Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Proiectul eSkills vrea să atragă tinerii spre sectorul IT

12 Ianuarie 2010




7% din populaţia UE nu ştie să lucreze cu calculatorul

Datele statistice arată că decalajul digital se menţine încă ridicat în ţările Uniunii Europene. 7% din populaţie nu ştie să lucreze cu calculatorul, iar 33% din europeni au declarat că nu au folosit niciodată internetul în 2008.


Şi în ceea ce priveşte forţa de muncă înalt calificată, situaţia este preocupantă la nivelul spaţiului UE. Deşi Europa dispune de buni profesionişti, sectorul IT şi alte sectoare ce utilizează tehnologia pe scară largă se vor confrunta cu un deficit de aproape 500.000 de specialişti în 2010.


În acest context, Comisia Europeană recomandă abordarea cu prioritate a problemelor legate de îmbunătăţirea aptitudinilor digitale ale cetăţenilor europeni pentru a răspunde nevoii crescânde de utilizatori şi specialişti IT, precum şi cerinţelor în continuă schimbare ale industriei IT.


„Astăzi, aptitudinile digitale reprezintă un avantaj competitiv pe piaţa muncii. Tehnologiile se dezvoltă cu rapiditate şi este esenţial să-i ajutăm pe întreprinzători şi IMM-uri să ţină pasul cu noutăţile tehnologice şi să rămână competitivi”, declară Bridget Cosgrave, director general al Digital Europe.


90% din locurile de muncă vor solicita aptitudini IT

Studiul IDC intitulat „Post criză: e-aptitudinile sunt necesare pentru a conduce Europa spre o societate inovativă”, a cercetat motivul pentru care următoarea generaţie a forţei de muncă va avea nevoie de cunoştinţe IT pentru a putea concura pe piaţa forţei de muncă.


Studiul a relevat faptul că, în România, în următorii cinci ani, 90% din locurile de muncă din toate domeniile vor solicita cunoştinţe IT, lucru ce va transforma abilităţile, training-urile şi educaţia în IT într-o prioritate pentru angajatori.


„Sectorul IT&C este dependent de tendinţele manifestate de economia românească. Piaţa muncii din acest sector va evolua în concordanţă cu reluarea creşterii economice preconizată pentru ultima parte a anului 2010”, mai spune Valentin Negoiţă.


Procentajul locurilor de muncă actuale care nu solicită cunoştinţe IT este deja mic şi continuă să scadă, ca răspuns pentru angajatorii care cer, din ce în ce mai des, ca viitorii angajaţi să stăpânească tehnologiile de ultimă generaţie.


„E-aptitudinile sunt esenţiale în pregătirea generaţiei următoare de angajaţi şi în dezvoltarea unei societăţi inovative în Europa. Ştim că toate curentele tehnologice vor induce ideea că este nevoie de cunoştinţe IT din ce
în ce mai solide în rândul viitorilor angajaţi”, a declarat Jan Muehlfeit, chairman Microsoft Europe.


21 de ţări europene vor participa la acest proiect: Austria, Belgia, Cipru, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Irlanda, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania, Suedia şi Marea Britanie.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite