Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Tehnologie inovatoare antimicrobiana si de auto-curatare pentru domeniul constructiilor

08 Decembrie 2009Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, în parteneriat cu S.C. PSV Company S.A. Bucuresti, Universitatea de Medicină şi Farmacie ”GR.T.POPA” Iaşi şi SETKO Impex SRL, a demarat un proiect intitulat “Tehnologie de acoperire pe bază de sisteme disperse nanostructurate fotocatalitice cu rol de auto-curăţare şi antimicrobian, pentru aplicaţii în domeniul construcţiilor.”

Obiectivul general al proiectului l-a constituit elaborarea unei tehnologii de acoperire pe bază de materiale, sub formă de soluţii nanocoloidale de TiO2 şi Ag, cu rol antimicrobian şi de auto-curatare pentru suprafeţele ceramice, metalice, pentru finisările interioare şi exterioare ale construcţiilor.

S-a intenţionat, astfel, dezvoltarea unei tehnologii performante aparţinând „chimiei verzi”, tehnologie care să permită realizarea unui produs nou şi a unei game de servicii, cu efecte benefice atât asupra mediului înconjurător şi calităţii vieţii, cât şi promovarea inovării la nivelul agenţilor economici, ca rezultat al valorificării parteneriatelor cu organizaţiile de cercetare care au experienţă în domeniul nanotehnologiilor.

Rezultatele obţinute în cadrul proiectului amintit permit dezvoltarea unei noi game de servicii orientate către piaţa construcţiilor (construcţii noi, restaurare finisări exterioare clădiri vechi pentru substraturi din materiale ceramice, metalice, cu multiple aplicaţii, inclusiv ca straturi de acoperire pentru materiale de construcţii exterioare şi interioare, incluzând plăci ceramice, ţigle, aluminiu, oţel zincat şi alte substraturi metalice, filme plastice, materiale pentru corturi, sticlă, elemente de zidărie din beton, ciment, lacuri şi vopsele lavabile, materiale textile, pielărie etc.), în vederea creşterii calităţii vieţii şi a diminuării impactului poluării industriale.

Suplimentar, se are în vedere şi prepararea unui produs nou – soluţie dispersă nanostructurată fotocatalitica cu rol de auto-curaţare şi antimicrobian, care să se poată comercializa şi pentru aplicaţiile domestice, prin vanzare en-detail.

Pentru rezultatele deosebit de inovative, INCDIE ICPE-CA a depus cerere pentru obţinerea brevetului de invenţie.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite