Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Soluţii IT pentru Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă

28 Noiembrie 2009



Conform unui studiu realizat anul trecut de Gfk Custom Research, serviciul de pompieri beneficiază de încrederea a 94% dintre români.
Cu toate acestea, există destule administraţii locale care nu sunt atât de preocupate de realizarea unui proiect comun cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţă şi cu companiile de utilităţi pentru a eficientiza procesul de luare a deciziilor în cazul unor situaţii de urgenţă.



Din cele 41 de inspectorate pentru situaţii de urgenţă din România, ISU Crişana Bihor este printre puţinele inspectorate care au în punctul de comandă o hartă pe care sunt reprezentate clădirile cu numere poştale, denumiri ale agenţilor economici sau tipul şi numărul blocului. Această hartă a fost plotată şi montată în anul 2000, fiind realizată pe baza unei hărţi digitale create într-un sistem informaţional geografic.


O soluţie GIS este doar una din multiplele soluţii care sunt necesare unui Inspectorat pentru Situaţii de Urgenţă.


Proiectul SMISU, lansat oficial

În vara anului trecut, compania S&T a anunţat lansarea oficială în România a proiectului SMISU, care are ca scop îmbunătăţirea colaborării organizaţiilor pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă. Finanţat de Banca Mondială, proiectul, în valoare de aproximativ 7,5 milioane de euro, trebuia să fie implementat în termen de 12 luni, de către un consorţiu format din companiile S&T România şi APD Communications Ltd. (Marea Britanie), cu sprijinul companiilor britanice EUS Associates Ltd şi Ultra Electronics APL.


SMISU reprezintă un proiect IT de referinţă pentru sectorul public din România, cu efecte imediate asupra creşterii calităţii şi eficienţei serviciilor de gestionare a situaţiilor de urgenţă la toate nivelurile, de la cel judeţean până la nivel naţional, precum şi asupra sporirii capacităţii Guvernului de a lua rapid cele mai oportune decizii şi de a acţiona în cazul situaţiilor de urgenţă.


SMISU conectează toate centrele operaţionale pentru situaţii de urgenţă, precum şi alte organizaţii interesate în vederea partajării de informaţii relevante şi suport în luarea deciziilor atât în activitatea de zi cu zi, cât şi în situaţii de urgenţă care implică gestionarea acestora de către comitetele pentru situaţii de urgenţă. Acest sistem va fi utilizat în toate etapele managementului situaţiilor de urgenţă: prevenire, planificare, răspuns şi restabilirea stării de normalitate. SMISU este un sistem integrat, destinat să asigure suportul informaţional necesar factorilor decizionali prin colectarea şi distribuirea informaţiilor despre urgenţe de la şi între instituţiile implicate în gestionarea acestor situaţii, evaluarea situaţiilor de urgenţă şi a efectelor acestora, coordonării intervenţiei, monitorizării situaţiilor, precum şi pentru elaborarea, stocarea punerii în aplicare, coordonarea planurilor şi a procedurilor standard operaţionale prevăzute pentru fiecare tip de situaţie în parte.


Datorită importanţei pe care o are, partea de design, implementare, training şi suport a aplicaţiei SMISU este asigurată în comun de către divizia de dezvoltare de software a S&T şi partenerii englezi.


Managementul operaţiunilor de evacuare


În cele mai multe situaţii de urgenţă produse de dezastre naturale apare necesitatea evacuării persoanelor. Calitatea managementului operaţiunilor de evacuare este mult îmbunătăţită prin utilizarea sistemelor informatice de asistenţă decizională, sisteme care devin indispensabile în cazul unor operaţiuni de evacuare de anvergură.


În luna noiembrie 2007, doi ofiţeri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana al judeţului Bihor au participat la un exerciţiu de evacuare transfrontalieră, în cadrul căruia au fost evacuate peste 700 de persoane din Olanda în Belgia. Unul dintre obiectivele principale ale exerciţiului a fost testarea a patru sisteme informatice de asistare decizională.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
pompieru
eee, merge SMISU? parca trebuia pornit din 2009, se termina 2010 in curand si SMISU e pe undeva, nu stiu unde ca nu se vede. Suna bine in scris, si cand citesti ce va face.... intrebarea e FACE? inca nu da o saaaa facaaaaa.......
05 August 2010, 12:54:32