Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Alternativa la retelele CATV: Televiziunea digitala prin satelit

10 Februarie 2005



Monopolul operatorilor de televiziune prin cablu din Romania anului 2005 ar putea fi spart, dupa introducerea platformelor DTH (Direct to Home) pentru receptionarea televiziunii digitale prin satelit.


Lansata cu cincisprezece ani in urma, tehnologia utilizeaza standardul profesional DVB (Digital Video Broadcasting). Acesta este folosit in 35 de tari de catre 260 de companii din domeniul telecomunicatiilor. Cel mai mare succes s-a inregistrat in Marea Britanie, unde peste 50% dintre locuinte au abonament la televiziunea digitala prin satelit. In Statele Unite si in Canada, autoritatile nationale din domeniul telecomunicatiilor au adoptat hotarari care obliga televiziunile sa adopte standardul digital. Televiziunea digitala utilizeaza modulatia si compresia digitala pentru a transmite semnale video, audio si date.


Pro si contra televiziunii digitale prin satelit


In Romania, televiziunea digitala prin satelit (DTH-Direct to Home) are cateva dezavantaje. Cel mai important este costul ridicat de instalare, care poate ajunge la zece milioane de lei. Daca intr-o locuinta exista mai multe televizoare, fiecare are nevoie de un kit de instalare, deci costul creste si mai mult. De asemenea, intr-o prima faza, serviciul nu va oferi transmisii de date si, in conditii atmosferice nefavorabile, semnalul se poate intrerupe. Deoarece se adreseaza, in principal, locuitorilor din zonele greu accesibile, neacoperite de retelele de televiziune prin cablu, sevice-ul va fi dificil, iar instalarea va dura mai mult.


Exista, insa, si multe avantaje. Astfel, conectarea se face printr-o antena parabolica de forma si dimensiunile unei farfurii, indreptata spre vest. Clientul potential nu este legat de o anumita firma de cablu si se poate ajunge la situatii in care vecinii de bloc sa fie abonati la furnizori DTH diferiti. In acelasi timp, imaginea si sunetul receptionate sunt mult imbunatatite datorita standardului digital. Potentialul client poate alege posturile de televiziune din pachetul furnizorului, poate solicita vizionarea unor servicii de televiziune suplimentare, receptionate doar de el (Pay per View) si poate inchiria virtual filme si spectacole (Video on Demand). In acelasi timp, abonamentul lunar este comparabil cu cel al firmelor prin cablu (aproximativ 200.000 de lei). Programele TV sunt transmise in format Dolby Surround, cu variante de subtitrare, iar unele sunt dublate in mai multe limbi. Un alt avantaj este posibilitatea parintilor de a limita accesul copiilor la programele nerecomandate (Parental Lock). De asemenea, cu ajutorul telecomenzii, abonatul poate activa un pachet de jocuri care sunt deja instalate in STB (Settop Box – receptor satelit adresabil) sau poate accesa un canal TV ce ii pune la dispozitie, contra cost, alte jocuri. In acelasi timp, abonatul poate receptiona si posturi de radio, utilizand telecomanda televizorului. In functie de potentialul economic al zonei in care sistemul DTH este implementat, se pot face transmisii de date cu viteza de pana la 10 Mbps (MHP- Multimedia Home Platform), acces Internet si servicii e-mail, VOIP (Voice Over Internet Protocol), plati electronice, teleshoping, HDTV (High Definition Television), sau transmisii TV in care abonatul isi poate alege unghiul de filmare, PVR (Personal Video Recorder) – receptorul abonatului este prevazut cu harddisk ce poate inregistra orice doreste acesta, informatia pastrandu-si calitatea, datorita formatului digital in care se inregistreaza.


Oferta romaneasca


Companiile Focus Sat si RDS/RCS au lansat pe piata romaneasca platforme DTH (Direct to Home). Astfel, RDS/RCS a lansat serviciul DIGI TV. Taxa de activare este de 10 USD, la care se adauga, optional, kit-ul antena la un pret de 15 USD si kit-ul decodor, de 80 USD. Acesta din urma poate fi inchiriat cu 1 USD / luna. Abonamentul lunar, in functie de pachetul de programe TV ales, variaza intre 5,25 USD si 6,95 USD.


In acelasi timp, a fost lansat serviciul Focus Sat. Cristinel Popa, director general Focus Sat, a declarat:“tinta noastra o reprezinta cei care nu beneficiaza inca de nici un fel de serviciu de televiziune prin cablu. Nu avem nici un fel de limitare teritoriala si printre primii clienti se vor numara familiile cu venituri peste medie din mediul rural si proprietarii de case de vacanta situate in locuri relativ izolate”. Kit-ul de instalare cuprinde o antena de receptie satelit (de mici dimensiuni - 60 cm), LNB-ul pentru antena, sistemul de prindere al antenei, cablu coaxial si conectica specifica si cartela de acces a serviciului DTH. Costul instalarii ca si primele sase luni de serviciu sunt incluse in pretul de achizitie de 7.990.000 lei+TVA. Din 15 februarie, kit-urile vor putea fi achizitionate din magazinele Flamingo, Flanco, Media Galaxy si Altex Megastore.


Totusi, e posibil ca televiziunile comerciale sa nu renunte prea rapid la contractele cu operatorii de televiziune prin cablu, cu milioane de abonati, si sa treaca, cu arme si bagaje, la DTH, tehnologie inca „in copilarie“ in Romania.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
nick sat
referitor la calitatea transmisiei rds:sunetul nu este echilibrat la cele 31 de programe iar antena are mari probleme mecanice (foaie de ceapa ) pretul este aproape convenabil in lipsa de cablu
06 Martie 2005, 06:03:57
redactia
am avut doar informatii de la altii, cel putin pana acum, pe 10 martie, adica azi, RDS-RCS a aranjat niste teste, pe la predeal, o sa vedem cum a mers. chiar mai prost daca merge pentru cine nu are cablu este interesant
10 Martie 2005, 03:09:24
costy
Incercati Boom Tv, chiar e altceva,si cred ca e primul pas profesional din romania in materie de DTH.
09 Noiembrie 2006, 12:31:16