Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Intel anunţă chip-ul cu 48 de nuclee

03 Decembrie 2009



Compania Intel a prezentat pe 1 decembrie, la Braunschweig, în Germania, noul procesor Intel cu 48 de nuclee, numit „single-chip cloud computer”. Procesorul este doar un prototip, însă cercetătorii de la laboratorul din Braunschweig au demonstrat cu ajutorul unor demo-uri, că acest procesor experimental ar putea remodela felul în care se construiesc calculatoarele în prezent şi modalitatea prin care consumatorii interacţionează cu PC-urile şi dispozitivele personale.

Compania intenţionează să implice industria şi mediul academic în acest proiect de cercetare în anul care vine, punând la dispoziţie 100 de chip-uri experimentale pentru dezvoltarea unor noi aplicaţii software şi modele de programare. La începutul anului viitor, Intel va integra caracteristici cheie într-o nouă linie de chip-uri sub brandul Core şi va lansa în cursul anului viitor procesoare cu şase şi opt nuclee.
Acest prototip conţine 48 de nuclee, fiind cel mai mare număr existent pe un singur chip din siliciu.
Joseph Schütz, vicepreşedinte Intel, care a prezentat jurnaliştilor prezenţi la Braunschweig noul chip, a declarat că noul chip „nu e doar un microprocesor, ci o platformă de inovare software”.
Intel speră să înţeleagă mai bine modul prin care pot fi programate şi coordonate nucleele acestui prototip, lucru care va ajuta compania în producerea viitoarelor chip-uri. Laptopurile viitorului cu o foarte mare capacitate de procesare ar putea să „vadă”, la fel ca oamenii care pot vedea obiectele şi mişcările în timp real. Imaginaţi-vă, de exemplu, că veţi putea interacţiona într-o zi cu computerul şi veţi lua parte la o lecţie virtuală de dans sau că veţi face cumpărături online pe un laptop dotat cu o cameră 3-D, care vă va arăta într-o „oglindă” probând şi purtând hainele care v-au plăcut. Această modalitate de interacţiune ar putea elimina tastatura, telecomanda sau joystick-ul folosit pentru jocuri.


19 laboratoare Intel Labs în Europa
Intel Labs a numit acest chip de teste „single-chip cloud computer” deoarece este similar cu structura de centre de date utilizate pentru a crea un „nor” de resurse de calcul pe Internet, un mod de a livra servicii precum online banking, reţele de socializare şi magazine online, pentru milioane de utilizatori.
Programul a fost creat în colaborare de Intel Labs, în centrele sale de cercetări din Bangalore (India), Braunschweig (Germania) şi Hillsboro, Oregon (SUA).
În prezent, Intel Labs Europe include 19 laboratoare, în care lucrează peste 900 profesionişti în domeniul cercetării.
Intel Labs Europe a fost înfiinţat oficial la începutul anului 2009, ca o metodă centrală de coordonare a activităţilor în cadrul acestei reţele diverse şi extinse şi pentru a consolida şi îmbunătăţi alinierea Intel la eforturile R&D europene.



Centrul de cercetare Intel de la Braunschweig conduce cercetări în arii precum viitoarele generaţii de microprocesoare şi platforme de calcul. O zonă cheie de cercetare a laboratoarelor de la Braunschweig o reprezintă dezvoltarea unor infrastructuri de emulare şi a tehnologiei care să ajute la accelerarea dezvoltării şi proiectării de chip-uri. Laboratorul lucrează în strânsă cooperare cu Universitatea Tehnică din Braunschweig şi are relaţii la nivel academic cu numeroase universităţi din Europa.
În cadrul laboratorului Intel de la Braunschweig lucrează 100 de ingineri R&D.





Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite