Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

MCSI, to be or not to be?

28 Noiembrie 2009



În mod surprinzător, pe lista ministerelor propuse de Lucian Croitoru şi Liviu Negoiţă nu s-a regăsit şi Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor. Complementar, şi alţi lideri vorbesc despre un Guvern cu un număr redus de ministere, însă, în lipsa unor nominalizări concrete, nu se poate trage o concluzie. Dispariţia MCSI/MCTI ar fi surprinzătoare, pentru că, după 2000, ministerul părea că ocupă un rol important în strategiile ultimelor guvernări, atât din perspectiva discursurilor politice, cât şi a bugetelor alocate unor proiecte de anvergură. Mai mult, după o perioadă de tranziţie, cu frecvente schimbări de miniştri, sub conducerea lui Gabriel Sandu activitatea părea că se stabilizează. (De văzut inclusiv recentul anunţ privind înfiinţarea Centrului Naţional de Supercomputing.)


Miza ar putea fi trecerea Comunicaţiilor (sectorul cu cea mai mare valoare), cu tot cu agenţiile afiliate, în subordinea Ministerului Transporturilor, acolo unde au fost şi până la jumătatea anilor ’90, când a apărut Ministerul Comunicaţiilor. Nu cred că poate fi invocată ca argument lipsa unei persoane potrivite, după refuzul lui Varujan Pambuccian, pentru că precedente există.


Este sau nu ITC-ul un domeniu strategic pentru România? Cu o pondere în PIB de circa 15%, nu se poate pune problema că MCSI ar fi un minister fără reprezentativitate, precum Ministerul Informatiilor Publice activ în perioada 2000-2003. Dincolo de aportul adus PIB-ului, MCSI este important prin impactul mare în relaţia cu proiectele ITC gestionate în spaţiul public, proiecte a căror valoare va creşte. Sistemul Electronic Naţional este un astfel de exemplu. Alături de necesitatea construirii unei strategii naţionale cu privire la dezvoltarea domeniului sau a coordonării unor proiecte ca SEN, MCSI ar trebui să fie garantul bunei desfăşurări a licitaţiilor ITC din sectorul public, al finalizării proiectelor şi al orientării acestora către rezultate reale şi nu doar către îndeplinirea caietelor de sarcini. Ar fi de amintit, în acest context, discuţiile pe tema facilităţilor fiscale pentru programatori şi opoziţia manifestată de Ministerul de Finanţe – redus la nivel de agenţie, MCSI îşi va pierde din importanţă şi din puterea de negociere cu alte instituţii publice.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite