Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Servicii versus Producţie

29 Octombrie 2009




Disproporţia dintre serviciile şi fabricaţia IT&C indică deci nu atât o aliniere la tendinţele din economiile avansate vest-europene, cât o întârziere în repetarea modelului de dezvoltare a statelor central-est europene.


Corecţii structurale sub efectul crizei


În contextul evoluţiei descrisă mai sus, anul 2008 a constituit o adevărată cotitură. Ca rezultat al investiţiilor străine recente, din 2005-2007 (în special platforma Nokia de la Jucu/Cluj), sectoarele hardware au cunoscut o creştere categorică, cu peste 60% la cifra de afaceri, iar ponderea în totalul IT&C s-a majorat la 22% faţă de 18% din anii anteriori. În paralel, decelerarea creşterii din telecomunicaţii a condus la o diminuare a ponderii acestora la 54% (faţă de 60-70%). Raportul servicii/fabricaţie a înregistrat în 2008 prima scădere notabilă de după 2000 - la 3,6. La fel de importantă a fost şi dublarea exportului sectoarelor hardware care, alături de scăderea importurilor a permis, pentru prima dată după 2000 o reducere a soldului negativ al balanţei comerciale externe IT&C.


Evoluţiile din 2009 se aliniază aceloraşi tendinţe. In primul semestru al anului, sectoarele prelucrătoare IT&C au continuat să crească puternic ca cifră de afaceri (+55% în lei nedeflataţi, conform buletinelor lunare ale INS), iar exporturile cumulate din primele cinci luni s-au mărit cu 64% (în euro). Serviciile telecom au înregistrat o urcare modestă (+6% în lei, ceea ce înseamnă o reducere în euro), iar partea cea mai consistentă a sectorului software şi servicii (servicii de tehnologia informaţiei) a cunoscut o scădere semnificativă (-24%). Desigur, contracţia serviciilor nu este îmbucurătoare, dar s-ar putea spune că perioada de criză severă pe care o traversăm aduce, în sfârşit, o corecţie structurală benefică în industria IT&C.



Mircea Vuici
Consilier, ITC(Institutul pentru
TehnicĂ de Calcul)


Structura industriei IT&C conform clasificării CAEN/NACE Rev.1


Manufacturing


- Hardware IT-calculatoare (CAEN/NACE 30)
- Hardware telecom şi electronică (32)
- Echipamente de măsură şi control, optică etc (33)

Servicii

- Telecomunicaţii (642)
- Software şi servicii (72)






Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite