Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Ce se poartă în IT în 2010?

11 Ianuarie 2010



Nu ştiu în ce măsură tendinţele previzionate pentru anul trecut au şi devenit realitate, însă în mod curent în industrie anumite subiecte sunt discutate mai intens. Tendinţele din 2010 nu reprezintă noutăţi absolute, ci mai mult continuitatea unor tehnologii care au ţinut capul de afiş şi în 2009, dar în rândul cărora se înregistrează o schimbare de priorităţi. Evident, topul acestor tendinţe diferă în funcţie de analişti şi pieţe, însă o compilare a acestora arată astfel:


1. Vulgarizarea IT-ului. Nu este o noutate, însă tendinta se va accentua în 2010, tot poporul va avea dispozitive high-tech şi acces la aplicaţii şi servicii care până mai ieri erau catalogate „enterprise“. Aici este vorba însă de un paradox, ca să fie mai
simplă pentru utilizatori, tehnologia în sine devine tot mai complexă.


2. Wirelessness. Este un joc de cuvinte care arată că totul tinde să devină wireless, dar acest lucru nu trebuie confundat cu mobilitatea. Acasă, la birou, pe stradă, se pare că firele ne încurcă tot mai mult şi tot mai multe dispozitive vor deveni wireless.


3. Virtualizare. Continuă discuţiile neterminate din 2009, pe agendă sunt subiecte precum: virtualizarea back-upului, a reţelei, soluţii pentru managementul sistemelor virtualizate etc., iar jucătorii sunt aceeaşi: VMware, Microsoft, HP etc. Această tendinţă va avea un impact direct asupra reducerii numărului de servere vândute.


4. Real-time Infrastructure. O să auzim tot mai des de infrastructură ca serviciu, în contextul în care tot mai puţine companii vor dori să cumpere cutii; astfel, puterea de calcul şi stocarea se vor duce tot mai mult către centrele de date.


5. SaaS. Analiştii consideră că subiectul Software as a Service, discutat ad nauseum în 2009, va trece într-un regim practic în 2010.


6. Device-uri personale aduse la birou. Tot mai mulţi angajaţi vor prefera să lucreze pe echipamentele şi cu aplicaţiile proprii, iar companiile se vor conforma pentru a avea un plus de productivitate.


7. Social Computing. Subiectul trece de la nişă la mainstream, pe fondul înţelegerii valorii acumulate în social media şi social networking, iar tot mai multe companii vor stimula angajaţii să colaboreze în acest mediu.


8. Cloud Computing. Conceptul este în legătură directă cu SaaS şi IaaS, în 2010 analiştii consideră că piaţa va începe să înţeleagă oportunităţile, avantajele şi riscurile, iar urmatorul pas logic ar fi o creştere în utilizare.


9. Green. În mod surprinzător, analiştii nu prea vorbesc de green IT în 2010, însă cred că vom auzi destul de mult despre acest subiect, chiar dacă mai mult ca mesaj de PR şi CSR şi poate mai mult pe zona de eficienţă energetică.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
miky
cenzurezi opiniile cititorilor. nu faci bine
28 Ianuarie 2010, 01:18:25
Gabriel Vasile
@miky Pai era din categoria ,,daca e anonima o semnez si eu,,. Iesi din ceata, suport adevarul desi nu imi face intotdeauna placere sa-l aflu :)
28 Ianuarie 2010, 02:46:46