Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Diverse >> Stiri si comunicate

Consumul de energie al locuinţei va putea fi controlat de la distanţă

25 Noiembrie 2009



Consumatorii casnici de energie electrica vor putea în viitorul apropiat sa controleze ei însisi consumul de energie al propriei locuinte, inclusiv de la distanta, prin intermediul telefonului mobil. Panasonic Europe si SEAS-NVE, cel mai mare furnizor de energie din Danemarca, cu actionariat format din consumatorii însisi, vor începe derularea unui proiect pilot pentru testarea unui sistem inteligent de management al energiei.


“Aceasta colaborare reprezinta primul pas catre extinderea la scara larga a utilizarii sistemului de management al energiei dezvoltat de Panasonic”, spune Laurent Abadie, CEO Panasonic Europe. “Panasonic Energy Management System încorporeaza ultimele noastre tehnologii capabile sa ajute la economisirea, producerea si stocarea de energie în mediul casnic si, de asemenea, la reducerea emisiilor daunatoare mediului înconjurator. Sistemul Panasonic, alaturi de tehnologia Smart Grid dezvoltata de SEAS-NVE, vor conduce la crearea unui stil de viata mai ecologic, fara ca activitatea de zi cu zi a consumatorilor sa fie afectata”, explica Abadie.


Sistemul Lifitiny HEMS, dezvoltat de catre Panasonic Electric Works Co. Ltd., permite economisirea unei cantitati apreciabile de energie, consumatorul putând vizualiza oricând consumul curent din locuinta, masurat cu ajutorul unor echipamente inteligente specifice. De asemenea, sistemul poate genera sfaturi cu privire la controlarea sistemului de încalzire, de iluminare sau a echipamentelor electrice din casa, prin intermediul mai multor ecrane sau chiar prin intermediul PC-ului sau al unui smartphone.
O casa-prototip care utilizeaza atât sistemul Lifinity Home Energy Management System (HEMS) de la Panasonic, cât si tehnologia Smart Grid a celor de la SEAS-NVE pentru gestionarea inteligenta a consumului de energie de catre aparatele electrocasnice, centralele termice si de echipamentele de încalzire a apei menajere, va fi expusa în cadrul conferintei Natiunilor Unite dedicata schimarilor climaterice, COP15, ce va avea loc la Copenhaga în luna decembrie 2009.


“Lifinity HEMS va oferi pe viitor consumatorului obisnuit întregul control asupra cantitatii de energie electrica si caldura pe care le utilizeaza acasa”, spune Thomas Mikkelsen, director de marketing în cadrul SEAS-NVE. “Sistemul este, de asemenea, capabil, sa se conecteze direct la un smartphone, astfel încât consumatorul va avea posibilitatea sa întrerupa functionarea echipamentelor electrice de acasa sau, dimpotriva, sa le porneasca. Panasonic are o îndelungata experienta în dezvoltarea de tehnologii ecologice si suntem convinsi ca aceasta colaborare va aduce numeroase beneficii clientilor nostri”, adauga oficialul.


Proiectul casei-prototip va trece prin doua etape înainte ca tehnologiile sa fie implementate în cele peste 350.000 de locuinte apartinând clientilor SEAS-NVE.
Prima etapa a testelor demonstrative va debuta pe 1 decembrie 2009 si va urmari:
¤ vizualizarea consumului de energie
¤ functionarea sistemului de iluminare pe baza informatiilor furnizate de senzorii din casa
¤ controlarea de la distanta a echipamentelor electronice si a sistemului de iluminare


A doua etapa va presupune:
¤ controlarea de la distanta a aparatelor de aer conditionat si a sistemului de încalzire a locuintei
¤ utilizarea eficienta a echipamentelor de producere si stocare a energiei electrice.


“Ca una dintre cele mai mari si de succes companii din lume, Panasonic si-a bazat activitatea, înca de la fondare, pe câteva principii printre care si cel de a functiona în armonie cu mediul înconjurator. COP15 ofera Panasonic o platforma unde sa ne demonstram capacitatea de a ajuta consumatorul obisnuit sa gestioneze consumul de energie, dar si sa expunem tehnologiile si modul în care acestea pot ajuta la atingerea obiectivelor COP15”, adauga Laurent Abadie.


SEAS-NVE a jucat un rol important în aparitia primelor turbine eoliene din Danemarca. Printre alte proiecte, SEAS-NVE s-a implicat în planificarea si dezvoltarea câmpului de mori de vânt de la Nvsted, unul dintre primele câmpuri eoliene daneze, situate pe mare. În prezent, aproape 20% din cantitatea totala de energie electrica pe care o consuma Danemarca este produsa utilizând turbinele eoliene. În mai 2009, SEAS-NVE a inaugurat proiectul Smart Grid care va conduce la instalarea de echipamente inteligente pentru masurarea consumului de energie în aproximativ 350.000 de locuinte daneze.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite