Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Mielul” MySQL şi „lupul” Oracle

12 Ianuarie 2010



La începutul lunii decembrie am primit pe LinkedIn un mesaj destul de disperat al creatorului MySQL, Michael „Monty” Widenius, care îmi cerea să-l ajut să salveze MySQL din ghearele Oracle. Cum a ajuns MySQL în această situaţie? A fost pur şi simplu cumpărat de Oracle odată cu achiziţia Sun, iar acum „problema” a intrat şi în vizorul Comisiei Europene, care trebuie să se pronunţe la sfârşitul lunii ianuarie 2010.


MySQL este un sistem de gestiune a bazelor de date, produs de compania suedeză MySQL AB, fiind, la ora actuală, cel mai popular sistem de acest fel. MySQL a fost vândut de Monty Widenius, în 2008, către Sun. Sun, la rândul său, a fost cumpărat de
Oracle. Oracle produce softuri proprietar de baze de date, prin urmare achiziţia este foarte importantă şi a născut deja numeroase discuţii, mai ales că poate afecta competiţia, inclusiv în Europa. Această achiziţie trebuie să fie aprobată şi de Comisia Europeană, care se va pronunţa la sfârşitul lunii ianuarie 2010. Departamentul de Justiţie din SUA a aprobat-o deja.


Susţinătorii Oracle din piaţă spun că nici nu poate fi vorba de o blocare a MySQL, deoarece, fiind un soft licenţiat liber, oricine poate lua ultima versiune şi să o îmbunătăţească. Mai mult decât atât, îl acuză pe Monty Widenius că, odată ce a vândut afacerea şi şi-a luat banii, nu ar mai trebui să îl intereseze ce se întâmplă cu MySQL.

Ce doreşte Monty Widenius?

Fondatorul MySQL cere susţinerea comunităţii open source în faţa planului Oracle de a limita suportul MySQL. Widenius e supărat că Oracle a contactat sute de clienţi mari, care au trimis Comisiei Europene scrisori prin care cereau aprobarea necondiţionată a tranzacţiei. Oracle ar fi promis clienţilor săi că va finanţa dezvoltarea MySQL cu mai mulţi bani decât ar fi făcut-o Sun şi că, dacă va abandona vreodată sistemul, va apărea o nouă linie de dezvoltare care va continua această activitate.


Bogdan Manolea scrie pe blogul său, http://legi-internet.ro/blogs/index.php, că „e o chestiune complicată, însă multe dintre susţinerile lui Monty sunt serioase. Chiar dacă nu există un pericol iminent şi imediat ca întreaga dezvoltare a MySQL să fie trasă pe linie moartă, există o şansă semnificativă ca Oracle să decidă în viitor, pe baze pur comerciale, că susţinerea acestui proiect nu va merita să fie continuată, ceea ce poate crea probleme substanţiale celor ce deja l-au implementat. Comisia însă poate şi trebuie să decidă să accepte cumpărarea Sun, în anumite condiţii care să garanteze existenţa în continuare a dezvoltării MySQL şi, pe viitor, şi licenţierea sa duală, pe un termen nelimitat”.


Pe internet a apărut deja o petiţie împotriva achiziţiei MySQL de către Oracle în mai multe limbi, printre care şi limba română.


Creatorii petiţiei spun că, în cazul în care acţionarii MySQL ar fi dorit vânzarea MySQL către Oracle, ei ar fi putut face acest lucru în mod direct.


Evident, este legitim pentru Sun să-şi aleagă viitorul, se mai scrie în petiţie, cu toate acestea, dacă o tranzacţie are efecte negative asupra pieţei, autorităţile de reglementare trebuie să insiste asupra unei soluţii oficiale şi legale cu caracter obligatoriu sau să blocheze înţelegerea.


Competenţa Oracle în afacerea cu baze de date nu este problema şi nici nu contează, mai scriu autorii petiţiei, indiferent de ce spune Oracle despre intenţia sa. Ce trebuie luat serios în considerare aici este că motivaţia logică a cumpărătorului, după închiderea achiziţiei, este de a-şi maximiza valoarea acţiunilor. Dacă această motivaţie va scoate produsul de pe piaţă (după cum se pare a fi planul în cazul MySQL) sau îl va limita din punct de vedere tehnologic, atunci nu mai contează ce promite sau anunţă cineva.


La sfârşitul lunii ianuarie, Comisia Europeană va lua o decizie cu privire la această chestiune. Indiferent de rezultatul ei, vor rămâne destui nemulţumiţi, iar discuţiile vor continua.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite