Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Repartizarea geografica a pietei IT

10 Februarie 2005



Polarizarea regionala a industriei romanesti de software este un fenomen cunoscut de toata lumea si care urmeaza intr-o oarecare masura mersul general al economiei. Daca va vom spune ca Bucurestiul e mai dezvoltat si nordul Moldovei nu, daca nu stiti cel putin banuiti acest lucru. Ce nu stiti poate sunt cifrele exacte ale acestei repartizari geografice a IT-ului romanesc. Asociatia Nationala a Industriei de Software si servicii, plecand de la datele culese de ITC, a realizat un studiu pe aceasta tema, studiu ce evidentiaza o concentrare puternica in Bucuresti, dar si consolidarea unor centre regionale importante.
In Bucuresti se realizeaza o cifra de afaceri de 480 milioane de dolari (63% din totalul industriei), cu 11.300 de angajati (45% din total) care lucreaza in peste 3.000 de firme (36% din numarul total). Din Bucuresti provin si jumatate din exporturile de software si servicii. Capitala determina hotarator evolutia industriei romanesti de software si servicii.


Banatul e fruntea
Timisoara, care s-a impus in mod clar ca al doilea centru de software si servicii al Romaniei, detine 10% din personal, 9,5% din veniturile totale si 25% din exporturi. Urmeaza in ordine Cluj (4,7% din cifra de afaceri totala), Iasi (2,7%), Brasov (2,7%), Prahova (2,4%), Constanta, Sibiu si Mures.
Activitatile de dezvoltare software (produse si servicii) si exporturile sunt concentrate in special in Bucuresti si in centre din vestul si centrul tarii: Timisoara, Cluj, Brasov, Sibiu. Acestea sunt si zonele preferate pentru investitiile straine in industria de software.
Locatiile cele mai cautate sunt si cele mai scumpe. De exemplu, in Timisoara salariul mediu brut este cu 50% mai mare decat media pe intreaga industrie de software, in timp ce in centre ca Iasi sau Constanta nivelul se situeaza sub jumatate din media pe tara.
La polul opus centrelor dezvoltate se afla o serie de judete din sudul Munteniei si al Moldovei (Olt, Calarasi, Teleorman, Ialomita, Vaslui) in care veniturile totale nu depasesc un milion de dolari, iar personalul se cifreaza la cateva zeci de salariati. In timp ce primele 10 judete, inclusiv Bucurestiul, acumuleaza 87% din cifra de afaceri a industriei de software si 81% din personal, ultimelor 10 judete le revin doar 1% si, respectiv, 2%.
Mircea Vuici, consultant ITC explica aceste procente: „Repartizarea pe regiuni a industriei de software si servicii reflecta rezultatele analizei pe judete. Alaturi de Bucuresti – polul de dezvoltare al industriei, se observa o concentrare mai puternica in regiunile Vest, Centru si Nord-Vest care acumuleaza impreuna 34% din personalul industriei si 22% din cifra de afaceri, in timp ce regiunile Sud-Vest, Sud, Sud-Est si Nord-Est totalizeaza doar 21% din personal si 15% din cifra de afaceri, in conditiile in care ponderea lor in populatia totala este de 57%.“
„O solutie pentru stimularea dezvoltarii industriei in regiuni ca Moldova, Muntenia, Oltenia este crearea de parcuri tehnologice in orasele cu centre universitare“, este de parere Florin Talpes, Presedintele Patronatului ANIS.
Analiza ANIS indica si legatura directa dintre distributia regionala a industriei de software si indicatorii specifici societatii informationale. Gradul ridicat de e-readiness al unei locatii constituie un factor stimulator pentru consolidarea industriei de software si servicii care, la randul ei, contribuie substantial la dezvoltarea generala a zonei respective si impulsionarea implementarii societatii informationale.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite