnologii superioare celor de la CERN şi o locaţie întinsă de miliarde de euro. Dintre cele trei ţări implicate în prima parte a proiectului, în România se vor investi cel mai mult, 280 de milioane de euro, în Cehia - 260 mil. euro, iar în Ungaria - 180 mil. euro. ELI - Măgurele va funcţiona cu peste 300 de cercetători români (tehnicieni, ingineri etc.) din cadrul institutelor de la noi, dar va atrage şi mulţi cercetători străini. Facilitatea va include cea mai puternică sursă LASER din lume şi mai multe laboratoare pentru dezvoltarea diferitelor utilizări. Străinii vor veni la Măgurele pentru experimente posibile numai aici şi mulţi studenţi români vor fi atraşi spre cercetare.

Rolurile partenerilor sunt împărţite. Cehia - surse secundare, Ungaria – pulsuri scurte LASER, România – fizică nucleară indusă cu ajutorul LASER-elor. „Noi avem cea mai importantă contribuţie: detectarea efectelor exacte ale noilor tehnologii şi explicarea acestora în concern. De la noi vor pleca viitoarele aplicaţii posibile”, susţine prof. dr. Marius Enăchescu, reprezentantul plenipotenţiar al României la UE - pentru ELI şi vicepreşedinte al ANCS.

Fantasticul devenit realitate

Prof. dr. Marius Enăchescu s-a arătat entuziasmat: „Vom intra în intimitatea atomilor. Consorţiul vizează obţinerea unor pulsuri LASER de peste 1000 de ori mai puternice decât cele din prezent, prin concentrarea lor într-un timp extrem de scurt. Fantasticul devine astfel realitate! Se împarte o secundă la un miliard, iar timpul obţinut se mai împarte încă o dată la un miliard. Durata viitoarelor pulsuri LASER va fi a miliarda parte dintr-o miliardime de secundă – o attosecundă. Astfel vom putea urmări “în direct” schimbările produse efectiv într-un atom, activitatea acelor cuarci – particule despre care ştim că există, dar nu le putem observa în prezent. Ele formează protonii, electronii şi neutronii, cărămizile materiei din univers. Prin interacţiunea lui cu materia, cel mai puternic LASER din lume (de 200 de PW) va deschide practic un nou domeniu (la limita dintre fizica nucleară, fizica LASER-elor şi cea a materialelor)”.

Elimină deşeurile radioactive şi ajută la tratarea cancerului

Vom putea recompune materia, punând elementele componente în noi structuri atomice. Cu viitorul sistem LASER se vor crea tot felul de particule şi diferite radiaţii. Acceleratoarul de particule al viitorului, bazat pe surse LASER compacte, va fi de peste 10.000 de ori mai mic faţă de dimensiunile celor clasice actuale - structuri uriaşe, care trec pe sub mai multe ţări din Europa de Vest. Iradiate cu viitorul sistem e-light, rezidurile nucleare (cu viaţă de mii de ani) vor putea fi transmutate în noi substanţe, inactive. Vom economisi astfel milioanele de euro cheltuite în prezent cu transportul şi depozitarea lor. Primele transmutări vor avea loc în 15-20 de ani, timp în care noua tehnologie va atinge maturitatea. Instalaţiile LASER viitoare vor fi extrem de puternice şi accesibile oricărei unităţi medicale, ca sursă ieftină de iradiere cu diferite particule în diverse tratamente. Terapia anticancer nu va fi singura dintre aplicaţiile medicale posibile.


Prof. dr. Marius Enăchescu,
vicepreşedinte ANCS

Oportunităţi pentru firmele locale

Noul institut va atrage venituri mari în localităţile învecinate, susţine Wolfgang Sandner, presedintele proiectului european LaserLab: „Am angajat o firma profesionista să evalueze efectul institutului meu din Berlin asupra bugetului local. Studiul arată că fiecare Euro investit în cercetare aduce peste 3,5 euro firmelor locale, numai dacă se iau în calcul banii cheltuiţi în zonă de cercetători şi de familiile acestora. Am convins astfel autorităţile (care credeau că aruncă banii pe cercetare) şi nu au mai operat reduceri de buget”.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
andreea
Link la pagina web IFA.
05 Noiembrie 2009, 09:23:27
mircia
mda,ink un proiect de sifonat banii,cine stie ce madam urdea o sa asfalteze,o sa aduca laserele din china de 10 ori mai skumpe. si apoi cine a auzit de oameni de stiinta din unguria?!!
05 Martie 2010, 12:54:27
cody
mircica daraga in unguria ai dreptate nu sunt oameni de stinta dar in ungaria da si renumiti daca nu sti mai citeste intereseazate si ai sa vezi ca sunt si nu nu este un proiect de sifonat bani ci ne adus bani va aduce in 5 ani de 3 ori bani investiti ar trebui sa fim mandri ca putem face parte la un asemenea experiment de cercetare oameni care nu cred acest lucru sau cred ca va aduce un dezastru acest laser in momentul saraciri materialelor radioactive atunci sa taca ptru ca materia lor cenusie adica creerul e mai mica decat un atom
10 Iunie 2010, 07:49:50
stefan
Sa vezi ce ne "RADEM" ca la "CERNOBAL" :):)):)):)):)):)):))
09 Decembrie 2010, 02:46:52