Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Financiar-Bancar >> Stiri si comunicate

Conferintele de seara IBR

12 Noiembrie 2009



Institutul Bancar Român, în colaborare cu EFMA (European Financial Management & Marketing Association), a organizat pe 10 noiembrie conferinta cu tema Retail Banking Transformation – Getting ready for the post-crisis banking landscape. Este primul eveniment de acest fel organizat de IBR seara, preşedintele Petru Rareş exprimându-şi dorinţa ca astfel de evenimente să fie organizate mai des seara.
De altfel, Petru Rareş a declarat că IBR va încerca să aducă EFMA, asociaţie care realizează studii pe subiecte financiare şi organizează evenimente şi în România.
Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, a declarat că în prezent există o problemă în ceea ce priveşte clasificarea creditelor şi constituirea de provizioane. Preşedintele ARB a menţionat că se impune o ajustare a regulamentului de provizioane.
„Comunitatea bancară este dispusă şi doreşte să facă restructurări de credite”, a subliniat Radu Gheţea.
Valentin Lazea, economist şef, Banca Naţională a României, a vorbit despre necesitatea unui regulator internaţional sau măcar a unuia european. Valentin Lazea a prezentat câteva din ideile Raportului Larosiere. În primăvara acestui an, la Bruxelles, a fost dat publicităţii raportul comisiei Larosiere, care a fost însărcinată de preşedintele Comisiei Europene să facă propuneri privind reforma sistemului de reglementare şi supraveghere a pieţelor financiare.
„În raportul Larosiere se vorbeşte despre manageri şi angajaţi. Despre acţionari nu se discută, responsabilitatea acţionarilor băncilor este lăsată pe dinafară”, a mai spus Valentin Lazea.
Codruţ Pascu, Managing Director Roland Berger România, a prezentat rezultatele unui studiu recent realizat în colaborare cu EFMA, din care a reieşit că rata de creştere a numărului de clienţi e mai mică în Europa Centrală şi de Est faţă de ţările din Vest, menţionând că unele pieţe în curs de dezvoltare sunt laboratoare de inovare pentru bănci, datorită gradului mare de flexibilitate.
Concluziile acestei conferinte au fost ca se impun servicii personalizate (inovatie, orientarea pe client, crestere a eficientei din punct de vedere operational) pentru a avea in continuare succes pe piata financiar-bancară, dar si că efectele crizei financiare se vor resimti pe deplin intre 2010-2013. Vestea buna este ca e foarte posibil ca instrumentele care ne-au condus în criză (securitizările şi derivativele) să ne tracteze pentru ieşirea din criză.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite