Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

2005 – an cu proiecte multianuale

09 Februarie 2005



Florin Talpes, presedinte ANISAsociatia Nationala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) a fost creata in 1998 ca o organizatie a angajatorilor si a avut de la inceput o tenta de patronat. Pentru orice organizatie exista anumite stadii de dezvoltare si asociatiile romanesti din sectorul IT au ajuns la un anumit grad de maturitate, cand se decanteaza inclusiv serviciile pe care acestea le ofera. Am initiat o intrevedere cu dl. Florin Talpes, presedinte ANIS, pentru a afla mai multe despre pozitionarea asociatiei ca patronat si mai ales despre starea industriei romanesti de IT la inceput de an.


Ce diferentiaza ANIS fata de alte asociatii din domeniul IT?


Exista o serie de intrebari la care trebuie sa cautam un raspuns. Cine se ocupa de legislatie? Ce asociatie din industrie are in vedere ce initiative legislative trebuie adoptate pentru stimularea domeniului? Cine se gandeste la curricula universitara, la schimbarile ce trebuie adoptate in invatamantul de specialitate pentru ca industria sa beneficieze in 5-6 ani?
Acestea sunt proiecte pe termen mediu care nu au efecte imediate. O asociatie focalizata pe servicii de afaceri nu va face acest lucru pentru ca nu va vedea beneficiile imediate si nici membrii nu vor aprecia aceasta in mod deosebit. O astfel de asociatie se va concentra pe identificarea oportunitatilor de afaceri si a potentialilor clienti.


Am ajuns la o etapa in care avem nevoie ca cineva sa se preocupe si de problemele pe termen mediu-lung in cadrul unor strategii nationale. Acest rol si l-a asumat ANIS. Alte asociatii nu si-au manifestat interesul de a deveni patronat si sunt bine pozitionate in sectorul servicii de afaceri. ANIS este implicata in realizarea unui proiect de construire a unei strategii a industriei de software si servicii cu o desfasurare de 5-7 ani numit RISE (Romanian Itinerary to Software & Services Excellence) Proiectul este destul de avansat si acopera toate domeniile care pot sa afecteze sau sa stimuleze dezvoltarea ulterioara a sectorului.


Cresterea pietei inregistrata anul trecut a fost una asteptata?


2004 a fost un an deosebit pentru piata IT si a contrazis previziunile companiilor de analiza. Atat scenariile EITO cat si cele ale IDC-ului prevad pentru anii electorali un ritm de crestere mai mic. Conform acestor scenarii cresterea pietei de IT la nivelul anului 2004 urma sa fie de 4% fata de o crestere normala de 10%. Contrar asteptarilor cresterea a fost mai mare fapt ce a surprins mediul de afaceri strain. Trebuie sa observam insa ca ponderea pietei de software si servicii a scazut si s-a deteriorat ca indicator de maturitate. Cresterea pietei, in general, s-a facut pe cresterea pietei de hardware. Explicatie este una simpla si consta in initierea unor proiecte precum EURO200, suportul financiar acordat tinerilor pentru achizitionarea unui calculator, alaturi de alte proiecte care trebuiau finalizate rapid inainte de schimbarile politice. Astfel ca intr-un mod anormal anul electoral a fost un catalizator al pietei.


Situatia pietei romanesti este inca una inversa fata de cea existenta pe alte piete. Ponderea majora o au cheltuielile pentru hardware si retelistica 71% fata de 29% software si servicii.


Cu rata actuala de crestere a pietei de software si servicii momentul in care ponderea va fi similara este destul de indepartata, poate fi chiar peste 10 ani. Au fost tari unde piata de software si servicii a egalat-o pe cea de hardware in 3 ani dar si unele pentru care trecerea a durat 5-10.


Care sunt previziunile pentru anul 2005?


O previziune pentru 2005 e dificil de facut. IDC spre exemplu elimina proiectele gigant din statistici deoarece acestea pot modifica considerabil valoarea pietei. Pentru 2005 sunt cateva proiecte mari in derulare: cel de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, proiectul SEI la Ministerul Educatiei si Cercetarii. Numai aceste doua proiecte pot impinge mult valoare pietei. Sectorul public are o pondere de cel putin 40% pe orice piata din lume, iar in Romania, in mod deosebit, ponderea este mai mare. 2005 va fi dupa parerea mea un an de constructie de proiecte multianuale cu efecte vizibile in 2006.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite