Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Poziţionarea ca integrator - evoluţie firească a business-ului Novensys. Interviu Cezar Golumbeanu, president of the board Novensys

28 Noiembrie 2009



Criza financiară mondială a afectat drastic activitatea industriei IT locale anul acesta, scăderea numărului de proiecte impunând reorientări importante ale politicii de afaceri majorităţii jucătorilor din această piaţă. Există însă şi modele de business startate în perioada ante-criză care şi-au confirmat valabilitatea acum, într-un context economic dificil. Evoluţia companiei Novensys poate fi un astfel de model.
Cezar Golumbeanu, President of the Board Novensys, ne-a detaliat schimbările de strategie care au asigurat companiei o evoluţie pe plus şi în 2009.


- Cum s-a resimţit anul 2009 în business-ul Novensys?

- Cred că vorbesc de la sine cifrele: dacă anul trecut cifra de afaceri realizată de Novensys a fost de 17 milioane de euro, anul acesta, la nivelul lunii octombrie, valoarea cifrei de afaceri este de peste 18 milioane de euro, estimările noastre fiind că valoarea totală pe 2009 va fi undeva în jur de 20 de milioane de euro. Numărul de proiecte noi este unul mai mic decât cel înregistrat anul trecut, fapt datorat parţial contextului economic, dar mai ales focusului pe zona enterprise. Anul acesta orientarea Novensys către zona enterprise a devenit mai accentuată, fiind o evoluţie firească a business-ului nostru, ca urmare a strategiei startate în urmă cu câţiva ani, dar şi a modului în care a evoluat cererea la client. Novensys a adresat constant zona enterprise, în principal cu soluţii de nişă, care acopereau cerinţe specifice în zone neacoperite, însă anul acesta ne-am extins portofoliul de soluţii şi ne poziţionăm din ce în ce mai mult ca un integrator de sistem.


- Veţi renunţa la dezvoltarea soluţiilor de nişă pentru a vă focusa pe activităţile de integrator?


- Evoluţia amintită nu înseamnă renunţarea la dezvoltarea soluţiilor de nişă – atât a celor proprii, cât şi ale partenerilor –, numai că acum nu ne mai rezumăm la acest nivel, ci venim cu o ofertă mult mai completă, care să acopere integral cerinţele clientului. Este vorba, practic, de o extindere a competenţelor şi ofertei noastre. Pasul pe care l-am făcut este acela de a nu mai oferi doar aceste soluţii de nişă către companii, fie ele small, medium sau enterprise, şi asta pentru că, din ce în ce mai frecvent, clienţii nu mai doresc ca, prin implementarea unei soluţii software, să acopere o singură zonă şi/sau să rezolve o singură problemă, ci vor o soluţie end-to-end completă. Un alt motiv pentru care sunt solicitate serviciile de integrator furnizate de Novensys este eterogenitatea sistemelor informatice, care reprezintă o problema reală, greu de soluţionat. Este dificil pentru o companie să lucreze cu cinci vendori diferiţi, de la care are cinci soluţii, cu termene de livrare diferite, cu contracte de mentenanţă diferite, etc. Evident că pentru un astfel de client este mult mai avantajos să contracteze un singur partener de implementare cu competenţe reale de integrator, capabil să satisfacă cerinţele sale şi să îşi asume responsabilitatea întregii soluţii, end-to-end. Este o cerinţă din ce în ce mai frecventă la clienţii din zona enterprise, dar care devine vizibilă şi în proiectele din sectorul public.

Parteneriatul strategic cu Oracle


- Care sunt direcţiile în care aţi acţionat pentru a vă consolida poziţia de integrator de sistem?


- Novensys a încheiat în cei 12 ani de activitate o serie de parteneriate importante cu jucătorii din piaţa soluţiilor hardware şi software, care ne oferă un suport important şi o poziţie unică pe piaţa integratorilor de sistem. Pentru a ne consolida acest statut pe plan local am investit mult, în ultima perioadă, în dezvoltarea parteneriatului cu Oracle, unde ne-am dezvoltat competenţe pe o serie de aplicaţii complexe, cu care considerăm că putem adresa optim cerinţele pieţei locale.


- Ce produse din portofoliul Oracle oferă la momentul actual Novensys?


- Cronologic, primul produs Oracle în zona căruia ne-am dezvoltat competenţe este Siebel, în zona de CRM, dar nu numai, pentru că este un produs complex care acoperă o arie mult mai mare decât o soluţie clasică de management al relaţiilor cu clienţii. A urmat soluţia Hyperion – pe zona de planificare şi urmărire bugetară, o aplicaţie care se bucură de o recunoaştere unanimă în sectorul financiar. Apoi Oracle Enterprise Business Suite, care acoperă zona de enterprise resource planning, o soluţie complexă ce ocupă o poziţe de lider pe piaţa aplicaţiilor ERP. Pasul următor a fost Oracle Data Integrator, o componentă cu rol-cheie în stategia Oracle, fiind o aplicaţie care acoperă nevoia de extragere a datelor din sistemele legacy. La acestea se adaugă zona de tehnologie, respectiv bazele de date Oracle, zonă pe care o considerăm o posibilă direcţie de dezvoltare pe viitor, alături de soluţiile SOA promovate de Oracle, în ideea de a oferi soluţii complete de integrare în zona middleware. O altă direcţie de dezvoltare pe care o preconizăm este soluţia Oracle Business Intelligence Enterprise Edition, care se adaugă celorlalte soluţii de Business Intelligence din portofoliul nostru şi pe care, într-o primă fază, am implementat-o în cadrul companiei noastre (aşa cum am procedat de altfel şi cu alte soluţii Oracle – Siebel, Hyperion, EBS etc.).



„Parteneriatul cu Oracle contribuie esenţial la consolidarea poziţiei Novensys ca integrator de sistem.“


- Ce alte parteneriate aţi dezvoltat în ultima perioadă?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Tofan
Pentru licenta CRM vertical versus orizontal Novensys are 50% din piata de soft romaneasca ???
04 Aprilie 2010, 11:34:12
Mihaela Spinache
Cezar, te rugam sa ne contactezi. Revederea de 30 1 este pe 16 oct
18 Septembrie 2021, 02:25:28