Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ANFP s-a mutat la INA

12 Ianuarie 2010



Institutul Naţional de Administraţie (INA) a fost desfiinţat la începutul lunii noiembrie, iar în sediul acestuia s-au mutat deja angajaţii Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP). Lucru neştiut de unele persoane care sunau la INA şi se mirau de ce li se răspunde cu „ANFP. Bună ziua”. INA a devenit Direcţia de Formare Continuă, în cadrul ANFP.

Odată cu absorbţia INA, agenţia a fost nevoită să se reorganizeze şi să preia atribuţii şi în domeniul formării profesionale a personalului din administraţia publică.


Andras Szakal, preşedintele ANFP, spune că toţi angajaţii INA care erau funcţionari publici au fost păstraţi. De asemenea, cele 8 centre regionale (Bucureşti, Craiova, Călăraşi, Iaşi, Cluj-Napoca, Sibiu, Constanţa, Timişoara) au fost restructurate la nivel de direcţie, fiind conduse de către un director.


„Aceste centre au fost păstrate şi, în medie, şi-au păstrat angajaţii, în proporţie de 20-25 pe centru. Vom face o propunere către Ministerul de Interne pentru un nou buget, care va trebui să includă atât funcţionarea ANFP, cât şi funcţionarea centrelor regionale care, la rândul lor, nu mai sunt centre autofinanţate, vor fi centre care vor fi finanţate integral din bugetul de stat”.


Institutul Naţional de Administraţie a virat, în 2008, la bugetul de stat 561.946,51 RON. Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici este o instituţie care primeşte integral bani de la bugetul de stat şi are 290 de angajaţi, plus doi demnitari.


Preşedintele ANFP nu a putut preciza suma care a fost alocată agenţiei în acest an de la bugetul de stat şi nici suma de care va avea nevoie în 2010.


„Nu ştiu exact suma, dar au fost bani prin care noi am asigurat salarizarea funcţionarilor, au fost reduse indemnizaţiile de concursuri, nu se mai primesc acele fonduri foarte mari pentru participarea la concursuri. Banii au fost suficienţi pentru ANFP. Se lucrează la buget inclusiv la noi, pe baza cererilor şi propunerilor pe care le-am primit de la fiecare centru în parte”, precizează Szakal.


Cine va returna cei 10 milioane de euro Uniunii Europene?

Institutul Naţional de Administraţie a fost înfiinţat la solicitarea Uniunii Europene, ca o condiţie pentru aderarea României la UE, fiind o măsură de îndeplinit în cadrul procesului de negociere pentru aderare. UE a acordat statului român fonduri în valoare de 10.080.000 de euro pentru dezvoltarea si întărirea capacităţii administrative a institutului, în fiecare an de la înfiinţare până în prezent, respectiv între 2001-2009.


Institutul a beneficiat în 2009 şi de un program PHARE privind „continuarea asistenţei acordate Institutului Naţional de Administraţie şi Centrelor Regionale de Formare Continuă pentru Administraţia Publică Locală, în vederea dezvoltării unui corp profesionist de funcţionari publici şi a competenţelor necesare pentru sprijinirea administraţiei publice din România ca stat membru al UE”, în valoare de 1.774.000 de euro, care s-a încheiat în noiembrie.


În aceste condiţii, decizia desfiinţării INA prin transformarea acestuia în direcţie fără personalitate juridică a ANFP obligă statul român să returneze către Comisia Europeană fondurile comunitare alocate, fapt confirmat la momentul anunţului şi de Ministerul Finanţelor Publice. Fiecare din cele 27 de state membre ale UE are câte un institut naţional de administraţie, structură cu personalitate juridică, în timp ce o structură asemănătoare ANFP există doar în unul sau două state membre.


„În condiţiile crizei economico-financiare actuale, a se lua decizia desfiinţării unei instituţii care ar conduce la o pagubă bugetară de o asemenea valoare reprezintă chiar o încercare de subminare a economiei naţionale”, avertiza în septembrie fostul director general al fostului INA, Mircea Coşea.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite