Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Crestere preconizata: 20%

09 Februarie 2005



Zsolt Nagy, ministru MCTISchimbarile politice de la sfarsitul anului 2004 au adus o noua persoana si la conducerea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei: domnul Zsolt Nagy. O discutie matinala, agenda unui ministru este extrem de incarcata, ne-a dat posibilitatea de a va oferi informatii suplimentare despre strategia noului guvern in ceea ce priveste sectorul IT&C.


Domnule Ministru, care sunt prioritatile ministerului pe care il conduceti pentru urmatorul an?


Prioritatile MCTI pentru 2005 sunt stabilite pentru fiecare domeniu in parte. Unul dintre punctele de interes il reprezinta privatizarea, atat a Postei Romane cat si a Societatii Nationale de Radiocomunicatii, precum si inceperea procesului de vanzarea actiunilor detinute de stat la RomTelecom. Tot pe aceasta directie se inscrie si PosTelecom (80% din actiunile acestui operator sunt detinute indirect de stat prin compania Posta Romana), unde nu va fi vorba de o privatizare in sine, ci de vanzarea participatiunilor statului. In cazul societatilor care urmeaza sa fie privatizate si la care actionariatul este reprezentat prin minister, privatizarile vor fi precedate de analize si consultanta in urma carora trebuie sa identificam modalitatile de privatizare oportune.
De asemenea, ne propunem elaborarea unui pachet legislativ cu privire la atributiile institutiilor de control si de reglementare, astfel incat ANRC (Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii) sa treaca sub control parlamentar iar IGCTI (Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei), care va ramane sub autoritatea executivului sa primeasca atributii clare de control si sa le duca la indeplinire.
Tot pe plan legislativ ne propunem ca in 2005 sa definitivam Legea Arhivarii electronice, ca un pas necesar pentru dematerializarea documentelor in administratia publica.
Un alt obiectiv important si cu impact real este extinderea programului eGuvernare si punerea in practica a proiectelor pilot pentru a creste confortul cetateanului si capacitatea de accesare a cat mai multor servicii ale administratiei prin mijloace electronice. In cadrul proiectului „Economia bazata pe cunoastere“ ne propunem ca peste cinci ani, aproximativ 300 de localitati din mediul rural sa aiba acces in banda larga la comunicatii electronice, prin retele ce vor acoperi institutiile de invatamant si administratia locala, precum si un punct de acces public la informatii. Vrem sa actionam si pentru vitalizarea serviciilor de plata a taxelor si impozitelor deja existente, dar si pentru dezvoltarea comertului electronic.


Ce scenarii aveti in vedere pentru operatorul Cosmorom?


Solutia este greu de gasit in acest moment. In principiu, Ministerul si-ar dori relansarea operatorului de telefonie mobila Cosmorom, pentru exploatarea investitiilor si infrastructurii existente. Pe de alta parte, suntem una dintre putinele tari in care activeaza doar doi operatori GSM si cred ca existenta unui al treilea ar fi un semn de stabilitate a pietei. Exista mai multe scenarii pentru relansarea acestui operator, am avut unele discutii cu persoane din conducerea Romtelecom si OTE, a fost initiata o analiza si in lunile urmatoare va fi luata o decizie.
De asemenea, vor fi scoase la licitatie cele doua licente UMTS nevandute anul trecut.


Ati vorbit in ultima conferinta de presa despre necesitatea accesului la servicii broadband si despre conceptul CityNet. Cum se va implica MCTI in acest sector?


Am avut primele discutii cu asociatiile de profil, iar interesul nostru este de a ajuta companiile sa investeasca in bucla locala si in acces de banda larga. Pe masura ce piata va creste, preturile acestor servicii vor cobori. Cred ca va fi un fenomen similar celui din comunicatiile mobile la inceputul erei GSM in Romania. Trebuie sa gasim solutii pentru a-i ajuta pe cei interesati sa ofere astfel de servicii. Acest tip de masuri nu pot fi luate decat printr-o colaborare foarte stransa cu piata reala. Din punctul de vedere al ministerului de resort ne-am propus sa inlaturam acele obstacole legislative si de reglementare. Cresterea accesului la servicii in banda larga tine atat de un suport legislativ propice, cat si de o dezvoltare structurala a pietei si economiei romanesti in general. Pana in 2008 ar trebui ca aceste servicii sa aiba un pret accesibil si pentru romani.
Programul CityNet are in vedere dezvoltarea de „Orase digitale“, bazate pe reteaua metropolitana formata din serviciile municipalitatii, rezidenti si servicii comerciale. Proiectul, prin intermediul caruia vor fi oferite servicii informatice integrate locuitorilor, urmeaza sa fie elaborat in acest an, cand vom incepe si selectia oraselor reprezentative. Dorim sa aratam ca este posibila o digitalizare a municipalitatilor si sa oferim modele tuturor comunitatilor locale.


Cum vedeti evolutia procesului de informatizare a administratiei publice?
Anterior numirii mele ca ministru am avut o relatie stransa cu administratia publica locala si judeteana. Cunosc cerintele si problemele dezvoltarii acestui sector. MCTI va fi un punct de plecare strategic in vederea dezvoltarii intregului sector public.
Legea arhivarii electronice este o initiativa legislativa care se adreseaza mai ales acestui domeniu. Arhivele electronice vor contribui la dezvoltarea back-office-ului sistemelor informatice ale administratiei publice.
Am in vedere reluarea intalnirilor Grupului de Promovare a Tehnologiei Informatiei in vederea armonizarii strategiilor de dezvoltarea din domeniu, inclusiv pentru asigurarea interoperabilitatii dintre sistemele informatice create la nivel municipal sau judetean. Daca vom continua dezvoltarea in paralel a sistemelor, investitiile nu vor produce adevarata valoare.


Ce masuri legislative considerati ca sunt necesare pentru cresterea investitiilor in sectorul IT&C?


Stimularea investitiilor nu poate fi realizata doar prin initiative legislative si facilitati fiscale. Cerintele Uniunii Europene sunt foarte stricte din acest punct de vedere, insa Cabinetul Tariceanu a luat deja cateva masuri. Este binecunoscuta masura reducerii cotei de impozitare la 16%, ceea ce face ca Romania sa fie mai atractiva pentru investitori si cred ca cei din IT&C nu fac exceptie. Cred insa ca facilitatile locale pot fi atractive, precum cele oferite de parcurile industriale cu infrastructura deja construita. Trebuie sa facem unele diferentieri geografice deoarece avem zone mai dezvoltate, ca Timisoara spre exemplu, unde datorita aparitiei a numeroase locuri de munca in sectorul IT&C, facultatile de profil sunt coplesite de cereri pentru pregatirea de personal calificat. Pe de alta parte, la Iasi, invatamantul tehnic este de calitate insa lipsesc locurile de munca bine platite.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite