Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Intel anunţă o nouă generaţie a platformei Atom

21 Decembrie 2009



Intel Corporation a anunţat astăzi noile procesoare Intel Atom, care oferă capabilităţi de grafică încorporate direct în CPU, acestea permiţând îmbunătăţirea performanţei şi obţinerea unor design-uri mai mici şi cu eficienţă energetică mai mare pentru o nouă generaţie de netbook-uri şi PC-uri desktop entry level, cu tehnologie Atom. Integratori importanţi s-au angajat să pună la dispoziţia consumatorilor sisteme ce integrează noile procesoare Intel® Atom™ şi noul chipset în următoarele săptămâni.
Cea mai nouă platformă Intel Atom pentru netbook-uri este compusă dintr-un nou procesor Intel® Atom™, N450, şi un nou Express Chipset Intel® NM10. Pentru PC-urile desktop entry level, platforma este alcătuită fie din procesorul Intel® Atom™ D410, fie din procesorul dual core D510, în combinaţie cu Express Chipset-ul Intel® NM10. Procesorul Atom a fost conceput de la bun început pentru dispozitive mici, având un consum energetic redus. Intel Atom rămâne în continuare cel mai mic chip creat de Intel, bazat pe tehnologia cu poartă de metal şi constantă dielectrică ridicată.
Din iunie 2008, când Intel a anunţat primele procesoare Atom pentru netbook-uri şi PC-uri desktop entry level, piaţa s-a extins rapid. De la introducerea acestor procesoare, Intel a expediat peste 40 de milioane de chipuri Atom pentru netbook-uri către toţi marii integratori de sisteme din întreaga lume. În acelaşi interval de timp, vânzările de netbook-uri au crescut rapid, înregistrându-se cifre mai mari decât cele realizate de iPhone de la Apple sau Nintendo Wii.
Până în prezent, s-au creat peste 80 design-uri pentru noua platformă Atom, de către integratori mari de sisteme, cum ar fi ASUS, Acer, Lenovo, Dell, MSI, Toshiba, Samsung şi Fujitsu.
Majoritatea sistemelor vor include noul sistem de operare Windows 7 Starter sau Home Basic. Unii integratori de sisteme oferă MoblinTM Linux v2 ca alternativă pentru clienţii care îşi doresc o interfaţă de utilizator customizabilă şi diferenţiată.
Una dintre cele mai semnificative caracteristici ale noii platforme este integrarea controller-ului de memorie şi a capabilităţilor grafice în CPU, o premieră absolută în industria de chip-uri x-86. Aceasta înseamnă două chip-uri (CPU+chipset) în loc de trei, cum avea varianta anterioară (CPU, chipset, I/O controller hub), un TDP scăzut şi reduceri substanţiale în ceea ce priveşte costurile, emisiile de CO2 şi consumul de energie. Noua platformă pentru netbook asigură o îmbunătăţire cu 20% a consumului mediu de energie şi o dimensiune mai mică a pachetului faţă de platforma anterioară. Toate acestea au ca rezultat design-uri de sistem mai mici şi mai compacte, precum şi o durată de viaţă mai îndelungată a bateriei. Datorită integrării, emisiile de CO2 pentru platforma netbook au scăzut cu circa 60%. Pentru PC-uri desktop entry level se obţine o reducere a emisiilor de CO2 de aproape 70% şi un TDP cu circa 50% mai scăzut faţă de generaţia anterioară.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite