Laboratorul European Asociat în domeniul “micro-nanosistemelor inteligente”
La începutul lunii noiembrie 2009 a fost semnat memorandumul care guvernează funcţionarea Laboratorului European Asociat (LEA), cu denumirea “Smart MEMS/NEMS for Advanced Communication and Sensing – Smart MEMS”.
Laboratorul European Asociat include trei grupuri de cercetare din Franţa, România şi Grecia şi anume din LAAS – CNRS, Toulouse (Franţa), din IMT – Bucureşti (dr. fiz. Alexandru Muller) şi din FORTH, Heraklion (Grecia). Acest “laborator comun” a fost creat plecând de la colaborarea îndelungată între cele trei grupuri de cercetare în proiecte europene şi în proiecte bilaterale, colaborare materializată în numeroase lucrări ştiinţifice publicate în comun.
Nu este lipsit de interes faptul că această colaborare a fost iniţiată de un proiect european (MEMSWAVE) coordonat de către IMT (1998-2001) şi nominalizat ulterior (2002) la Premiul Descartes pentru cel mai bun proiect de colaborare europeană. Impulsul decisiv pentru crearea LEA l-a constituit însă un alt proiect IMT: Centrul de excelenţă MIMOMEMS (RF and Opto MEMS) finanţat de către UE (2008-2011), proiect care susţine şi acţiuni de “twinning” ale IMT cu ceilalţi doi parteneri din LEA.
Obiectivul colaborării în LEA este legat de dezvoltări recente în domeniul micro- şi nanosistemelor (MEMS/ NEMS). Tehnologiile MEMS (Micro-Electro-Mechanical Systems) se aplică şi în domeniul microundelor şi al undelor milimetrice. Circuitele de microunde şi unde milimetrice având ca suport membranele dielectrice şi semiconductoare, comutatoarele şi dispozitivele de acord elecromecanice utilizate în domeniul microundelor şi undelor milimetrice, au creat noul domeniu denumit generic “RF MEMS- Radio Frequency Micro-Electro-Mechanical Systems”. În 1996 colectivul de microunde din IMT-Bucureşti realizează pentru prima dată în Europa circuite de microunde suspendate pe membrane. În cadrul reţelei europene de excelenţă FP6 “AMICOM” (2004-2007), IMT-Bucureşti, FORTH, Heraklion, şi LAAS-CNRS, Toulouse, au realizat în comun structuri de filtre pentru unde milimetrice cu pierderi sub 1dB şi antene Yagi-Uda pentru unde milimetrice pe membrane. S-au realizat experimental structuri suspendate pe membrane pe care s-a reuşit înlăturarea aproape totală a peretelui care ar putea perturba radiaţia antenei (aşa numitele membrane “quasi-three edges” realizate prin corodare uscată urmată de corodare umedă, fig. 1).
Fig 1 Imagine a antenei Yagi-Uda pentru 45 GHz realizată pe membrană de SiO2/Si3N4 (IMT, LAAS, FORTH).
S-a mai reuşit construcţia unui receptor integrat monolitic pe GaAs, având atât antena Yagi-Uda cât şi diode Schottky suspendate pe aceeaşi membrană de GaAs. Receptorul a fost proiectat şi realizat pentru frecvenţă de lucru de 60 de GHz (fig. 2).
LEA, ca “laborator comun” al celor trei entităţi, a definit şase direcţii comune de cercetare (cea de “Nanoscale Microwave” este coordonată de către IMT) şi facilitează accesul la infrastructura partenerilor (toate trei entităţile dispun de “camere albe”), precum şi schimburi de cercetători (inclusiv de doctoranzi şi masteranzi). Evident, continuă participarea în comun la propuneri de proiecte FP 7.
Fig. 2 Receptor pentru 60 GHz, integrat monolitic pe membrană de GaAs, cu detaliu al diodei Schotky (IMT, FORTH, LAAS)
Dr. Alexandru Muller,
şef de laborator
INCD-Microtehnologie (IMT-Bucureşti)
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)